Létrehozva: 2022.02.24.
Módosítva: 2022.02.24.

Lassan az egekben a kőolaj ára

Nagyot emelkedett az olaj árfolyama ma hajnalban, miután Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy megtámadja Ukrajnát.

Szerző Ripost

Az orosz haderő tüzet nyitott Ukrajnára, miután Vlagyimir Putyin kiadta a parancsot a támadásra, több ukrán nagyváros, illetve azok vonzáskörzete is tűz alá került. A hírre ugrik csütörtök reggel az olaj árfolyama, a Brent a 100 dolláros szint felett is járt, erre 2014 óta nem volt példa a CNBC adatai szerint.

A Brent árfolyama jelenleg 3,4 százalékos pluszban, 98,1 dolláros áll, a WTI 96,4 dolláron, 3,8 százalékos pluszban tartózkodik.

Bezár az ukrán tőzsde, rögzítik a hrivnya árfolyamát 

Felfüggesztik az ukrán tőzsde működését, rögzítik a hrivnya árfolyamát , az ukrán jegybank pedig korlátozza a devizapiac működését.

„Felfüggesztjük Ukrajna devizapiacának munkáját a devizaértékesítés kivételével. A devizák hivatalos árfolyamát a 2022. február 24-i szinten rögzítjük” - mondta egy videóüzenetben Kirill Sevcsenko, a jegybank vezetője.

A jegybank vezetője azt is közölte, hogy megtiltották a valutákban való készpénzkibocsátást, és a számlákról történő készpénzfelvételt napi 100 000 hrivnyára (3356,67 dollár) korlátozták.

Az ukrán jegybank arról is határozott, hogy „blanketta refinanszírozást” hajt végre a bankok likviditásának fenntartása érdekében, összeghatár nélkül legfeljebb egy évre - jelentette be a jegybank vezetője.

Eközben az ukrán értékpapír- és tőzsdepiaci bizottság bejelentette, hogy február 24-én 11:00 órától ideiglenesen leállítja az összes értékpapír forgalmát, valamint a letéti elszámolási rendszerben végzett műveleteket. Kivételt a jegybank monetáris és hitelpolitikájának végrehajtásához szükséges műveletek, továbbá a pénzügyminisztérium államadósság-szolgálati műveletei képeznek.

A kereskedés felfüggesztése után újranyitott moszkvai tőzsde tovább gyengült

Tovább gyengültek a moszkvai értéktőzsde irányadó mutató csütörtökön, miután újraindították a kereskedést a közel másfél óráig tartó felfüggesztés után.

Budapesti idő szerint röviddel fél hét előtt függesztették fel a börzén a kereskedést, miután a rubelelszámolású MOEX index 22 százalékos eséssel, 2419 pontra zuhant az Ukrajna elleni orosz támadás hírére. A dollárban számított RTS index vesztesége 26 százalék volt a kereskedés felfüggesztésekor, amikor 906,96 ponton állt a mutató.

Másfél órával később, 8 órakor újra indult a kereskedés a moszkvai tőzsdén, ahol tovább gyengültek az irányadó mutatók:  a MOEX indexe csaknem 29 százalékos, az RTS indexe pedig 34 százalékos mínuszt jelzett 9 órakor.

Az európai földgázárak az egekbe szöktek, miután az orosz erők az ország demilitarizálása érdekében célpontokat támadtak Ukrajna-szerte. A Nyugat további szankciókat ígért. A holland gáztőzsdén 41 százalékkal drágult az energiahordozó, de további áremelkedésre számítanak a piaci szereplők - írta a Napi.hu.

A holland gáztőzsdén a határidős jegyzések 41 százalékkal, megawattóránként 125 euróra emelkedtek, ami a negyedik egymást követő napi drágulást jelenti. Az árak egész héten ugrottak az Ukrajnával kapcsolatos feszültségek fokozódásával, de miután Oroszország csütörtökön hajnalban rakétatámadásokat indított, miközben az ukrán belügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy a főváros, Kijev a célpont, és felszólította a lakosságot, hogy menjenek óvóhelyekre a kurzusok még jobban kilőttek - számolt be a Bloomberg.

A válság további veszélybe sodorja Európa üzemanyag-ellátását - amely már most is energiaválságban van -, a kontinens gázellátásának több mint egyharmada Oroszországtól függ, és az alacsony készletek már tavaly rekordszintre emelték az árakat. Oroszország arra törekszik, hogy gázszállításai külföldre "zavartalanok" maradjanak - mondta a hét elején Nyikolaj Sulginov energiaügyi miniszter.

Németország már felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetését, amely közvetlenül Oroszországból szállítana gázt Európába. Az Egyesült Államok szerdán az Oroszországgal szembeni további szankciós célpontok közé sorolta a projektet - írta meg a portál.

A Goldman Sachs elemzői, a Wood Mackenzie és a Rystad Energy AS elemzői az év hátralévő részében is magasabb árakat jósolnak, mivel az energiatermelésben, az iparban és a fűtésben használt üzemanyagból hiány mutatkozik. 

Az irányadó holland gáz határidős jegyzései 30 százalékkal magasabb, 116 eurós megawattóránkénti árfolyamon kereskedtek 8:02-kor Amszterdamban.

Az Európai Unió csütörtökre rendkívüli, személyes csúcstalálkozót tervez a blokk vezetőinek részvételével, hogy megvitassák a válságot. Európának Ázsiával kell majd versenyeznie a cseppfolyósított földgázért, ha a válság miatt megszakadnak az Oroszországból érkező gázszállítások. 

Az Európába irányuló orosz gáz mintegy harmada jellemzően Ukrajnán keresztül érkezik, és elemzők szerint a konfliktus bármilyen eszkalálódása megzavarhatja ezeket az áramlásokat.

A főváros közelében is robbanásokat hallani, ahogy a támadó orosz erők az elérhető katonai infrastruktúrát támadják. Emiatt Kijevben a hajnali órákban légvédelmi szirénázás volt.

Mindenki maradjon otthon, aki nem a létfontosságú infrastruktúrák fenntartásáért felelős. Készítsék össze az alapvető dolgokat tartalmazó bőröndöt, amellyel szükség esetén el tudnak jutni egy menhelyre - üzente Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a lakosságnak.

Biztosított Magyarország gázellátása 

Magyarországon hosszú évek óta rezsicsökkentés van érvényben a háztartásoknak. Ennek a legfontosabb feltétele az orosz gáz - jelentette ki Orbán Viktor február elsejei orosz diplomáciai útját követően.

Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés is. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés - mondta a kormányfő.

Ezért van nagy jelentősége az összes magyar háztartás szempontjából, hogy sikerült megállapodni vagy legalábbis nagyon közel került a két ország ahhoz a megállapodáshoz, mely szerint egymilliárd köbméterrel több lesz az éves garantált orosz gáz Magyarországon - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Márki-ZayA baloldal miniszterelnök-jelöltje Németországot utánozná, ahol nemcsak elszálltak az árak, de a lakosság ellátása is veszélybe kerülhet. A baloldal jelöltje tovább folytatta harcát a rezsicsökkentés felszámolása érdekében. Németországot utánozná, hiába szálltak el ott az árak

Saját oldalára feltöltött videóban jelentette be, a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, nem szeretné fenntartani. Márki-Zay még nyáron a rezsi kapcsán a Pesti TV-nek adott interjúban Németországgal példálózott, miközben a német  katasztrófavédelem oktatóvideóban mutatja meg a lakosságnak, hogy ha nem tudnak majd fűteni, hogyan kell házi cserépkályhát barkácsolni, hogy ne érje őket fagyhalál a lakásukban.

A Gyurcsány-klón még tovább ment az eszement ötletek terén: az ellenzék azt követeli a magyar kormánytól, hogy függesszék fel Paks II. engedélyezési eljárását, és azonnali hatállyal utasítsák ki Magyarországról az orosz Nemzetközi Beruházási Bankot.

origo.hu

Brüsszel bejelentette a világháborús felkészülést

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

borsonline.hu

Hódi Pamela rózsaszín lufival jelentette be a szenzációs hírt: jön a harmadik

mandiner.hu

Kínával Párizs barátkozhat, Budapest nem – a francia elnök kaviárral fogadta Hszi elnököt

life.hu

Victoria Beckham ilyen valójában: kitálaltak a zárt ajtók mögötti viselkedéséről

mandiner.hu

Jordán Adél a coming outjáról beszélt, majd leszögezte: Ennek az országnak nagyon alapos érzékenyítésre van szüksége (VIDEÓ)

origo.hu

Bikinis képeken mutatta meg hibátlan testét Balogh Edina

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

ripost.hu

Nem hiszed el, hogy néznek ki manapság a Cobra 11 sztárjai – galéria

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában