1 éve

Élelmiszerárstop: A vásárlókat információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak

A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Ha fogyasztótól érkezik panasz az élelmiszerárstop megszegéséről, a hatóság azt közérdekű bejelentésként kezeli, és haladéktalanul kivizsgálja.

A február elsején életbe lépő élelmiszerárstopról a vásárlókat információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak, az erről szóló rendelet, a használandó logó és arculat megjelent a Magyar Közlönyben – fogalmazott Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Mint az már ismert, a kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszerárát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten.

Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt hazánkba is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől.

Az élelmiszerárstop hét terméket érint, ezek:

 • a kristálycukor
 • a búzafinomliszt
 • a napraforgó-étolaj
 • a sertéscomb
 • a csirkemell és a csirke far-hát
 • a 2,8 százalékos UHT tehéntej.
 • E termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15-én alkalmazott árnál.

  Az árstop egyelőre május 1-ig tart. A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezer forinttól akár hárommillió forintig tartó bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.

  Ha fogyasztótól érkezik panasz az élelmiszerárstop megszegéséről, a hatóság azt közérdekű bejelentésként kezeli, és haladéktalanul kivizsgálja.

  A vásárlók tájékoztatása érdekében az élelmiszereket áruló üzletekben, piacokon információs táblákat jól láthatóan kell kihelyezni a bejáratoknál. Az ehhez szükséges tájékoztató szöveget, logót és arculatot a kormány a Magyar Közlönyben és a www.kormany.hu honlapon is közzéteszi.

  Főként az időseket és a családokat védi az intézkedés

  Az élelmiszerárak befagyasztása különösen az időseket és a gyermekes családokat védi – fogalmazott korábban Nagy István agrárminiszter.

  A miniszter szerint havonta több ezer forint megtakarítást jelenthet a magyar embereknek, hogy februártól az októberi szintre csökken az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a far-hát, a 2,8 százalékos tehéntej, a búzaliszt és a kristálycukor ára.

  A kormány – mint mondta – korábban is beavatkozott, ha az emberek életét befolyásoló területen az árak elszabadultak. Példaként említette a rezsicsökkentést és a benzinár maximálását. A baloldal ugyanakkor azonnal támadta az intézkedést, a reakciók „zsigeriek és kétszínűek”. Hasonló helyzetekben soha nem az emberek mellé álltak, hanem „még egyet csavartak a megszorításokon” – fogalmazott. A miniszter kiemelte, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszakban 12 százalékról 25 százalékra nőtt az élelmiszerek áfája sok más megszorítás mellett, a nemzeti kormány viszont a legfontosabb élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentette.

  A Magyar Közlöny most részletesen ismertette a szabályozást: az érintett élelmiszerek ára a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb.

  A 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ártól abban az esetben lehet eltérni:

 • ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, ekkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni,
 • ha ez az ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyibenrendelkezésre áll.
 • Fontos, hogy nem azonos árszint lesz az országban, hanem minden boltnak a saját október közepi árszintjére kell majd visszatérnie. Az erről szóló kormányrendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben.

  A részletszabályokból kiderült az is, hogy ha a kereskedők nem tartják be az árak befagyasztásával kapcsolatos előírásokat, akkor jelentős bírságra számíthatnak. Ennek mértéke 50 ezertől 3 millió forintig terjedhet.

  Rögzítették azt is, hogy lenniük kell ilyen termékeknek a boltokban.

  Erről Orbán Viktor is beszélt pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök azt mondta: nem fordulhat elő, hogy az üzletek polcain ne legyen például hús, cukor, liszt, olaj, vagy tej.

  „Mi egy olyan szabályt hoztunk, ami betartható, és van hozzá erőnk is, hogy ennek a betartását, ha szükséges, akkor kikényszerítsük. Tehát ha nincs ez az áru a polcokon, akkor büntetni fogunk, nagyon-nagyon komoly pénzügyi tételekkel fogunk büntetni, de nagyon remélem, hogy nem szükséges itt fenyegetődzni, hanem be fogják látni a kereskedők és a boltosok is, hát elsősorban a nagy nemzetközi láncok, hogy ezekből a termékekből az emberek érdekében megfelelő mennyiséget tartaniuk kell” – fejtette ki a miniszterelnök.

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Látványos show, vicces figurák - képeken a Sztárban Sztár ötödik adása

  origo.hu

  Megszólalt a válófélben lévő Tápai Szabina

  borsonline.hu

  Új munkahelyét ünnepelte Alex: hihetetlen, hogyan halt meg

  vg.hu

  Putyin minden eddiginél erősebb fenyegetést küldött Európának

  ripost.hu

  Durvul a verseny, ők a Sztárban Sztár mai kiesői

  mandiner.hu

  Lengyel diplomata: Ha Ukrajna nehéz helyzetbe kerül, belépünk a háborúba

  origo.hu

  Ijesztő: egyre soványabb Kelemen Anna

  travelo.hu

  El kellett altatni az aligátort, miután bekopogtatott egy házba

  szoljon.hu

  Közel negyvenezer áldozat van Magyarországon, mégis keveset tudunk az emberkereskedelemről (x)

  mindmegette.hu

  Rögös túró: a tejtermék, amit érdemes megismerned!(x)

  ripost.hu

  Vasárnap hajnalban meghalt egy fiatal nő Várpalota és Ősi között

  ripost.hu

  Sztárban Sztár: szivárványos, szexi sellőnek öltözött Tóth Andi

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
  Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
  -

  További cikkek

  POLITIK

  Bevallotta a 13 éves tini: ő fojtotta meg 4 éves kistestvérét

  POLITIK

  Egyre erősebb a migránsellenes hangulat Németországban

  POLITIK

  A hír igaz: Varga Judit elválik a férjétől

  POLITIK

  Már készül az új gyermekvédelmi törvény!

  POLITIK

  Letartóztatják Donald Trumpot?

  POLITIK

  Putyin először látogatott megszállt ukrán területekre

  POLITIK

  Ma érkezik Moszkvába a kínai elnök

  POLITIK

  A szlovákok többsége ellenzi vadászgépek átadását Ukrajnának