Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2022.02.28.

Palkovics László: a magyar gazdasági növekedés volt a legmagasabb az Európai Unióban 2021-ben

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján Palkovics László elmondta: a magyar foglalkoztatási ráta 2010 óta folyamatosan nő, 2021-ben elérte a 73 százalékot. A koronavírus okozta válság alatt és után a magyar foglalkoztatás bővült a legmagasabb ütemben az EU-ban - mondta.

Szerző Ripost

 

Kiemelte: a 2015 és 2019 közötti beruházás-növekedési ütemmel Magyarország az Európai Unió TOP 3 országa között volt. A magyar beruházási ráta továbbra is rekordmagas, 2021-ben volt egyebek mellett Magyarország eddigi legmagasabb, hatszázmilliárd forint összegű gyárberuházása - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar ipar is látványosan erősödik, bővülése 2010 óta négyszer gyorsabb volt az EU-átlagnál. Az eredmények közé sorolta azt is, hogy Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, gyakorlatilag kétszeresére a kutatás-fejlesztésben dolgozók, illetve a különféle műszaki fejlesztéssel foglalkozók száma az EU-ban 2010 óta.

Palkovics László szerint érdekes átstrukturálódás látszik a munkaerőpiacon, ugyanis 2021-ben megindult egy eláramlás azokról a területekről, amelyeket a válság jobban érintett, a vendéglátásból és szállodaiparból az innováció, a kutatás-fejlesztés és az informatika területére.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy 2010 óta 3,5-szer gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége, mint az EU-átlag. A koronavírus kitörése óta kisvállalkozások háromszor annyi támogatást kaptak mint a "nagyok" - tette hozzá.

Fotó: Rosta Tibor

Kiemelte: a kormányzati intézkedések hatására Bács-Kiskun megyében újra a járvány kitörése előtti szint közelébe sikerült emelni foglalkoztatást. A munkahelymegőrző és a munkahelyteremtő programok révén a megyében csaknem 23 400 ember részesült összesen 9,870 milliárd forintot meghaladó támogatásban.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a kamara és a kormány 2010 óta négyévente megállapodást köt, amelyben rögzítik a felek vállalásait és, gazdaságpolitikai céljait. Az együttműködés stratégiai célja a magyar gazdaság tartós növekedésének fenntartása, illetve a magyar társadalom jólétének folyamatos gyarapítása - sorolta. A kamara elnöke közös stratégiai érdeknek nevezte a gazdaság valamennyi szereplőjének erősítését.

 

Parragh László kiemelte: a gazdaságstratégiai együttműködési célkitűzések között egyebek mellett a Széchenyi Kártya Program megerősítése és a Vállalkozási Innovációs Tanács felállítása szerepel, valamint az, hogy az uniós források lehető legnagyobb része szolgáljon közvetlen vállalkozásfejlesztési célokat. Fontosnak tartják a felek a duális képzési rendszer fejlesztését is, illetve a kamarai vállalkozásfejlesztési programok folytatását. A KKV-stratégia felülvizsgálata mellett, annak végrehajtásában nagyobb szerepet szánnának a kamarának, és szükségesnek érzik a vállalkozásfinanszírozási piacról hiányzó biztosítási rendszer bevezetését is.

 

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: Bács-Kiskun megye és Kecskemét számára egyaránt fontos beruházás az 52-es főút négysávossá alakításának elkezdése, illetve a 441-es főút Kecskemét és Nagykőrös közötti szakaszának felújítása. Az egész ország, illetve a tranzitforgalom szempontjából fontos projekt az M8-as gyorsforgalmi út megépítése, és jelenleg előkészítés alatt áll a nyomvonalán az M7-es és Dunaújváros, illetve a Dunavecse és Kecskemét közötti szakaszok fejlesztése. Nehézséget okozott, hogy a Kiskunság érintett része szinte végig Natura 2000-es természetvédelmi terület, de végül sikerült nyomvonalat kijelölni - tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az M44-es gyorsforgalmi út utolsó, Kecskemét-Szentkirály közti szakaszának fejlesztése is folyamatban van. Mósoczi László emlékeztetett, jelentős szakaszt, közel 23 kilométert újítanak fel a 54-es főúton, továbbá Kecskeméten az Akadémia körút és a Nyíri út kereszteződésében körforgalmi csomópont épül, illetve a Magyar Falu Program keretében is számos út újul meg a megyében.

 

Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: a koronavírus-járvány okozta nehézségek enyhítése érdekében "a kormány két év alatt hatalmas pénzeket pumpált a gazdaságba". Ennek köszönhetően sok ezer munkahelyet sikerült megőrizni, a rendkívül alacsony kamatozású hitelek pedig hozzájárultak a cégek beruházásaihoz.

A megyei kamara gazdasági évnyitójának keretében mutatták be TOP 100 - Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2021 című kiadványt is.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rémisztő videót osztott meg Köllő Babett

origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

mandiner.hu

Simán győzött, és még picit reménykedhet a Liverpool

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

vg.hu

Eladóvá vált az Andy Vajna által bérelt villa: 2,7 milliárd forintot kér érte a tulajdonos

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Az európaiak leginkább a háborútól és a migrációtól félnek

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú