POLITIK

Szerző Ripost

9 hónapja

Márki-Zay szerint a rasszizmus hagyománytisztelet - videó

Gyurcsány jelöltje gyomorforgató rasszista viccekket is mondott nyilvánosan.

Szerző Ripost

Az elmúlt napokban több olyan videó is megjelent, amelyekben Márki-Zay Péter rasszista vicceket mesél. Az egyik legismertebb talán az, amelyikben a baloldali jelölt szerint „Michael Jackson gazdag fehér nőként" halt meg. De olyan is elhangzott, hogy a baloldali összefogás a „fasisztákat és a kommunistákat" is képviseli.

Fotó: Mohai Balázs

Egy most, a szélesebb nyilvánosság elé került videó szerint Márki-Zay hagyománytiszteletnek nevezi a rasszizmust. 2021 áprilisában Márki-Zay interjút adott a baloldali Gulyás Márton internetes műsorának. A műsor 7. percében Gulyás Márton Márki-Zayt korai politikai ambícióiról kérdezgette, ekkor Márki-Zay szóba hozta Barack Obamát - szúrta ki az Origo.

"Rendkívül büszke voltam arra, hogy egy fekete elnöke lett Amerikának. Én meg voltam győződve addig, hogy soha az én életemben nem lesz ilyen. Hogy az amerikaiak vannak annyira, nem tudom, hagyománytisztelők talán, hogy egy nagyon szép szót mondjak, hogy ők nem fognak egy feketére szavazni" - mondta Márki-Zay.

"A rasszizmus az hagyománytisztelet lenne?"– kérdezett vissza a baloldali aktivista-műsorvezető, Gulyás Márton.

" Nyilván nem akartam ezt a szót mondani" – felelte Márki-Zay Péter nevetve.

 

Márki-Zay Péter korábban több alkalommal tett antiszemita kijelentést is, illetve szerepelt együtt nyíltan szélsőséges, zsidó- és cigányellenes politikusokkal. Egy január elején közzétett videójában az őt ért antiszemita vádakra reagálva arról beszélt, hogy a Fideszben „kevés" a zsidó. Márki-Zay ezenkívül olyan fotót posztolt az úgynevezett Pegasus-ügyet követően Orbán Viktorról, ahol egy menóra előtt állt. A baloldal jelöltjének kijelentéseit hiába kritizálták zsidó szervezetek, Márki-Zay nem kért bocsánatot.

Gyurcsány jelöltjétől a rasszista szóhasználat sem áll távol. Erre egy jó példa, amikor a közösségi oldalán tavaly december 12-én a szokásos heti videójában így mókázott: „Na, van egy aranyos vicc. Ezt ismerik biztos, ugye, Stevie Wonderrel vagy éppen Ray Charlesszal is ismerős ez a vicc, amikor azt mondják, megkérdezik tőle a vicc szerint, természetesen egy interjúban, hogy hát milyen dolog vaknak lenni? Azt mondja, hát még mindig jobb, mintha néger lennék."

Márki-Zay otromba, rasszista vicce miatt egyébként a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége is tiltakozott.

Miután Gyurcsány Ferenc a múlt héten már megtartotta a baloldal évértékelőjét, és bejelentette, hogy készen állnak a kormányzásra, jelöltje, Márki-Zay Péter múlt csütörtökön délután kapott lehetőséget, hogy előadjon egy tőle már megszokottá vált összevissza beszédet - ezúttal évértékelő gyanánt.

Az ellenzék kész a kormányzásra – jelentette ki pénteken, online közvetített évértékelő beszédében a bukott miniszterelnök. Gyurcsány ezzel ismét bizonyította, hogy ő a baloldal vezére: ő tartott először évértékelőt, ő adott irányt először, ő mondta ki azt is először, hogy készek a kormányzásra. Ő jelentett ki azt is, hogy jelöltjük, Márki-Zay Péter kész elfoglalni a miniszterelnöki bársonyszéket.

Csütörtök délután a fasisztákat és kommunistákat is képviselő szivárványkoalíció jelölte, Gyurcsány kesztyűbábja is megtartotta a maga évértékelőjét és nem okozott se meglepetést, se csalódást. Nem hazudtolta meg mesterét, nem tért le a Gyurcsány által kijelölt útról és pontosan mondta fel a Gyurcsány-Bajnai kormányok ihlette programját.  A totális meghátrálást, a kudarcos múltba való visszatérést - és az álságos baloldali ígérgetéseket.

Gyurcsány Ferenc bábja összevissza beszédében a gyalázkodás és az alaptalan ígérgetés között, csak pont a baloldal valódi programjáról nem beszélt. De az elmúlt hetek önleleplezései pontosan megmutatták, hogy mire készülhetünk, ha újra a baloldal kerülne kormányra: 

Megszüntetnék a 13. havi nyugdíjat

Márki-Zay Péter, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltje több alkalommal is támadta a 13. havi nyugdíjat. Volt, amikor felelőtlen lépésnek nevezte a 13. havi nyugdíj visszaadását, máskor „veszélyesnek„ minősítette. A 13. havi nyugdíjat 2009-ben vette el Gyurcsány javaslatára a Bajnai-kormány, ezért viszont Márki-Zay többször megdicsérte Bajnai Gordont. Mindeközben a kormány a novemberi nyugdíjprémium és a januári nyugdíjemelés után megkezdte a 13. havi nyugdíj kiutalását is.

Eltörölnék a rezsicsökkentést

A baloldal miniszterelnök-jelöltje korábban többször kikelt a 13. havi nyugdíj ellen. Márky-Zay szerint az a baj, hogy rendkívül nehéz megszüntetni a 13. havi nyugdíjat és a rezsicsökkentést.  MiniFeri közösségi oldalán jelentette be, a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amelyet Orbán Viktor kitalált, nem szeretné fenntartani.

Megszüntetnék az üzemanyagár stopot

A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal üdvöskéje szerint a benzinár maximalizálása épp úgy rossz, mint a rezsicsökkentés. „A benzinár is elég aktuális probléma. Mihez kezdene vele? Márki-Zay: Vannak szokatlan, piaci alapon nehezen indokolható lépések válsághelyzetben, de tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beleavatkozni. 

Fizetőssé tennék az egészségügyet

Magánkézbe adná az egészségügyet Márki-Zay Péter – derül ki egy korábbi videóból, amelyen a baloldal miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: „Meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet. Az egy másik kérdés, hogy természetesen nem a biztosítást kell magánosítani.” A politikus úgy gondolja, hogy a megoldást az úgynevezett single payer rendszer, tehát az egybiztosítós rendszer jelenti.  

Eltörölnék a minimálbért

A baloldal kormányfő-jelöltje szerint a minimálbérnek rengeteg hátránya van. Úgy véli, ha túl magas a minimálbér, akkor a vállalkozók nem fognak alkalmazni embereket, mert nem éri meg nekik, ezért pedig éppen a legképzetlenebbeknek soha nem lesz munkájuk. Szerinte a minimálbér emelése nyomorba taszítaná az országot.

Ha felemelnénk a minimálbért ötszázezer forintra – fogalmazott Márki-Zay –, az tragédiát okozna az országnak. Egy ilyen, a legalapvetőbb közgazdasági logikát is nyilvánvalóan nélkülöző kijelentésért középiskolában is megbukna, hisz a minimálbér meghatározásánál az adott ország termelékenységének szintjéből lehet csak kiindulni. 

Egyből eltörölnék a gyermekvédelmi törvényt 

Nem akar válaszolni a népszavazás „ostoba” kérdéseire a baloldal miniszterelnök-jelöltje – Márki-Zay Péter erről az M1 riporterének beszélt azok után, hogy az országgyűlés elrendelte a népszavazás kiírását.  A politikus leszögezte, hogy ha hatalomra kerül, akkor eltörli a gyermekvédelmi törvényt. A baloldal miniszterelnök-jelöltje tovább elmondta, hogy egyszerűen nem hajlandó voksolni a gyermekvédelmi népszavazáson, és el se megy rá.

Beengednék a migránsokat

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és baloldali szövetségesei politikáját képviseli az ellenzéki előválasztáson megválasztott miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter.  A baloldal miniszterelnök jelöltje rendszeresen kiáll a migráció mellett, nyíltan beszél a migráció előnyeiről és arról, hogy be kell fogadni a migránsokat, integrálni kell őket.

 

Fidesz: A Gyurcsány-show mai adását láthattuk

 A Gyurcsány-show mai adását láthattuk: egy rendkívül kínos epizódszereplő áll a baloldal színpadán, aki mögött valójában Gyurcsány és Bajnai akar visszatérni a hatalomba - reagált a nagyobbik kormánypárt a baloldal miniszterelnök-jelöltjének beszédére. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje azokat a Gyurcsányékat akarja hatalomra segíteni, akik egyszer már tönkretették a magyar gazdaságot, elvették a 13. havi nyugdíjat, egekbe emelték a rezsi árát, munkanélküliséget és megszorításokat hoztak a magyarokra - emelték ki.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje az elmúlt hetekben már ismertette a baloldal valódi programját: megint el akarja törölni a rezsicsökkentést, a családi adórendszert, a minimálbért és fizetőssé tenné az egészségügyet.

”Beengedné a migránsokat és az LMBTQ-propagandát is!”

Naponta sértegeti a választókat, a vidékieket, a falusiakat, a nőket, a külhoni magyarokat, a fogyatékkal élőket, listázni akarja a zsidókat, a cigányokat, a hatalom reményében örvendezik az idősek halálán, képviseli a fasisztákat és a kommunistákat. Zagyva, összevissza beszéde nemcsak kínos, de komoly veszélyt jelent Magyarország biztonságára is.

Nagy Ervin: Egy fékezett habzású Gyurcsány Ferencet kaptunk Márki-Zay Péter személyében

Már az évértékelőre való készülődés is hűen tükrözte azt a zűrzavart, ami a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kampányát ez idáig is jellemezte. Egy héttel ezelőtt még sem az időpont, sem a mondanivaló nem volt világos, ahogy a kampányrendezvény célját sem sikerült pontosan meghatározni - írta lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője Márki-Zay Péter évértékelőjére reagálva. 

A baloldali együttműködésben tapasztalható zavarok, a résztvevők közötti konfliktusok miatt azt az előzetes ígéretet sem tudták teljesíteni, miszerint Márki-Zay Péter ezen a rendezvényen mutatja be a végső kormányprogramot - emelte ki az elemző. 

„Továbbra sincs vízió, nincs jövőkép, de még az országos lista sem állt fel. Ezeket a problémákat az sem orvosolta, hogy az egyes pártok vezető politikusai egyfajta biodíszletként szerepeltek a színpadon.”

Márki-Zay Péter stábja szigorúan figyelt arra, hogy a beszédben semmi kivetnivaló ne legyen, számukra a legfontosabb cél, a kockázatok csökkentése volt, illetve azoknak az aknamezőknek az elkerülése, amire az elmúlt időszakban a baloldal miniszterelnök-jelöltje többször is rálépett.

Nem esett szó arról, hogy mi volt a célja azzal, hogy az elmúlt hónapokban szinte minden társadalmi csoportot megsértett.

Továbbá arra is kínosan ügyelt, hogy még utalás szintjén se kerüljön szóba a rendszerváltoztatás óta az egyik legbotrányosabb kijelentés, miszerint Márki-Zay Péter külön-külön is a kommunisták és a fasiszták képviseletére is készül. Márki-Zay Péterben semmi izgalom nincs - jelentette ki lapunknak Nagy Ervin. 

Hozzátette: Ha épp nem sérteget valakit, tulajdonképpen ő is csak egy tipikus baloldali politikus, aki olyan közhelyeket ismétel meg, amelyeket az elmúlt időben Gyurcsány Ferenctől hallhattunk.

A különbség az, hogy míg Gyurcsány szenvedéllyel és „népvezéri karizmával” igyekszik fellépni és megtéveszteni a választópolgárokat, addig Márki-Zay Péter hozzá képest csupán egy unalmas csinovnyik - tette hozzá. 

Kijelenthető, hogy végül is egy „fékezett habzású” Gyurcsány Ferencet kaptunk Márki-Zay Péter személyében, aki ugyan akadozva, sokat bakizva, de kockázat és ezúttal komolyabb sértegetés nélkül felmondta az ellenzék sablonszövegét - szögezte le lapunknak a XXI. Század Intézet elemzője. 

Mindebből arra lehet következtetni, hogy Márki-Zay Péter politikai értelemben légüres térbe került, továbbra sincs mögötte komoly politikai erő, a közelmúltban produkált gyenge teljesítménye, illetve a botrányos és sértegető hangneme miatt elfordultak tőle a szimpatizánsok - foglalta össze.

A képlet – ha úgy tetszik – valójában egyszerűsödött: ha az ellenzék veszít április 3-án, akkor Márki-Zay lesz a bűnbak, ha nyernek, akkor pedig senki nem lesz, aki támogatná őt. Se így, se úgy nem lesz miniszterelnök Márki-Zay Péter - zárta elemzését Nagy Ervin. 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!