Létrehozva: 2021.12.07.

Még hétezer iraki és szíriai migráns lehet Fehéroroszországban

Háromezerre becsülhető azon migránsok száma, akiket a Lukasenka-rezsim eddig Irakba és Szíriába szállított vissza, hétezren viszont továbbra is Fehéroroszország területén maradtak – mondta el kedden Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője.

A külföldieket hazaszállító járatok most sem álltak le – közölte hírszerzési információkra utalva Zaryn a PAP lengyel hírügynökséggel.
Lehetségesnek mondta ugyanakkor, hogy a fehérorosz hatóságok bizonyos, “jól kiválogatott migránscsoportot” hagynak országuk területén, ezeket a személyeket pedig huzamosabb ideig a lengyel határ destabilizálásához fogják felhasználni. Megerősítette, hogy a lengyel-fehérorosz határon az utóbbi napokban csökkent a határsértési kísérletek száma. Ezt a helyzetet viszont úgy értelmezte, hogy Minszk most taktikát vált, és “araszoló destabilizálásra” törekszik majd úgy, hogy a közös határvonal különféle helyeire kisebb migránscsoportokat irányít. Zaryn felidézte azokat az egyre szaporodó eseteket is, amikor a migránsokat a határostromokban eddig támogató fehérorosz egyenruhások önmaguk jelennek meg a kerítésnél, a lengyel oldalon felállított lámpákba lövöldöznek, hanggránátokat dobálnak a lengyel határőrök felé. Kedd délelőtt a lengyel határőrség két, mintegy harminc-harminc fős migránscsoport erőszakos határátkelési próbálkozásáról számolt be. Az év elejétől hozzávetőleg 40 ezer határsértési kísérletet tartanak számon. Lengyelország a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Fehéroroszországgal közös határszakaszon a jelenlegi drótkerítés mellett. A határ menti térségben szeptember elejétől rendkívüli állapot van érvényben, az ehhez kapcsolódó intézkedések nagy részét, köztük a belépési tilalmat, a múlt héten belügyminiszteri rendelettel meghosszabbították. A lengyel határőrök támogatására kivezényelt, mintegy 12 ezer katonát a múlt héttől 155 brit és 150 észt katona segíti. Keddi információk szerint Csehország 150 katonát küldene Lengyelországba, amennyiben az erről szóló kormányfői kezdeményezést a parlament is támogatja majd. Észtország katonákat vezényelt a lengyel–fehérorosz határra Az észt katonák az ideiglenes szögesdrótkerítés építésében és javításában segítenek a lengyel egységeknek, ugyanis a lengyel–fehérorosz határon hónapok óta rendkívül feszült a helyzet, miután több száz illegális migráns erőszakkal akar bejutni Fehéroroszországból Lengyelországba – számolt be az M1 Híradója. Lengyelországban is egyértelművé vált, hogy 2021-ben lehetetlen az országhatárokat kerítések nélkül védeni. Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai szerkesztője, aki nemrég a lengyel– fehérorosz határon kialakult konfliktusról tudósított, azt mondta: a lengyelek több mint száz kilométer hosszan szögesdrótkerítést építenek, amitől azt várják, hogy megállítja a migrációs nyomást Fehéroroszország irányából. Különleges határvédelmi művelet kezdődött Ukrajnában néhány napja a belarusz határnál. A cél a térség védelmének növelése, mert szakértők szerint az illegális migránsok Ukrajna irányába indulhatnak el. Az ukránok 8500 katonát, határőrt és rendőrt vezényeltek a határra. Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1 Ma Reggel című adásában elmondta, hogy: Ukrajnának nem hiányzik egy újonnan megnyíló frontvonal. Mindaz, ami a lengyel-fehérorosz határon történt, bizonyos szempontból felértékelte az ukrán határszakaszt is.

A hibrid háború újabb fejezete kezdődhet az ukrán határon

A tanácsadó kiemelte, Ukrajna nyugati orientációja, valamint az, hogy az amerikaiak hatékony támogatását élvezi, míg Fehéroroszország Oroszország stratégiai szövetségese, egy újabb hibrid háborús színteret jelent, tehát a biztonságpolitikai kockázatok tovább nőhetnek. Látni kell azt is, hogy Magyarország sincs túl messze a térségtől, valamint a lengyeleken túl, ezen az újabb kritikus határszakaszon már Szlovákia és Románia is érintett lehet, tehát így már négy európai uniós és NATO-tagország számára jelenik meg a migránsok jelentette probléma a határon – hangsúlyozta a tanácsadó.

Ez Magyarország számára azt is jelenti, hogy a déli határszakasz, valamint a kerítés nélkül is jól működő román határ mellett újabb szakaszok védelmére kell koncentrálni.

Horváth József kiemelte, a magyar-ukrán határon amúgy is feszült a helyzet a kárpátaljai magyar kisebbség miatt, így akár Ukrajna át is engedheti a migránsokat Magyarországra. Hozzátette, hogy egy incidens esetén Ukrajna negatív példa is lehetne a migránsokkal való bánásmód miatt. Ez nyilván komoly fejtörést okoz Ukrajnában, ahol ráadásul a Krímben és a Donbasszban kialakult válság is nehezíti a helyzetet.

Ukrajnának nem hiányzik egy újonnan megnyíló frontvonal

A biztonságpolitikai tanácsadó szerint ez az újabb frontvonal sok lenne Ukrajnának, és szórványosan már vannak áttörési kísérletek az ukrán határon. Megoldás lehetne, ha a migránsok repülővel visszatérnének például Irakba, de ennek reális esélye nincsen, sokan szeretnének inkább átjutni Ukrajnába, majd 3-4 országon keresztül Nyugat-Európába.

Az illegális embercsempészek számára sajnos ez egy újabb üzletet jelenthet.

Ukrajna számára most kiemelten fontos a határ élőerővel való megerősítése, valamint aktív felderítő elrendelése annak tisztázására, van-e olyan mozgás, amely az ukrán-fehérorosz határra irányul. Néhány ezer ember is komoly kihívást jelenthet Ukrajnának.

Az NGO-k tengeri migránsfuvarozása nem probléma, Lukasenka migránsreptetése az

Mindeközben Vlagyimir Putyin úgymond nyerő pozícióból szemléli a helyzetet, mivel Oroszország nincs a frontvonalban, az orosz külügy ki is használta a helyzetet, és számon kérte az EU-t, hogy ha például a nem kormányzati szervezetek, az NGO-k esetében nem probléma az, hogy a tengeren át fuvarozzák a migránsokat az európai kikötőkbe, akkor miért probléma az, ha Minszk is ezt teszi? Nyugat-Európa számára mindenképpen kínos a felvetés, és uniós szinten nem is várható, hogy megoldást találjanak erre. Horváth József szerint nincs sok remény egy EU-fehérorosz tárgyalásra, inkább azt tartja valószínűnek, hogy háttérmegállapodások születhetnek, leginkább Németország közreműködésével, hasonlóképp ahhoz, amikor Merkel leköszönő német kancellár egyeztetett az ügyben.  

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Újabb jegyzőkönyv került elő: öngyilkosságot színlelt Magyar Péter

life.hu

7 szigorú szabály, amelyet a királyi családnak be kell tartania a közösségi médiában

magyarnemzet.hu

Elbukott Jakab Péter pártja, nem indulhatnak az EP-választáson

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el

POLITIK

Európa a tűzzel játszik, kiszélesedhet az ukrán háború

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal