9 hónapja

Századvég: Nagyon biztató eredménnyel zárult a Putyin-Orbán-találkozó

A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetőjének értékelése szerint nagyon biztató eredménnyel zárult Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök keddi moszkvai tárgyalása.

Hortay Olivér az M1-en arról beszélt, hogy az Európában kialakult energiaválság miatt a felelős kormányoknak, országoknak el kell kezdeniük megvizsgálni, hogy a következő fűtési időszakban honnan biztosítják földgázellátásukat.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nagy valószínűséggel megkapja az igényelt plusz egymilliárd köbméter földgázt Oroszországtól, a Századvég üzletágvezetője az orosz elnöknek a találkozó után tett kijelentéseit idézte, amely szerint Magyarországon nem lesznek ellátásbiztonsági problémák.

A kérdésben április elejére várható eredmény

– mondta Hortay Olivér, a magyar kormányfő szavait is idézve, aki szerint „nagyon közel van a megállapodás”.

Hozzátette: tavaly decemberben egyes országokban a tízszeresére emelkedett a földgáz ára, ehhez képest Magyarország az Oroszországgal kötött hosszú távú, 2036-ig szóló gázellátási szerződés értelmében a piaci árnál sokkal olcsóbban tudja beszerezni az energiahordozót. Utalt arra, hogy Vlagyimir Putyin nyilatkozata szerint Magyarország a piaci árak ötödéért jut az orosz földgázhoz.

Hortay Olivér közölte azt is, hogy a hosszú távú szerződés értelmében az ország földgázellátása biztosított, továbbá Európában Magyarországon kell a legkevesebbet fizetni a földgázért és az áramért is.

Úgy folytatta,

ez a vállalatok számára is elengedhetetlenül szükséges versenyképességi tényező, amely akár a beruházási döntéseiket is befolyásolhatja.

A paksi bővítésre térve a Századvég munkatársa azt mondta: a beruházás az ütemtervnek megfelelően halad, hamarosan célegyenesbe fordul, és kezdődik a létesítési fázis.

Magyarország ellátásbiztonságához, energiaszuverenitásának megteremtéséhez és megőrzéséhez is szükséges a bővítés, amit nem kizárólag magyar, hanem régiós projektnek nevezett, mivel – fűzte hozzá – a térségnek egyre nagyobb az energiaigénye.

Hortay Olivér irreális állításnak nevezte Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt azon szavait, amelyek szerint nincs szükség az orosz-magyar gázellátási szerződés bővítésére.

A Nyugat igyekszik elfelejteni a biztonság oszthatatlanságának elvét – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 24 hírtelevízióban sugárzott nyilatkozatában, miután kedden telefonon beszélt amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel.

Lavrov szerint az Egyesült Államok fontos, de másodlagos kérdések megvitatására összpontosít az Oroszország által sürgetett biztonsági garanciák ügyében.
Az orosz diplomácia vezetője kifogásolta, hogy Washington szerinte negatívan reagált Moszkvának arra a követelésére, hogy szövetségeseivel együtt jóhiszeműen teljesítse a biztonság oszthatatlanságáról szóló megállapodást. Hangsúlyozta, hogy

Oroszország ragaszkodni fog az őszinte párbeszédhez

és ahhoz, hogy őszinte magyarázatot kapjon arra, miért nem akarja teljesíteni a Nyugat a kötelezettségvállalásait. „Más szóval, a nemzetközi jognak ezt az euroatlanti térségben elfogadott kulcsfontosságú elvét (a biztonság oszthatatlanságának elvét) nyugati kollégáink egyszerűen megpróbálják nemcsak figyelmen kívül hagyni, hanem teljes mértékben átadni a feledésnek. És hogy ez ne történhessen meg, amikor Washingtonból megkaptuk a reagálást eredeti javaslatainkra, ezt külön üzenetben részletesen leírtam és elküldtem az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagállamai és számos más állam külügyminiszterének, hogy ismerjék az álláspontunkat” – mondta az orosz külügyminiszter. Lavrov közölte:

Oroszországban a befejezéséhez közeledik a tárcaközi egyeztetés arról, hogy Moszkva miként reagáljon a biztonsági garanciaigényére adott amerikai válaszra.

A javaslatokat Vlagyimir Putyin elnöknek fogják beterjeszteni. Vlagyimir Putyin az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen megtartott moszkvai sajtótájékoztatóján szintén azt nehezményezte, hogy az Egyesült Államok és a NATO figyelmen kívül hagyta Oroszország fő aggodalmait. Moszkva azt szeretné, ha a NATO befejezné keleti terjeszkedését, ha az orosz határok közelébe nem telepítenének csapásmérő eszközöket és ha az észak-atlanti szövetség katonai infrastruktúráját visszavonnák oda, ahol az 1997-es orosz-NATO együttműködési alapmegállapodás előtt volt.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!