1 éve

Fontos változások lépnek életbe 2022-ben

Adócsökkentések, béremelkedés, szja-visszatérítés, nyugdíjemelés és 13. havi nyugdíj, kamatstop – sok olyan intézkedés lép életbe a jövő év elején, amelyik megkönnyíti az idősek, fiatalok, családok, hitelesek, vállalkozók életét. Dömötör Csaba államtitkár szerint azért van pénz ezekre, mert a járvány ellenére erősödött a gazdaság – hangzott el az M1 Híradóban.

Mivel a gazdaság a járvány ellenére is erősödött, ezért tovább lehet csökkenteni az adókat, és tovább lehet növelni a béreket, valamint a támogatások körét – erről beszélt Dömötör Csaba a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban.

Az államtitkár arra emlékeztet: január elsejétől 200 ezer forintra nő a minimálbér, 260 ezer forintra pedig a szakmunkás minimálbér. Ez háromszoros növekedés 2010-hez képest.

Jövőre folytatódnak a béremelések is. 2016 óta minden évben többet vihettek haza az ápolók. Januártól újabb 21 százalékkal nő a fizetésük. De az orvosok is magasabb bérrel számolhatnak. Egy három éve rezidensként dolgozó orvos átlagosan havi 788 ezer forintra számíthat, míg egy olyan orvos, aki több mint két évtizede van a pályán, több mint 2 millió forintot is kaphat.

Emelkedik a bölcsődei dolgozók, a tanárok, az óvónők, a kulturális- és szociális ágazatban dolgozók bére, ahogy a rendvédelmi dolgozóké és a katonáké is. A hivatásos állomány tagjai pedig hathavi fegyverpénzt is kapnak.

Azért, hogy a versenyszférában is tovább emelkedjenek a fizetések, a kormány jelentős adócsökkentésekről döntött. Így januártól 17-ről 13 százalékra csökken a munka közterhe. A magyar vállalkozásoknak így nagyobb mozgástere lesz abban, hogy magasabb fizetést adjanak – mondta Dömötör Csaba. Az államtitkár kiemelte: 2022-ben minden korosztály számíthat plusz támogatásra.

„Egy régi adósságot törlesztünk azzal, hogy visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat teljes egészében. 2009-ben elvették, most visszaépítjük. Januártól emellett minden nyugdíj emelkedik 5 százalékkal” – mondta Dömötör Csaba.

Az államtitkár kiemelte: mivel a gazdaság ismét erősödik, ezért lehetőség van a családi adóvisszatérítésre is. Ez azt jelenti, hogy a gyermeket nevelő szülők visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig. Erre korábban nem volt példa, ami akár több százezer forintos támogatást is jelenthet.

Újdonság az is, hogy januártól a 25 év alatti fiatalok, ha munkát vállalnak, nem kell jövedelemadót fizetniük. Ez átlagosan havi 41 ezer forint pluszt jelent – fogalmazott az államtitkár.

„Mi 2022-ben is azért dolgozunk, az oltási programmal végre magunk mögött hagyjuk a járványt és mindeközben működjön, sőt erősödjön az ország és ezt mindenki érezze is a saját életében, éljen az ország bármely részén. Szeretnék köszönetet mondani minden magyar embernek, amiért helyt álltak és helytállnak egy rendkívüli helyzetben”

– hangsúlyozta.

Dömötör Csaba mindenkinek egy járványtól mentesebb új esztendőt kívánt, olyan évet , amely – mint fogalmazott – a további építkezésről és gyarapodásról szól az élet minden területén.

Jelentős béremelésekkel indul a 2022. esztendő – közölte a Facebookra feltöltött vasárnapi videóüzenetében a kormányszóvivő.

A közszféra béremelésére 800 milliárd forintot fordít az állam, és 750 milliárd forintnyi adócsökkentéssel segíti a kormány a vállalkozókat a minimálbér-emelés végrehajtásában – jelentette ki Szentkirályi Alexandra.
Ezek a béremelések nem valósulhatnának meg a jó gazdasági teljesítmény és stabil pénzügyi gazdálkodás nélkül – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány veszélybe sodorta az egészségügy mellett a gazdaságot, így a béremeléseket is, ezért az egészségügyi védekezésre és a gazdaság védelmére több ezer milliárd forintot költött a kormányzat. A védekezés eredményes volt, hiszen a magyar gazdaság növekszik, a kormány pedig arra törekszik, hogy a munkavállalók is részesüljenek a gazdasági növekedésből – fűzte hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiadták a riasztást: érkezik a jégeső és a szélvihar

origo.hu

Válaszolt Oroszország Brüsszel világháborús provokációjára

borsonline.hu

Puzsér Róbert lecigányozta az ismert műsorvezetőt

magyarnemzet.hu

Scholz Orbánt kritizálta és mindannyiunkat megterhelő háborúról beszélt

ripost.hu

Ezeket a zöldségeket soha ne ültesd egymás mellé a kertben

hirtv.hu

4,1-es erősségű földrengést mértek Bécsújhelynél

origo.hu

Mellnagyobbító műtétre kaphatnak támogatást ezek az OnlyFans-modellek

mindmegette.hu

Így készül a hamis fonott kalács húsvétra - tej- és gluténmentesen

ripost.hu

Kiesett a Honvédelmi Minisztérium ablakán egy nő

ripost.hu

Tragédia történt: lezuhant egy repülőgép Horvátországban

ripost.hu

Nem hiszed el, kibe botlott Szabó Franciska Floridában

mindmegette.hu

Muskátli gondozás: ha ezt az 5 szabályt betartod, színpompásak lesznek a virágaid!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Balatoni körkép: milyen árak lesznek idén a büfékben?

POLITIK

Minden második választó a kormánypártokat támogatja

POLITIK

Gyurcsány beismerte: A dollárbaloldal Magyarország ellen dolgozik

POLITIK

A baloldalon Gyurcsányék a legerősebbek, Karácsonyék szinte láthatatlanok

POLITIK

Eddig egyetlen egy amerikai elnököt tartóztattak le, és nem Trump az!

POLITIK

A nyugati energiavállalatok profitját követeli Ukrajna

POLITIK

Cuki cicás videók miatt nem kap elég lőszert Ukrajna? Ez nem vicc

POLITIK

Ki az aki felmosná a padlót Joe Bidennel?