Létrehozva: 2022.02.14.

A magyarok többsége ellenzi Márki-Zay tervét

A magyarok 69 százaléka nem támogatja Márki-Zay Péter felvetését a gyermekvédelmi törvény hatályon kívül helyezéséről – derül ki a Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatásából.

A közelgő országos népszavazásra tekintettel a felmérés utánajárt annak, hogy a politikai szempontból aktív magyar lakosság mit gondol a baloldal miniszterelnök-jelöltjének a gyermekvédelemmel összefüggő kijelentéseiről.

A magyar választók közel kétharmada nem ért egyet Márki-Zay Alaptörvényt érintő kritikájával

Márki-Zay Péter egy egyetemistáknak tartott közéleti rendezvényen Magyarország Alaptörvényét bírálva kijelentette, hogy „aberráltnak és kimondottan tahóságnak tartom azt, hogy beleírták azt, hogy az apa férfi, az anya nő”. A kutatási adatok tanúsága szerint a magyar választók többsége nem ért egyet a balliberális kormányfőjelölt szóban forgó állításával.

A felmérés szerint a megkérdezettek 64 százaléka nem osztja Márki-Zay véleményét, miszerint „aberráció” illetve „tahóság”, hogy az Alaptörvény rögzíti, hogy az „anya nő, az apa férfi”.

Ezzel szemben csupán 31 százalékuk egyetért a baloldali politikus álláspontjával.

A magyar választók közel kétharmada nem ért egyet Márki-Zay Alaptörvényt érintő kritikájával

A magyar választók közel kétharmada nem ért egyet Márki-Zay Alaptörvényt érintő kritikájával

Fotó: Századvég

A közvélemény a gyermekvédelmi törvény mellett áll

Miután az Országgyűlés elrendelte a gyermekvédelmi népszavazást, a baloldal miniszterelnök-jelöltje kifejtette, hogy – amennyiben a balliberális erők alakíthatnak kormányt tavasszal – „egyből el fogjuk törölni ezt a borzasztó törvényt”.

A kutatás rávilágít ugyanakkor arra, hogy a magyarok 69 százaléka ellenzi Márki-Zay Péter javaslatát a gyermekvédelmi törvény hatályon kívül helyezéséről, míg 21 százalékuk támogatná ezt a lépést.

Április 3-án, az országgyűlési választásokkal azonos napon országos népszavazás lesz Magyarországon a gyermekvédelem témájában. A közelgő referendumra való tekintettel a Századvég megvizsgálta, hogy a politikai szempontból aktív magyar lakosság hogyan vélekedik a kiskorú gyermekeket érintő szexuális propagandáról.

A gyermekvédelmi népszavazás által érintett tárgykörök közéleti jelentőségét mutatja, hogy a megkérdezettek 65 százaléka úgy nyilatkozott, hogy biztosan, míg 16 százalékuk valószínűleg részt vesz a referendumon, függetlenül attól, hogy az országgyűlési választásokon leadja-e szavazatát, derült ki a Századvég felméréséből.

A többség részt vesz a népszavazáson

A többség részt vesz a népszavazáson

Fotó: Századvég Alapítvány

Az egyes népszavazási kérdésekkel kapcsolatos lakossági vélemények tükrében kijelenthető, hogy társadalmi konszenzus rajzolódott ki a kisgyermekek számára felnőtt szexuális orientációkat, illetve a nem megváltoztatását népszerűsítő tevékenységek elutasítása tekintetében - hangsúlyozza a Századvég összegzése, amely azt is megállapítja: a kutatás rávilágít, hogy a válaszadók 73 százaléka elutasítja, hogy kiskorú gyermekeknek a köznevelési intézményekben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak, ezzel szemben 18 százalékuk támogatná ezt. Ehhez hasonlóan a megkérdezettek 86 százaléka ellenzi, hogy kiskorúak számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek, 4 százalékuk viszont eltérően vélekedett.

Négyből négyszer nem!

Négyből négyszer nem!

Fotó: Századvég Alapítvány

A Századvég elemzése alapján megállapítható, hogy hasonló képet láthatunk a gyermekeket célzó szexuális propagandát, valamint a nemátalakítást megjelenítő médiatartalmak vonatkozásában is. A felmérés szerint a magyarok 84 százaléka nem ért egyet azzal, hogy kiskorú gyermekeknek a fejlődésükre kiható szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be, továbbá  83 százalékuk elutasítja a nem megváltoztatását szemléltető médiatartalmak kiskorúak számára történő megjelenítését.

A nemátalakító műtéteket a döntő többség nem támogatja

A nemátalakító műtéteket a döntő többség nem támogatja

Fotó: Századvég Alapítvány

A gyermekvédelmi népszavazás tervezett ötödik kérdéséről áprilisban nem, ugyanakkor egy esetleges jövőbeli referendumon véleményt formálhatnak a magyar választók, ezért a Századvég feltérképezte a nemi átalakító kezelések kiskorú gyermeknek való elérhetővé tételével kapcsolatos lakossági attitűdöket is. A kutatási adatok tanúsága szerint a válaszadók 86 százaléka nem támogatná a nemátalakító kezelések 18 év alattiak számára történő hozzáférhetővé tételét, ezzel szemben 9 százalékuk nem kifogásolná ezt.

A magyarok megvédenék a gyermekeket a felnőtt szexuális orientációk és a nemi átalakító kezelések népszerűsítésétől – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb elemzéséből. A gyermekvédelmi népszavazás által érintett tárgykörök közéleti jelentőségét mutatja, hogy a megkérdezettek 65 százaléka úgy nyilatkozott, biztosan, míg 16 százalékuk valószínűleg részt vesz a referendumon, függetlenül attól, hogy az ország­gyűlési választásokon leadja-e a szavazatát. Társadalmi konszenzus rajzolódott ki a kisgyermekek számára felnőtt szexuális orientációkat, illet­ve a nem megváltoztatását népszerűsítő tevékenységek elutasítása tekintetében – írják.

A válaszadók 73 százaléka elutasítja, hogy kiskorú gyermekeknek a köznevelési intézményekben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak. Ehhez hasonlóan a megkérdezettek 86 százaléka ellenzi, hogy kiskorúak számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek. A felmérés szerint a magyarok 84 százaléka nem ért egyet azzal, hogy kiskorú gyermekeknek a fejlődésükre kiható szexuá­lis médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be, továbbá 83 százalékuk elutasítja a nem megváltoztatását szemléltető médiatartalmak kiskorúak számára történő megjelenítését.

A Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatáson keresztül tegnaptól részben megismerhető a pedofil bűnözők nyilvántartása – közölte a Belügyminisztérium. A szolgáltatás bevezetését a tavaly júniusban elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag írta elő, a kormány ezzel újabb lépést tett a gyermekek védelméért. Azok a nagykorúak, akik hozzátartozóként, nevelést, felügyeletet vagy gondozást ellátóként a lehető legnagyobb biztonságban szeretnék tudni a kiskorú gyermeket, ellenőrizhetik, hogy a vele közvetlen kapcsolatba kerülő személyt a bíróság pedofil bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélte vagy sem.

„A pedofília semmivel nem mentegethető!” – szögezte le Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán annak kapcsán, hogy elérhető lett a név szerint kereshető pedofil-nyilvántartás. Hozzátette: Ezzel a pedofilellenes törvénycsomag utolsó eleme is hatályba lépett. A bűnügyi nyilvántartás egy szeletének megnyitásával eszközt adunk a szülőknek, hogy megvédjék a gyermeküket – hangsúlyozta a frakcióvezető.

A Védett Társadalom Alapítvány felszólította a Magyar Pszichiátriai Társaságot és a Magyar Pszichológiai Társaságot, hogy hozzák nyilvánosságra azoknak a tagoknak a nevét, akik aláírták a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalást, továbbá tegyék nyilvánossá, hogy az milyen belső döntéshozatal eredményeképp született. A két társaság úgy adott ki ugyanis „szakmai állásfoglalást” a gyermekvédelmi törvényről, hogy az erről való egyeztetésből kihagyták a tagság és a vezetőség jelentős részét.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

magyarnemzet.hu

A magyar válogatott futballista Mercedesét Francesco Totti elcsente és megjavíttatta

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél