9 hónapja

Márki-Zay hazug propagandával „nevelné át” a vidékieket

Tessék örökbe fogadni egy települést vagy egy fél települést vagy néhány utcát, néhány lépcsőházat – magyarázta élő Facebook-videójában Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt. Beszédében egy mozgalmat vázolt, amelynek lényege, hogy a baloldali propagandát úgy kell eljuttatni vidékre, hogy kinyomtatnak egy újságot és azt elviszik a falusi embereknek.

A szegény, tudatlan vidékieket fel kell világosítani – mondta Gyurcsány kormányfőjelöltje aki szerint budapesti aktivistáknak kell eljuttatni a hazug baloldali propagandát a vidékiekhez, akiknél szerinte még internet sincs, közölte az Origo.

Márki-Zay elképzelése szerint a baloldali aktivistáknak el kell menni egy-egy vidéki településre, meg kell szállni azt („fogadják örökbe”) és ott bedobálni minden postaládába az olcsón kinyomtatott, megtévesztő szövegeket.

„Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a félrevezetett emberekhez eljuttassuk az igazságot” – mondta Márki-Zay a videóban a vidéki emberekre utalva.

Gyurcsány kesztűbábjának gondolatai rímelnek arra, amit a baloldal terjesztett 2018-ban, az akkori választási vereség után. Szerintük ugyanis „vidéken nincs internet”, az ottani emberek így nem ismerhetik az „igazságot”, ezért vesztett a baloldal – mondták.

Márki-Zay Péter ezt a felsőbbrendű, a vidékieket lenéző baloldali meggyőződést képviseli.

Gyurcsány jelöltje korábban a falusi embereket tudatlannak, ostobának nevezte. Mindemellett olyan kijelentéseket tett, amelyek szerint eltörölné a rezsicsökkentést, vidéken szülészeteket, kórházakat záratna be, és támogatná a fizetős egészségügyet.

Márki-Zay Péter több társadalmi csoportot megsértett már: a vidékiek mellett az időseket, fogyatékkal élőket, jobboldali szavazókat is. Kijelentései nem maradnak reakció nélkül, legutóbb egy vidéki fórumon egy mozgássérült, rokkantnyugdíjas néni kérte számon Gyurcsány jelöltjét.

Márki-Zay Péter a migráció ellenzőit is szerencsétlen és ostoba emberekként írta le, mint ahogy azokat is, akik nem értettek vele egyet valamiben. A migráció témája kapcsán ráadásul a Magyarországon letelepedő külhoni magyrokat is „migránsnak” nevezte, és így is hivatkozott rájuk.

Az aktív szavazók szerint Orbán Viktor szavahihetőbb, jobb és tisztességesebb vezető, mint Márki-Zay Péter – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. Az intézet legfrissebb közvélemény-kutatása három tulajdonság alapján hasonlította össze a jelenlegi miniszterelnököt baloldali kihívójával. A jellemvonások mindegyikében pozitívabb a politikailag aktív magyarok véleménye Orbán Viktorról, mint a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjéről.

A Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatásában arra kérdezett rá, a megkérdezettek mennyire tartják igaznak azt a kijelentést Orbán Viktorra, illetve Márki-Zay Péterre vonatkozóan, hogy „betartja, amit ígér”, „jó vezető”, és hogy „tisztességes ember”.

Tízből hat (58 százalék) választó szerint Orbán Viktor betartja, amit ígér, s csak kevesebb mint harmaduk (31 százalék) szerint nem igaz a miniszterelnökre ez a tulajdonság. Márki-Zay Péter lényegesen rosszabb megítélésnek örvendhet: csak minden ötödik (19 százalék) választó szerint tartja meg szavát a baloldal miniszterelnök-jelöltje, míg 35 százalékuk szerint nem megbízható ígéretek terén.

Márki-Zay Péter szavahihetőségét a válaszadók közel fele (46 százalék) nem tudta megítélni. Érdekes, hogy a baloldali szavazóknak is csak a 38 százaléka tartja a jelöltet szavatartónak, míg a Fidesz-szavazók 93 százaléka gondolja ezt Orbán Viktorról.

Fotó: Nézőpont Intézet

A politikailag aktívak kétharmada (67 százalék) szerint Orbán Viktor jó vezető, és csupán minden negyedik (25 százalék) aktív szavazó szerint nem az. Márki Zay Pétert viszont az aktív magyarok közel fele (44 százalék) tartja rossz vezetőnek, mindössze negyedük (23 százalék) jó vezetőnek, s 33 százalék bizonytalan a kérdésben.

Az kevésbé meglepő, hogy a Fidesz-szavazók 96 százaléka jó vezetőnek tartja Orbán Viktort, de az már inkább elgondolkodtató, hogy a baloldali választók több mint harmada (36 százalék) is így vélekedett.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt csak a baloldali választók 45 százaléka szerint „jó vezető” (14 százaléka szerint nem), további 42 százalék jelezte, hogy ezt nem tudja megítélni. Egy olyan miniszterelnök-jelölt, aki a saját választói szerint sem jó vezető, nehezen tudja mozgósítani, sőt növelni szavazótáborát.

A választók relatív többsége (48 százalék) úgy véli, hogy a jelenlegi kormányfő tisztességes ember, 37 százalékuk szerint ez nem igaz rá. Márki-Zay Pétert kevesebben, az aktív szavazók egyharmada (34 százalék) véli tisztességesnek, s 35 százalékuk tisztességtelennek, s hasonló arányban vannak azok, akik bizonytalanok (32 százalék).

Az imázskutatás elemzése egyértelműsíti, hogy a politikailag aktív magyarok minden egyes tulajdonságban pozitívabban vélekednek Orbán Viktor miniszterelnökről, mint a baloldal közös jelöltjéről. Márki-Zay Péter esetében a bizonytalan válaszok nagy száma a politikus alacsony ismertségére és potenciális támogatóinak bizonytalanságára utal.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének nemcsak úgy általában a nőkhöz, hanem Dobrev Klárához is volt már pár keresetlen szava, amelyek azonban visszhang nélkül maradtak Gyurcsány Ferenc részéről, ami nem csoda, hiszen régebben ő maga viccelődött az „öregecskedő” feleségekkel.

Egészen sajátos módon méltatta Gyurcsányné Dobrev Klárát a baloldali előválasztás két fordulója között adott interjúkban Márki-Zay Péter – idézte fel tegnap az Origo. A baloldal jelöltje kijelentette például: „Külön büszke vagyok arra, hogy nő létére ilyen kiváló, a legjobb eredményt érte el az első fordulóban.” Egy másik alkalommal úgy fogalmazott: „Női mivolta létére Magyarországon ebben a versenyben ő volt a legsikeresebb politikus.”

Az ATV műsorvezetője látható megrökönyödéssel visszakérdezett: fontos szempont, hogy Dobrev Klára nő? Márki-Zay úgy válaszolt: „Azt látom, hogy a magyar társadalom sokkal felvilágosultabb és jobb gondolkodású ebben a kérdésben, mint ahogy azt sokan feltételezték.” Vagyis a kormányfőjelölt nemcsak, hogy lebecsüli a nőket, de meg is lepődött azon, hogy a magyar társadalom annyira „felvilágosult”, hogy egy női politikus is sikereket érhet el.

Az viszont nem meglepő, hogy Gyurcsány Ferenc ezeken a kijelentéseken nem háborodott fel különösebben, hiszen feledhetetlen, amikor arról beszélt: „Akinek öreg, öregecskedő felesége van, az fiatalabbat érdemelne”. Dobrev Klárát pedig ez látszólag csöppet sem zavarta, annyit mondott: „Feri szereti az iróniát” – miközben tizenkét nőszervezet közös levélben tiltakozott a szerintük nem vicces kijelentés miatt.

Márki-Zaynak a nőkről alkotott véleményét jól jelzi az is, amikor azon gúnyolódott, hogy egy Fidesz-szimpatizáns levelet és egy kitöltött keresztrejtvényt küldött neki. „Ez a vidéki Fidesz-szavazó küldött nekem egy teljesen megfejtett keresztrejtvény újságot. Tehát fantasztikus, ez a szegény asszony, lehet, hogy egyébként asszony, nem tudom, a helyesírása alapján gondolom csak. (…) Hát szépséghibája csak, hogy ez az asszony egy olyan újságot küldött, amiben az egyik keresztrejtvény ugyan nem volt megfejtve, a többi ugyan meg volt fejtve, de ebben benne van a megoldás is mindenhol. Tehát nem tudjuk, hogy ő mennyire saját kútfőből tudta megfejteni” – fejtegette a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Tehát egyrészt a helyesírási hibákból arra következtetett, hogy nő volt az illető, majd azt feltételezte, hogy a hölgy a keresztrejtvényt sem volt képes önállóan megfejteni.

Visszatérve Dobrev Klárához: emlékezetes, Márki-Zay az előválasztás során azt is állította, hogy a bukott miniszterelnök feleségével úgysem lehetne választást nyerni, és ezzel igencsak magára haragította a DK szimpatizánsait. Győzelme után az Indexnek azt mondta, amikor Dobrev Klára közös fotót posztolt vele, illetve támogatására buzdított, az „kellő iránymutatást” jelent a DK-szavazók számára. „Elástuk a csatabárdot” – jelentette ki. Dobrev fegyelmezetten tartja is magát ehhez, fáradhatatlanul kampányol, posztjaiban pedig újra és újra kiáll Márki-Zay mellett.

Márki-Zay Péter is járja az országot, de mivel lekezelő, arrogáns stílusában előadott sértegetései­vel már sokakat magára haragított, újabban testőrök veszik körül, és már több felvétel is bizonyítja durva fellépésüket, otromba viselkedésüket. Ennek fényében különösen képmutató az a videó, amit mindössze tíz nappal ezelőtt tett közzé a baloldal jelöltje, aki az utcán sétálva sajtósával, Péterfi Judittal beszélget negédesen arról, hogy nincs szüksége testőrökre.

„Az előbb találkoztam egy emberrel, aki azt mondta, hogy a biztonsági emberünk lesz mostantól, és a segítségünkre lesz. De te azt mondtad, hogy nem szeretnél biztonsági szekciót” – kezdi Péterfi Judit. Márki-Zay azt feleli: „A stábunk nyugodtabb akkor, hogyha van egy ilyen ember ott, az jó. Ha valaki elkezd beordibálni, akkor odamegy, és udvariasan megkéri, hogy halkabban kiabáljon.” Péterfi tovább kérdez: „De te nem félsz? Nincs benned soha ilyen félelem? Mert egyszerűen azt látom, hogy folyamatosan mindenkivel mész, jaktolsz (sic!), beszélgetsz.” Márki-Zay erre azt mondja: „Igen. Hát most ez őszintén, mitől félnék?” Néhány nappal később pedig jól megtermett, vastag nyakú alakok lökdösik és torkolják le a fórumok nem szívesen látott vendégeit...

Nem előzmény nélküli jelenségről van szó, tavaly szeptemberben egy hajdúhadházi kampányrendezvényen a Jobbik elnökének testőre és sofőrje rátámadt egy kutyát sétáltató járókelőre, a férfit agresszíven földre vitték, profi módon, fojtófogást alkalmazva. Az ügyben rendőrségi eljárás indult, Jakab Péter viszont azt állította, az érintett férfiak nem a testőrei, hanem a szimpatizánsai. „Nagyon sok testőröm van, az egész nép a testőröm” – fogalmazott.

Egyébként tegnap Dobrev Klára társaságában kampányolt Márki-Zay, nem tudni, emiatt volt-e, de mintha még a szokásosnál is zavarosabban beszélt volna, ám az egyik fénypont talán az volt, amikor Komlón kijelentette: „örülök, hogy itt lehetek Ózdon...”

„A baloldal valódi programja rezsiemelésről szól”

 

A Fidesz szerint a baloldal miniszterelnök-jelöltje a 13. havi nyugdíjat is ostobaságnak tartja, így április 3-án arról is dönthetnek az emberek: olyan kormányt választanak, amely az idősek életét tovább könnyíti, vagy olyat, amely megnehezíti. Horváth László Fidesz-szóvivő (képünkön) tegnapi videónyilatkozatában hangsúlyozta: most érkezik a nyugdíjasok bankszámlájára a 13. havi nyugdíj, vagyis amit a baloldal elvett, azt a Fidesz–KDNP most visszaadta. Azonban hiába telt el tizenkét év a Gyurcsány-korszak óta, ma sincs két baloldal, csak egy, és ennek a baloldalnak a miniszterelnök-jelöltje ostobaságnak, böszmeségnek tartja a 13. havi nyugdíj visszaadását – tette hozzá Horváth László.

Megjegyezte: mit is várhatnának egy olyan politikustól, aki embertelenül attól reméli hatalmát, hogy sok idős szavazó hal meg a járványban, aki szerint ostobaság a rezsi­csökkentés, az élelmiszerárstop, a kórházi napidíj és a vizitdíj eltörlése, és minden, ami egy kicsit is megkönnyíti az idősek életét. A Fidesz szóvivője a videóban arra kéri az időseket, ne legyenek naivak, a baloldal valódi programja rezsi­emelésről, fizetős egészségügyről és egy olyan rossz gazdaságpolitikáról szól, amivel soha nem lenne sem nyugdíjprémium, sem pedig 13. havi nyugdíj.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!