Létrehozva: 2022.02.28.
Módosítva: 2022.02.28.

Az MSZP-s Molnár Zsolt 40 millió forint vesztegetési pénzt vett át az iratok szerint

Horváth Csabán és Tóth Csabán kívül egy harmadik szocialista politikus, Molnár Zsolt is kapott vesztegetési pénzeket.

Szerző Ripost

Molnár Zsolt is kapott vesztegetési pénzeket Fuzik Zsolttól – derül ki a Magyar Nemzet birtokába jutott kihallgatási jegyzőkönyvből. Az MSZP-s honatya az iratok szerint 40 millió forintot vett át az Olimpia parkban.

A költségvetési csalással gyanúsított Fuzik Zsolt 2021 őszén vádalkut kötött a nyomozókkal és több általa ismert, politikusokat érintő bűncselekményről is beszámolt.A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot, a poligráf szerint igazat mondott, amikor a vesztegetésekről vallott.

Mint ismert, Fuzik Zsolt is azon gyanúsítottak között van, akikre 2021 nyarán csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával, a hatóságok szerint társaival 19 milliárd forint értékben állítottak ki fiktív számlákat. A hamis dokumentumok a SYS IT Services Kft.-nél és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságoknál keletkeztek.A számlák segítségével a csalók a saját jövedelmüket növelték és a vesztegetési pénzeket is így fizették. Fuzik vallomásaiból olyan kép bontakozik ki, hogy a férfi afféle intéző volt a cégcsoporton belül, akire a főnökei a piszkos munkát, a vesztegetési pénzek átadását bízták más feladatok között.

Így kerülhetett képbe a zuglói parkolási ügyekben is, ahol a SYS IT Services alá tartozó egyik cég nyerte el a parkolásüzemeltetési feladatokat. Itt 2017 és 2019 között vallomása szerint Fuzik Zsolt minimum 250 millió forintot, a profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak, aki 2019-től a kerület polgármestere lett. Azt nem tudni, hogy Tóth és Horváth milyen arányban osztozott a negyedmilliárd forintnyi vesztegetési pénzen, ám a későbbi kerületi vezető néhány alkalommal ezen felül is kért és kapott pénzt. 

A múlt héten egyébként az üggyel összefüggésben az ügyészség kezdeményezte Tóth Csaba mentelmi jogának a felfüggesztését. Fuzik Zsolt azonban nem kizárólag Zuglóban dolgozott, a SYS IT Services fővárosi pályázatába is bevonták. 

A cég 2019 nyarán nyert el egy jelentős közbeszerzést, amely alapján két éven át milliárdokért működtethették a BKV informatikai rendszereit. Ebben az ügyben bukkant fel Molnár Zsolt és társa, akik a pályázat beadása előtt keresték fel a SYS IT-t azzal, hogy „nem támadják meg a szerződést” ha fizetnek nekik. Molnár 40 milliót kért, a társa 30-at és a megállapodás szerint a „díj” két évre szólt. 

A vallomás szerint Molnár Zsolt kezdetben bizalmatlan volt Fuzikkal szemben, a pénzátadást ezért egy közös ismerősük, Z. Zs. segítségével akarták lebonyolítani, ám a tervezett találkozók meghiúsultak. 

A vallomásrészletek alapján nem világos, hogy Fuzik Zsolt miért nem tudott találkozni a közvetítővel, ám később az MSZP-s országgyűlési képviselő maga jelentkezett nála.

2019 második felében 40 millió forint vesztegetési pénzt adtam át Molnár Zsolt országgyűlési képviselőnek

 – jelentette kis vallomásában Fuzik Zsolt. A pénz átadásának a körülményeiről elmondta, Molnárral 2019. augusztus 6-án találkoztak délelőtt 10 órakor a Casa Bianka étterem előtt, az V. kerületben, ahonnan az Olimpia parkba sétáltak.

Fuzik a pénzt egy fekete bőr Hugo Boss irattáskában vitte magával. A parkban leültek egy padra, majd odaadta a politikusnak a táskát, aki megköszönte és azt mondta: „rendben vagyunk”. Fuzik Zsolt vallomásában megemlítette, hogy a táskát nem kapta vissza.

Molnár Zsolt a vesztegetésről szállingózó hírekre a múlt héten pénteken az ATV-ben reagált, ahol igyekezett előre menekülni. Közölte, valóban találkozott Fuzik Zsolttal és egy padon ülve beszélgettek az Olimpia parkban, de tagadta, hogy pénzt vett volna át a férfitól.

Horváth Csaba Zugló szocialista polgármestere mellett Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő is részesült azokból a vesztegetési pénzekből, amelyek a kerület parkolási cégének bevételeiből származtak: sajtóértesülések szerint a Horváth-Tóth páros több mint negyedmilliárd forintot vett át feketén.

Fuzik Zsolt, a zuglói parkolási cég egyik befolyásos munkatársa a nyomozók előtt részletesen beszámolt arról, hogy ki, mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot is. A poligráf szerint Fuzik igazat mondott, amikor a bűncselekmények részleteiről beszélt.

A Magyar Nemzet birtokába került újabb jegyzőkönyv-részletek szerint Horváth Csaba polgármesteren kívül Tóth Csaba szocialista honatya is busásan részesült a szóban forgó összegekből.

A két politikus a zuglói parkolási cég profitjának felét tehette zsebre, ezen kívül Horváth Csaba külön is kért vesztegetési pénzt.

A kifizetéseket fiktív számlák kibocsátásával fedezte a SIS Parking Kft. Polt Péter legfőbb ügyész befolyással üzérkedés bűntettének és más bűncselekmények gyanúja miatt pénteken kezdeményezte Tóth mentelmi jogának felfüggesztését.

Fuzik Zsolt gyanúsítotti vallomása szerint 2009 óta ismerte Horváth Csabát, amikor előbbi a BKV informatikai igazgatója, utóbbi pedig főpolgármester-helyettes volt. A zuglói parkolási szerződésről 2016-ban kezdtek tárgyalni, Horváth ekkor mutatta be Tóth Csabának Fuzikot, a trió a budai Rózsakert Bevásárolóközpontban találkozott először. A két szocialista politikus Fuziknak azt ajánlotta, hogy az általa képviselt SIS Parking Kft. akkor nyerheti meg a zuglói parkolás-üzemeltetési munkákat, ha a cég a profit felét visszaosztja. „Elhangzott ezen a megbeszélésen, hogy a kiírás a mi instrukciónk alapján, az általunk átadott műszaki anyagokkal és gazdasági feltételekkel történik meg” – fogalmazott.

A SIS Parking Kft. végül két szerződést nyert el Zuglóban. Az egyik szerint a cég 2017 és 2019 júliusa között karbantartotta, tisztította és kiürítette az automatákat, valamint szállította az összegyűlt pénzt. A másik megállapodás egy parkolási szoftvert üzemeltetésére vonatkozott.

Fuzik Zsolt beszélt arról is, hogy Horváth Csabával később volt még egy négyszemközti találkozója, ahol a politikus kijelentette, hogy ő külön szeretne még további havi hárommillió forintot kapni. Ezt az összeget csupán néhány hónapig vehette át a jelenlegi polgármester, ugyanis Zuglóban bevezették a hétvégi ingyenes parkolást, így a társaság bevétele jelentősen csökkent.

A vallomásból kiderült az is, hogy a SIS Parking befolyásos munkatársa jegyzeteket készített a vesztegetési pénzek átadásáról, a helyéről és a pontos összegekről.

Horváth Csaba különmillióit a Kálvin téri California Coffee Company kávézónál adta át Fuzik Zsolt. Tóth Csaba havi 10-15 millió forintot kapott, amelyet a Budakeszi úti Öko Lakópark egyik ingatlanában vett át.

A pénzek átadásakor más tanú nem volt jelen, ám a parkolási cég ügyvezetője Sz. Zoltán Fuzikkal közösen számolta át az összegeket, és tudta, hogy kinek adják át.

Fuzik Zsolt szerint Horváth Csaba elintézte, hogy SIS Parking által kibocsátott számlák mindig rendesen, időre ki legyenek fizetve, illetve segített más nehézségek „elsimításában” is. Mindemellett, amikor szóba került, hogy kiterjesztenék a parkolási övezetet, akkor Horváth Csaba azt ígérte, segít majd elintézni ezt a Fővárosi Önkormányzatnál.

Az ügyészek azon kérdésére, hogy Tóth Csaba miben nyújtott segítséget, Fuzik úgy válaszolt: „látszott, Tóthnak komoly befolyása van az önkormányzatnál”. „Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy amit ő mond, az úgy is történik” – emelte ki. Lényeges körülmény, hogy ebben az időszakban még Karácsony Gergely volt Zugló polgármestere.

Fuzik beszámolt egy olyan epizódról is, amely jól mutatja a két szocialista politikus gondolkodásmódját. – Ősszel a parkolóhelyekre rengeteg falevél hullott, ennek eltakarítása a szerződés szerint a SIS Parking feladata lett volna, ám nem kellett megcsinálni, mivel ennek magas költsége csökkentette volna a nyereséget és így a vesztegetési pénz mennyiségét is – mondta.

A két prominens MSZP-s politikus között meg is romlott a viszony egy időben, ugyanis Fuzik Zsolt jelezte Tóth Csabának, hogy Horváth külön is kapott összegeket. – Ebből volt egy kis feszültség, Tóth Csaba felháborodott, mivel a neki átadott pénzből is kapott Horváth, aki pedig felelősségre vont engem, hogy miért beszélek Tóth Csabának a neki juttatott összegről – ecsetelte a történteket Fuzik. Hozzátette: azt nem tudja, hogy a két politikus milyen arányban osztozott.

Polt Péter legfőbb ügyész a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére - mutatott rá a Legfőbb Ügyészség közleménye.

Az ügy kapcsán Fuzik Zsolt, a SIS Parking Kft. egyik vezetője vállalta a hazugságvizsgálatot, mely szerint kaphatott vesztegetési pénzeket a szocialista Horváth Csaba.

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával - a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt - Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti.

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A büntetőeljárás Tóth Csaba országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség - derül ki a közleményből.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél