1 éve

Több száz migráns próbált átjutni a határon

A magyar rendvédelmi szervek január 15-én összesen 706 illegális migránssal szemben intézkedtek.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. január 15-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 385 határsértőt tartóztattak fel és 321 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, szír, jemeni, indiai, algériai, palesztin, egyiptomi, török, tunéziai, líbiai és marokkói állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz – írták a Police.hu beszámolójában.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 16 esetben összesen 93 határsértőt tartóztattak fel Madaras, Balotaszállás, Csikéria, Kecskemét, Kunbaja, Hóduna, Nagybaracska, Katymár és Újmohács közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 28 esetben összesen 274 határsértőt tartóztattak fel Röszke, Ásotthalom, Öttömös, Szeged, Kübekháza, Domaszék, Mórahalom és Ruzsa közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében Győr közigazgatási területén 1, továbbá Pest megyében Inárcs külterületén 17 illegális migránst tartóztattak fel a járőrök.

Az elmúlt 24 órában 9 esetben Bács-Kiskun, 7 esetben Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 321 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 8 ember ellen, míg tiltott határátlépés miatt 2 személy ellen indult büntetőeljárás.

Újra a magyar határt védő rendőrökre támadtak a migránsok, és kövekkel rongáltak meg egy rendőrautót Kunbajánál. A támadásról, amelyről a hirado.hu is beszámolt, videót tettek közzé a kormány közösségi oldalán.

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő rendőrök egy körülbelül tizenöt fős migránscsoport illegális bejutását akadályozták meg Kunbajánál – olvasható a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságnak a Police.hu oldalán megjelent közleményében.
Ebből kiderül, hogy a migránscsoport

szerb területről kövekkel dobálta meg az államhatár mentén kiépített kerítést vigyázó rendőröket. A helyszínre érkező egyik rendőrautó karosszériája a dobálás miatt megsérült, szélvédője berepedt.

Ezután a migránscsoport elszaladt. Személyi sérülés nem történt. A rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt feljelentést tesz az illetékes ügyészségen – olvasható a közleményben.
A kormány közösségi oldalán a migránstámadás kapcsán közölte:

„Magyarország továbbra is megvédi a határait az illegális bevándorlóktól.”

Nem először támadnak a határra

Tavaly októberben a kormány által közétett videón látható, hogy kövekkel, husángokkal, csapatosan ostromolják Magyarország határát a migránsok. A döbbenetes felvételeken látszódik, ahogy az illegális bevándorlók létrákat támasztanak a kerítéshez, hogy átmásszanak rajta. Ezenkívül a határt védő magyar egyenruhásokat dobálják különböző tárgyakkal.
Idén már 4200 határsértőt fogtak el, ez ezerrel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 -en pénteken.
Bakondi György kiemelte: előfordul, hogy a migránsok embercsempész támogatása nélkül – akár 40-50 tagú – csoportokban szeretnének bejutni Magyarországra, de a leggyakrabban embercsempész segítségével próbálkoznak. Agresszivitás, csoportos elkövetés és növekvő létszám jellemzi az év eleji határsértéseket – tette hozzá.
Arról is beszélt: a magyar és a szerb belügyminisztérium közötti megállapodás alapján már több mint egy hónapja közös járőrözéseket is tartanak a határ mindkét oldalán. Ez a nagy migránscsoportok felderítését, a szervezett bűnözés háttérbe szorítását, valamint a térségben élők élet- és vagyonbiztonságának erősítését is szolgálja – jelentette ki Bakondi György. Az európai migrációs helyzetről a Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség adatait ismertetve azt mondta: az olasz és a spanyol útirány most a legnépszerűbb, innen zömében afrikai migránsok érkeznek. Problémának nevezte, hogy már nem a legszegényebbek, hanem az ottani középosztályok tagjai is jönnek, és ez még inkább nehezíti, hogy az ott élők elindulhassanak a gazdasági fejlődés útján. Ezért fontos lenne segíteni a helyben maradásukat – hangsúlyozta. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója reményét fejezte ki, hogy változás történik azokban az elhibázott európai uniós döntésekben, amelyek 2015 óta jellemzik az EU hozzáállását a migrációhoz. A változás lényege, hogy az EU felismerje: a jogszabályokat be nem tartó, saját adataikat „eltagadó”, a szervezett bűnözés által utaztatott emberek tömegének Európába érkezése nem a gazdasági fellendülés alapja, hanem súlyos következményekkel jár a kontinens egészére – fejtette ki.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Eltűnt egy 13 évs kislány Budapesten

origo.hu

Már úton van Ördög Nórához a családja

borsonline.hu

Mi történik? Sorban tűnnek el a gyerekek Budapesten

hirtv.hu

Ismét indulhatnak orosz és fehérorosz játékosok a wimbledoni teniszbajnokságon

vg.hu

Végrehajtás indult Schobert Norbert cége ellen

origo.hu

Elegük lett: videón, ahogy az osztrák politikusok látványosan faképnél hagyják Zelenszkijt

astronet.hu

Angyali jelek: így üzennek neked az égi segítők!

mandiner.hu

Száz különleges térkép QR-kódokkal - A Pallas Athéné Könyvkiadó könyvajánlója (x)

bama.hu

Hogyan növeljünk izomtömeget? (x)

teol.hu

Változó ingatlanpiac, új lehetőségek (x)

mindmegette.hu

Mutatjuk a legjobb gofri recepteket, nemcsak húsvétra!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Balatoni körkép: milyen árak lesznek idén a büfékben?

POLITIK

Minden második választó a kormánypártokat támogatja

POLITIK

Gyurcsány beismerte: A dollárbaloldal Magyarország ellen dolgozik

POLITIK

A baloldalon Gyurcsányék a legerősebbek, Karácsonyék szinte láthatatlanok

POLITIK

A nyugati energiavállalatok profitját követeli Ukrajna

POLITIK

Cuki cicás videók miatt nem kap elég lőszert Ukrajna? Ez nem vicc

POLITIK

Ki az aki felmosná a padlót Joe Bidennel?

POLITIK

Megfélemlítés az oroszok célja?