Létrehozva: 2022.03.22.
Módosítva: 2022.03.22.

Az első napon több mint ezer menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton

A budapesti BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton az első napon, hétfőn 1006 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak; az éjszakát 98-an töltötték a létesítményben, számukra fekhelyet biztosítottak

Az adatokat Budapest Főváros Kormányhivatala közölte kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a mintegy 4400 négyzetméter alapterületű csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.
Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve – írták.

Hozzátették, a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.
A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában – olvasható a kommünikében. 

 

A kormánynak fel kellett készülnie arra, hogy a közeljövőben még nagyobb menekülthullám érkezik Ukrajnából, ezért úgy döntöttünk, hogy hétfőtől a Keleti és Nyugati pályaudvarokon már csak információs pontokat fogunk működtetni, s a teljes humanitárius tranzitellátást Budapestre, a BOK csarnokba költöztetjük be 

– nyilatkozta lapunknak György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az újonnan kialakított humanitárius tranzitponton. Közölte, a háború elől menekülőket buszokkal szállítják át a két pályaudvarról, illetve Kőbánya felső vasútállomásról a helyiségbe, ahol kulturált körülményeket alakítottak ki. Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton. 

– Fűtött térben, tisztálkodási és étkeztetési lehetőséggel, baba-mama-gyereksarokkal, orvosi ellátással, internet kapcsolattal, a MÁV-pénztár kiköltöztetésével olyan komplex szolgáltatást nyújtunk a menekülteknek, amely az itt eltöltött időt elviselhetővé teszi számukra. Emellett minden olyan információt megkapnak, amely az esetleges továbbutazásukat segíti

 – jelentette ki. Mint részletezte, akik csak néhány napig akarnak Magyarországon maradni, azok számára a humanitárius szervezetek biztosítanak szállást, azoknak az elhelyezéséről pedig, akik tartósan maradnának, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik, a megyei védelmi bizottságokkal együttműködve. Szintén helyben kapnak segítséget azok, akik menedékes eljárást kezdeményeznek vagy tartózkodási engedélyt kérnek. Nekik az Országos Idegenrendészeti Igazgatóság Biztosít információt, és ha szükséges, időpontot is kaphatnak a menekültügyi eljárás megindításához. Akik hosszabb távon Magyarországon képzelik el az életüket, munkalehetőségekről is tájékoztatást kaphatnak a BOK csarnokban.

– Akik továbbutaznának, akár a Keleti, akár a Nyugati pályaudvarra vagy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, azoknak is segítünk – tette hozzá. 

György István elmondta, amikor a menekültek megérkeznek, kapnak egy karszalagot, s ezt követően biztosítják számukra a karitatív szervezetek a különböző szolgáltatásokat. Az éjszaka érkező menekültek számára még pihenőhelyiséget is tudnak biztosítani a helyszínen. Az államtitkár hozzátette: folyamatosan érkeznek adományok a menekültek megsegítésére az 1357-es telefonos vonalról, emellett az ezen célra létrehozott számlaszámra is jönnek utalások. 

– A felajánlások információim szerint már meghaladják a nyolcszázmillió forintot, de természetesen a kormány is biztosítja, hogy a védelmi bizottságok és minden olyan állami szervnek a működőképessége meglegyen ahhoz, hogy ellássák a menekülteket. Ez igaz a karitatív szervezetekre is, hiszen a kormány több döntést hozott, amellyel az Országos Karitatív Tanács szervezeti tagjait is támogatta. Így leszögezhetem: biztosítva van az anyagi háttér ebben a helyzetben – részletezte. Az államtitkár kérdésünkre elmondta, a menekültpontokra főként ukránok érkeznek, hiszen a kárpátaljai magyarok többségének van olyan ismeretsége vagy rokoni kapcsolata hazánkban, akik tudják őket segíteni. Azt is elárulta, számolnak azzal a forgatókönyvvel, hogy megnövekedhet a menekülthullám, s amennyiben szükséges lesz rá, a kormány akár több tranzitpontot is kialakíthat az országban.Keleti és Nyugati pályaudvarokon már csak információs pontok működnek, s a teljes humanitárius tranzitellátást Budapestre, a BOK csarnokba költözött – közölte lapunkkal György István. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, az új tranzitponton komplex szolgáltatást biztosítanak a háború elől menekülőknek. Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll