8 hónapja

Kiderült, mikor kell börtönbe vonulnia a veronai busztragédia vétkes sofőrjének

Az ügynek ezzel még koránt sincs vége.

Tavasszal kell börtönbe vonulnia a veronai buszbaleset okozásért hat évre ítélt sofőrnek. Amennyiben V. János ennek nem tesz eleget, akár az Interpol vagy az Europol segítségével is előállíthatják az olasz hatóságok – írja a Bors.

Mint a Ripost megírta, a Szinyei Merse Pál Gimnázium sítúrájáról hazafele jövet a busz az autópálya egyik korlátjának ütközött, majd kigyulladt. A kemencévé változott járműben összesen 17-en, köztük diákok és tanárok vesztették életüket. Az olasz bíróság, az ügyészség és a vádlott végül egy hónappal ezelőtt kiegyezett a 6 éves büntetésben.

Verona, 2017. január 21.
Az olasz rendõrség által közzétett felvételen a magyar diákokat szállító, kiégett autóbusz az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál 2017. január 21-én. A Franciaországból hazafelé tartó busz balesetében tizenhat középiskolás diák életét vesztette, a sérültek száma 39. (MTI/EPA)

Továbbra sem kér bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól és az életben maradt sérültektől a buszt vezető V. János, sőt, az ellene indított büntetőeljárás keretében megkísérelte a saját barátjára kenni a felelősséget.

Szendrei Endre az unokahúgát veszítette el az öt évvel ezelőtti tragédiában, és most a Borsnak fejtette ki, hogy az ügynek még koránt sincs vége.

„Nincs arról információm, hogy a buszvezető kezdeményezte-e, hogy Magyarországon ülhessen, bár tény, hogyha be is ad ilyen indítványt, az nem bír halasztó hatállyal” – mondta Szendrei Endre.

„Ha V. szeretné, hogy a kérelem a megfelelő diplomáciai és igazságszolgáltatási csatornákon keresztülfusson, már most intézkednie kell” – szögezte le.

„Amennyiben V. nem kezdi meg a büntetés letöltését, még kiadatásra sincs szükség, hiszen az Europolnak megvan rá a lehetősége, hogy egyszerűen eljöjjön érte, és Olaszországba vigye. A rendszer úgy működik, hogy az elítélt egy nap megkapja az értesítést, hogy mikor és melyik börtönben kell jelentkeznie. Ha ennek nem tesz eleget, az Interpol előállítja”– mondta a nagybácsi, aki szerint mindenképpen minősíti a buszvezető morális szintjét, hogy képes volt egy évtizedes barátság után az elhunyt váltótársára fogni a baleset okozását.

Verona, 2016. január 21.
Olasz tûzoltók által készített felvétel a magyar diákokat szállító, kiégett autóbuszról az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál 2016. január 21-én. A Franciaországból hazafelé tartó busz balesetében tizenhat középiskolás diákok életét vesztette, a sérültek száma 39. (MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)

A bizonyítási eljárásban felmerült, hogy a buszról az utolsó pihenő után készült egy kamerafelvétel, melyen szintén látszott, hogy V. ült a volán mögött, azonban a védői azzal próbáltak érvelni, hogy kérdés, volt-e esetleg még egy megálló.

„A vádat az ítélethirdetéskor már nem is a veronai ügyész, hanem a tartományi főügyész képviselte. Ő odajött hozzánk beszélgetni, és elmondta, azért kényszerült kiegyezni a szerinte is enyhe 6 éves büntetésben, mert a bíró már olyan irányba terelte a tárgyalást, hogy végül a sofőrt akár fel is menthette volna” – ecsetelte Szendrei Endre.

A buszvezető esetében már megszületett az ítélet, ám az ügy még folytatódik, hiszen az autópálya elleni eljárás jelenleg is zajlik Olaszországban.

„Egy három héttel ezelőtti tárgyalási napon meghallgatták azokat a rendőröket, akik az elsők között érkeztek a helyszínre. A főnyomozó négy alkalommal jelentette ki, hogy számukra egyértelműen V. János ült a volán mögött. A sofőr ugyanis egy rendkívül súlyos fejsérülést szerzett, mert a fejére zuhant egy, a vezetőülés feletti nehéz tárgy. Az egyenruhások azt is kinyilvánították, hogy találkoztak a sokkos állapotban levő V. Jánossal, aki akkor elmondta, ő vezetett” – magyarázta a nagybácsi.

Az autópálya elleni büntetőeljárásban öt alkalmazottat vádolnak. Ebben kulcsszerepe lehet a jelenleg is egy veronai katonai laktanyában őrzött buszroncsnak. A bűnjel zár alatt van, onnan semmit sem szabad elhozni. Szendrei egy alkalommal a járművet megtekinthette.

Kiderült: a pálya ügyvédei azt akarjék bebizonyítani, hogy a felelőség kizárólag V. Jánost terheli. A taktikájuk arra épül, hogy az autópálya bizonyos biztonsági berendezései csak bizonyos határokon belül működhetnek és ha valaki túllépi a sebességet, az úgy csapódhat a korlátnak, mint ahogy a tragédiakor történt. Ez azért nagyon jelentős, mert ha sikerül ezt bebizonyítaniuk, akkor nem kell kártérítést fizetniük a sérülteknek és az elhunytak hozzátartozóinak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy apró változás elpusztíthatja a Földet és az összes bolygót

borsonline.hu

Meglepő dolgot kért Hosszú Katinka az esküvőjére

borsonline.hu

Borzasztó figyelmeztetést adott az időutazó: rengetegen fognak meghalni ezen a héten

mandiner.hu

Orosz tévés: Ha a zaporizzsjai erőmű megsérül, két atomrakétát azonnal kilövünk. Egyet Washingtonra, egyet Londonra

metropol.hu

Titoktartást kért a násznéptől Hosszú Katinka, képet sem posztolhatnak az esküvőről

vg.hu

OMV: minden benzinkút működik, mennyiségi korlát van

borsonline.hu

Elképesztő: Tornádó tombolt a szolnoki szabadstrandon

mindmegette.hu

11 bombasztikus ebéd, ha nem akarsz húslevest főzni a hétvégén

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Elszabadult a pokol Korda Györgyék buliján a Szigeten

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

További cikkek

POLITIK

Kritikus a migrációs helyzet, több mint 160 ezer migránst állítottak meg eddig

POLITIK

Magyar nőt ölt a migráns Bécsben. És a 15 éves lányát.

POLITIK

KIEGÉSZÜL A GÁZ ÉS ÁRAMSZÁMLA TARTALMA

POLITIK

A baloldal képtelen abbahagyni a rémhírterjesztést.

POLITIK

A háború ellenére kiugróan teljesít a magyar ipar

POLITIK

„Két unatkozó idióta" – Szanyi Tibor keményen kritizálta a baloldali képviselőket

POLITIK

Trump megtagadta a válaszadást az ügyészségi meghallgatáson

POLITIK

Télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn