Létrehozva: 2022.02.10.
Módosítva: 2022.02.12.

Akár kétszeres pénzből is gazdálkodhatnak a háztartások

A családok az adó-visszatérítés egy részét lakás­felújításra vagy utazásra tervezik fordítani, így az építőipar, illetve a turizmuságazat is profitálhat az intézkedésből

A kormányzat februárban jelentős összeget folyósít a háztartások irányába. Már megkezdődött postai úton az arra jogosultak számára a 13. havi nyugdíj összegének kifizetése, így tehát az érintettek ebben a hónapban kétszeres pénzből gazdálkodhatnak – írta lapunk megkeresésére Molnár Dániel, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági elemzője.

A napokban utalják ki azon szülőknek az adó-visszatérítést, akik vagy családi pótlékot kapnak, vagy kitöltötték a szükséges nyilatkozatot. Ahogy arról lapunk már korábban beszámolt, azok a gyermeket nevelő szülők, akik a lakcímre utalást választották, illetve akiknek a családi pótlékot is a postás viszi ki, már február 2-a és 4-e között kézhez kapták a családi adó-visszatérítés összegét, a bankszámlákra viszont február 15-ig kapják meg a családi adó-visszatérítést a szülők.

 

Egy adózó akár nyolcszázezer forintot is visszakaphat. A visszatérítés pontos összege a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadótól függ. Mindkét támogatási forma kormányzati indoka a gazdaság gyors újraindulása és az érintett társadalmi csoportok támogatásának igénye – reflektált az elemző Tállai Andrásnak, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának közösségi oldalára feltöltött bejegyzésére.

Elmondása szerint a 13. havi nyugdíj keretében a kormányzati kommunikáció alapján több mint 370, míg az adó-visszatérítés keretében több mint hatszázmilliárd forinttal nőhet a háztartások rendelkezésre álló jövedelme. A várakozások szerint az így kapott bevétel legnagyobb hányadát a háztartások döntő többsége fogyasztásra költi majd el, így a kiskereskedelmi forgalomban a február–márciusi időszakban érdemi emelkedés várható. Ez részben kompenzálhatja a szektort az árstop révén keletkező veszteségeiért – magyarázta a szakértő.

Mint kiderült: a különböző felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a családok az adó-visszatérítés egy részét lakásfelújításra vagy utazásra tervezik fordítani, így az építőipar, illetve a turizmus is profitálhat az intézkedésből. Hozzátette: utóbbi ágazat esetében lehet, hogy a hatás csak késleltetve, a nyári szezon indulásával jelenik meg, míg az építőiparban előfordulhat, hogy a háztartások – már számolva a beérkező többletjövedelemmel – korábban elkezdték a tervezett munkákat.

Molnár Dániel felhívta a figyelmet: az építőiparban ugyanakkor problémaként merülhet fel a kapacitáshiány és több esetben az alapanyaghiány is, így előfordulhat, hogy a többletkereslet egy része további áremelkedésben csapódik majd le. A háztartások egy része emellett adósságainak csökkentésére vagy megtakarításainak növelésére fordítja majd várhatóan az összeget, amely tovább javíthatja a pénzügyi helyzetüket.

Kormányzati intézkedések februárban

 

Már megkezdődött a családi adó-visszatérítés kézbesítése postai úton, a bankszámlákra azonban legkésőbb február 15-ig fog megérkezni a pénzösszeg. Azok a szülők is megkapják a pénzt, akik esetleg lekésték a december 31-i nyilatkozati határidőt, ők az szja-bevallásukban kérhetik majd a családi adó-visszatérítést, amelyre csaknem hatszázmilliárd forintot szánnak.

 

A héten minden idősnek megérkezik az első teljes 13. havi nyugdíj, külön pozitívum, hogy ezt már a megemelt januári járandóság alapján számolták ki. A pluszjuttatás a rendes havi nyugdíjjal érkezik, azaz most dupla összeget kapnak az arra jogosultak. Például egy átlagos nyugdíjas, aki 150 ezer forintban részesült decemberben, januártól már 7500 forinttal többet, összesen 157 500 forintot kapott, februárban pedig ennek az összegnek a duplája, azaz 315 ezer forint érkezik majd számára.

 

A napokban kapják kézhez a dolgozók az idei első bérüket, több mint egymillió munkavállalóhoz először érkezik meg a januártól jelentősen emelt minimálbér és szakmunkás minimálbér is. Csaknem kétszázezer forintra nőtt a minimálbér, és már 260 ezer forint a garantált bérminimum. A béremelés közvetlenül több mint egymillió magyar munkavállalót érint: tavaly minimálbérért mintegy 250 ezren, garantált bérminimumért hozzávetőleg 750 ezren dolgoztak Magyarországon. A bérminimumokkal együtt a magasabb bérkategóriákban is nőnek a fizetések.

 

A 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ez azt jelenti, hogy akár több tízezer forinttal magasabb fizetést kaphatnak azok, akik dolgoznak. Az adómentesség az átlag fizetés szintjéig 22 százalékos béremelést jelent, ami akár egymillió fiatalt is érinthet. Mint kiderült: egy heti 40 órában munkát vállaló 25 év alatti fiatal havi jövedelme akár 65 ezer forinttal is növekedhet, így éves szinten akár 780 ezer forinttal is több pénzt kaphat.

 

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését követően hat alapvető élelmiszeripari termékre árstopot vezettek be februártól. A kormány úgy döntött, hogy bizonyos alapvető élelmiszerek – a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és csirke far-hát és a 2,8 százalékos tehéntej esetében beavatkoznak az árak alakulásába.

A gyermeket nevelő szülők február 14-ig megkapják a családi adóvisszatérítést a bankszámlákra, a postai kézbesítés még korábban történik - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A gyermeket nevelő szülők, akik a lakcímre utalást választották, illetve akiknek a családi pótlékot is a postás viszi ki, már február 2-a és 4-e között kézhez kapják a családi adóvisszatérítés összegét - tette hozzá a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

    A postások február 9-én kezdik meg - a februári ellátással együtt - a 13. havi nyugdíj kézbesítését. A gördülékeny ügymenetért a családi adóvisszatérítés összegét még ez előtt, február első napjaiban viszi ki a posta a címzetteknek - magyarázta az államtitkár, megjegyezve, hogy így mind a gyermeket nevelő szülők, mind a nyugdíjasok, illetve a nyugdíjszerű ellátásban részesülők időben megkapják járandóságukat.

    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hónapok óta folyamatosan dolgozik azon, hogy az érintettek február 15-ig megkapják a családi adóvisszatérítés összegét - hangsúlyozta Tállai András. Mint mondta: az alapos előkészítő munka tette lehetővé azt, hogy már a jogszabály által előírt határidő előtt át tudja adni a NAV a szükséges adatokat a Magyar Államkincstárnak, illetve a Magyar Postának.

    Tállai András kitért arra is, hogy a gyermeket nevelő szülők mellett a várandós kismamák és a velük közös háztartásban élő házastársuk is jogosult a családi adóvisszatérítésre. Szintén visszajár a 2021-ben befizetett adó a saját jogán családi pótlékra jogosultnak, illetve a rokkantsági járadékban részesülőnek vagy a velük közös háztartásban élő hozzátartozói közül annak, aki év közben a családi kedvezményt igénybe vette - sorolta.

    Februárban az kapja meg a családi adóvisszatérítés összegét, akinek utalási adatait megismerte a NAV, így például az, aki a családi pótlékot kapja, valamint az, aki 2021. december 31-ig benyújtotta az erről szóló nyilatkozatát - emlékeztetett Tállai András.

    Felhívta a figyelmet arra, hogy az adóvisszatérítéshez való jog nem veszhet el, ezért aki elmulasztotta 2021. december 31-ig benyújtani a nyilatkozatot, és a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az szja-bevallásában veheti igénybe az adóvisszatérítést, amelyhez segítséget nyújt a NAV által elkészített bevallási tervezet.

Februártól a lakossági jelzáloghitelek törlesztőrészlete már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak voltak, először érezteti ugyanis hatását a január elsejével életbe lépett kamatstop. A kormány intézkedése elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő adósoknak jelent nagy segítséget - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

A kamatok emelkedése miatt egy átlagos, változó kamatozású lakossági jelzáloghitel havi törlesztőrészlete akár 23 százalékkal, 11 ezer forinttal is emelkedhet. Ettől a többletkiadástól védi a kormány a családokat azzal, hogy februártól az idei év első fél évére ezekre a hitelekre lakossági kamatstopot vezetett be, és a tavaly október 27-i szinten rögzítette a kamatot.

    A nyilvántartások szerint közel félmillió család élhet ezzel a lehetőséggel, akik összesen 30 milliárd forinttal fizetnek majd kevesebbet a kamatstop révén.

    "A kormány 2022-ben is azért dolgozik, hogy visszaszorítsa a járványt, a családokat megvédje a koronavírus-válság gazdasági hatásaitól, és megőrizze a magyar gazdaság újraindításában elért lépéselőnyt. A világpiaci energiaárak ugrásszerű emelkedése ellen véd a rezsicsökkentés politikája. A kormány rögzítette az üzemanyagárakat is, és február 1-jétől három hónapra árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerek esetében" - emlékeztetett a Pénzügyminisztérium.

A novemberi nyugdíjprémium és a januári nyugdíjemelés után februárban érkezik a 13. havi nyugdíj - mondta a családokért felelős parlamenti államtitkár hétfőn, a Facebookon közzétett videóbejegyzésében.

 

 

 

Zsigó Róbert közölte: a kormány a járvány miatt döntött úgy, hogy még több támogatást szeretne adni az időseknek, ezért előre hozták a 13. havi nyugdíj kifizetését.

    Februárban tehát dupla nyugdíj érkezik, az átutalás 11-én történik, a postai kézbesítés pedig 9-én kezdődik - ismertette.

    A 13. havi nyugdíj kifizetésére 371 milliárd forintot fordít a kormány, amit a gazdaság jó teljesítménye teszi lehetővé - emelte ki.

    Fontosnak tartják ugyanis, hogy a gazdasági növekedésből a gyermekes családok, a munkavállalók és a fiatalok mellett az idősek is részesüljenek - tette hozzá.

    Elmondta azt is, hogy a nyugdíjasok megélhetését a rezsicsökkentés, és több alapvető élelmiszer árának a befagyasztása is segíti.

    Zsigó Róbert úgy fogalmazott, hogy a választások közeledtével a baloldal megint csak ígérget az időseknek, ugyanúgy, mint a 2006-os kampányban.

    "Gyurcsány akkor is fűt-fát ígért a nyugdíjasoknak, aztán elvett tőlük egyhavi nyugdíjat. Akkor tizenötször emelték a rezsit, a duplájára emelték az élelmiszerek áfáját, valamint bevezették az időseknek a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A baloldal programja ma is ugyanez" - fogalmazott az államtitkár.

    Zsigó Róbert azt is mondta, a "kijelölt miniszterelnök-jelöltjük" minden nap elmondja, hogy a rezsicsökkentés, a 13. havi nyugdíj és az élelmiszerárstop "ostobaság", és szerinte a vizitdíjat és a kórházi napidíjat nem kellett volna eltörölni.

    Ha a baloldalon múlna, akkor nyugdíjprémium sem lenne, mert a gazdaságpolitikájukkal a gazdasági növekedést is veszélyeztetnék - hangoztatta az államtitkár.

    Zsigó Róbert szerint Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy a baloldalnak az a jó, ha minél több idősebb szavazó hal meg a járványban, mert azzal szerinte a baloldalnak nagyobb az esélye a hatalomra.

    Az államtitkár a Facebookon arra kérte az időseket, ne hagyják, hogy kihasználja őket a baloldal, mondván: az idősek megbecsülésében is előre kell menni, nem hátra.

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

mandiner.hu

Verhofstadt elismerte: Meg kell csinálni a házit

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak