POLITIK

Szerző ripost

9 hónapja

Kijevet több irányból támadják, heves utcai harcok mindenütt

Kijev több irányból is támadás alatt áll - jelentette szombat hajnalban az amerikai Fox televízió hírcsatornája.

Szerző ripost

brit Sky News pedig arról adott hírt, hogy Kazahsztán nem hajlandó katonákat küldeni Moszkva segítségére.

A televízió helyszíni tudósítója arról adott hírt, hogy az utcákon heves harcok folynak, és hangos robbanásokat lehet hallani. Különösen hevesek az utcai harcok a város északi és nyugati részein. Az ukrán hatóságok is jelezték, hogy az orosz csapatok átlépték a város határát. A Fox szerint Kijevet több irányból éri támadás.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek éjjel arra figyelmeztetett, hogy az országot megtámadó orosz csapatok az éjszaka folyamán megpróbálják lerohanni Kijevet.

“A főváros sorsa most dől el. Az ellenség minden erejével azon lesz, hogy megtörje ellenállásunkat. Ma éjjel arra készülnek, hogy lerohanják Kijevet” – hangoztatta Zelenszkij. Több nyugati médium – például az amerikai NBC televízió – úgy idézte őt, hogy “Ukrajna sorsa most dől el”.

Az ukrán elnök arra kérte az ukránokat, hogy “ahol csak lehet, tartóztassák fel az ellenséget”. A sajtóhírek arról is szólnak, hogy az ukrán férfiak egymás után csatlakoznak a hadsereghez.

Az ukrán hadsereg közben a Facebookon arról számolt be, hogy az orosz erők támadást indítottak egy katonai támaszpont ellen a fővárosban, de visszaverték őket. Az ukrán haderő bejegyzése szerint az orosz csapatok az éjszaka folyamán a város egyik ütőerének számítő Győzelem sugárúton is támadást indítottak, de állítólag ott is feltartóztatták őket.

Az Interfax ukrán hírügynökség pedig arról ír, hogy orosz egységek megpróbálják elfoglalni az ukrán főváros egyik áramtermelő állomását.

Az ukrán haderő azt is bejelentette, hogy megsemmisítettek egy Szu-25 típusú orosz harci gépet és egy Il-76 típusú katonai szállítógépet, amely szerintük orosz katonákat akart Ukrajnába juttatni. A Kijev térségében lévő Vaszilkiv környékén az ukrán fegyveres erők orosz helikopter lelövéséről is hírt adtak.

“A kijevi régióban fekvő Vaszilkivben súlyos harcok folynak. A megszállók ejtőernyősöket próbálnak bejuttatni. Dicsőség az ukrán hadseregnek! Dicsőség a légierőnek!” – fogalmazott az ukrán haderő a Facebookon.

A Sky News brit hírcsatorna ezzel egy időben az NBC amerikai hírtelevízióra hivatkozva azt jelentette, hogy Kazahsztán, Oroszország egyik legközelebbi szövetségese, visszautasította, hogy katonákat küldjön és részt vegyen az Ukrajna elleni offenzívában. A kazah vezetés azt is közölte, hogy nem ismeri el független államként a kelet-ukrajnai szakadár “népköztársaságokat”. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács üdvözölte a kazah döntést – jelentette a Sky News.

Sajtóértesülések szerint Kijev több irányból is támadás alatt áll, az utcákon harcok folynak, és hangos robbanásokat lehet hallani. Heves összetűzések alakultak ki a város északi és nyugati részein. Az ukrán hatóságok is jelezték, hogy az orosz csapatok átlépték a város határát – számolt be az M1 Híradója.

Jelentős katonai mozgósításról készített műholdfelvételeket egy amerikai vállalat pénteken, Kijevtől északra. Számos jármű, köztük mintegy 150 csapatszállító helikopter állomásozott Fehéroroszország déli részén, a határ közelében.

A katonai egységek célja valószínűleg az ukrán főváros volt, ahol már katonák és mintegy 18 ezer felfegyverzett civil készült az orosz ostromra. Szombat hajnalban Kijev külvárosaiban folytak harcok. Az ukrán hatóságok szerint az oroszok megtámadtak egy erőművet, hogy megszüntessék az áramszolgáltatást.

Volt, aki a bombázások folyamatos zaja elől egy templom alagsorában keresett menedéket. Az egyik imahelyen csaknem ötven embert, köztük huszonhét gyereket szállásolnak el éjszakára, amióta kitörtek a harcok.

A kijevi a világ legmélyebben futó metróhálózata – az állomások már megteltek. Az esti órákban az egyik megállóban hozta világra gyermekét egy nő. Az esetről többen is beszámoltak a közösségi médiában.

Volodimir Zelenszkij elnök fotók tanúsága szerint egész pénteken a harcoló alakulatokat látogatta meg. Napközben pedig többször is beszédet intézett Ukrajna népéhez és a világhoz. Egy alkalommal arról beszélt, hogy az orosz csapatok az éjszaka folyamán megpróbálják lerohanni Kijevet.

Őszintén meg kell mondanom, hogy az éjszaka nehezebb, mint a nappal. Hazánk számos városa támadás alatt áll. Például Csernyihiv, Szumi, Harkov, illetve fiaink és lányaink a Donyec-medencében, vagy Ukrajna déli városaiban. Különös figyelmet kap Kijev. Nem adhatjuk fel fővárosunkat” – mondta az ukrán államfő éjjeli beszédében.

Szerző ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!