Létrehozva: 2021.12.08.

Házkutatást tarthattak a Cseh Katalin cégügyeihez kapcsolódó egyik telephelyen

Korábban kiderült: a Cseh Katalinhoz köthető cégek összesen csaknem 4,8 milliárd forintot zsebeltek be uniós pályázatokon.

Szerző Ripost

Házkutatást tarthattak Vácott, a Nádas utca 2. szám alatt – derül ki a Mandiner olvasója által készített fotókból. A felvételek a Cseh Katalin momentumos politikus cégügyeihez köthető telephely közelében készültek, ahol az olvasó éppen a kutyáját sétáltatta.

Fotó: Mandiner/olvasói fotó

Így köthető a váci telephely Cseh Katalinhoz – cégháló a momentumos politikus körül

Az Anonymus-maszkos alak egyik videója után a Bennfentes szerkesztősége utánajárt, hogy a Cseh Katalinhoz köthető Pannónia Nyomda Kft. milyen cégekkel hozható kapcsolatba.

Kiderült: a NOVA-INN Kft., a Mondat Kft., és a Holotech Kft. ugyanarra a váci címre van bejegyezve, ahol a Pannónia Nyomda Kft. megnyerte a csaknem 70 millió forintos EU-s támogatást.

Fotó: Mandiner/olvasói fotó

Továbbá kiderült az is: a Cseh Katalin által korábban vezetett cég és a hozzá köthető egyéb cégek összesen csaknem 4,8 milliárd, egészen pontosan 4 779 159 113 forintot zsebeltek be uniós pályázatokon.

Az említett cégek jelenleg is a váci címhez köthetőek. Fotó: opten.hu

A Mandiner a NAV-hoz fordult a feltételezett házkutatás kapcsán

Olvasójuk számára a házkutatás lehetősége azért lehetett reális, mert különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt, ismeretlen tettessel szemben indított nyomozást a NAV.

A feltételezett házkutatás, valamint a Cseh Katalinhoz köthető telephely kapcsán a lap az alábbi kérdésekkel fordult a hatósághoz:

  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tartott-e házkutatást a Vácott, a Nádas utca 2. szám alatt?
  • Amennyiben igen, milyen ügyben volt szükség a hatóság kiszállására?
  • A momentumos EP-képviselő édesapja, Cseh Tibor 2010-ben céget alapított, ezt vezette 2013 és 2018 között Cseh Katalin. A cég, a Pannónia Nyomda Kft. éppen ebben az időszakban, vagyis Cseh Katalin ügyvezetése alatt adott be pályázatot uniós forrásra. Így többek között a pályázat, mellyel végül 68 millió forintot nyert a Pannónia Nyomda Kft., holografikus technológia kifejlesztéséről szólt. A pályázat összefoglalója szerint azért jó a hologram, mert mint marketingeszköz, óriási hatást gyakorolhat a döntéshozókra. „Döntéshozónak tekintjük egy ingatlan beruházóját, lakás vásárlóját, egy terület bérlőjét, de esetünkben egy tervezett nagyberuházás (2024-es magyarországi olimpiai játékok pályázati anyagában a helyszínek színes holografikus megjelenítése) megvalósításának döntéshozóit és résztvevőit is, mely a példánál maradva nemzetgazdasági szintű döntés is lehet.”

    A Cseh Katalin vezette cég szerint tehát a fejlesztésük, amelyhez az unió anyagi támogatását kérték, alkalmas lehetett volna a magyarországi olimpia helyszíneinek bemutatására. De csak volna, ugyanis Cseh Katalin és politikai csoportosulása, a Momentum aláírásgyűjtést kezdett az olimpia ellen, amellyel végül meg is akadályozták a játékok magyarországi megrendezését. Ráadásul mindez szinte egy időben történt. Pályázatát a Pannónia Nyomda Kft. – mint az a Demokrata cikkéből kiderült – 2016. július 8-án adta be, a jogosultsági döntés pedig 2016 decemberében született meg. Alig egy hónap múlva pedig a Momentum hozzáfogott az olimpiaellenes aláírásgyűjtéshez.

    Cseh saját magát cáfolta meg

    Cseh Katalin az egyik leghangosabb bírálója az uniós támogatások hazai elosztási rendszerének. Ezeknek a pénzeknek semmi keresnivalójuk a pénzéhes oligarchák zsebében vagy a markukat tartó családtagoknál - idézte a politikus egyik nyilatkozatát a Mandiner, de rendre visszatérő elem Cseh Katalin nyilatkozataiban, hogy az EU-tól érkező összegeket a szegényeknek, az önkormányzatoknak, a civileknek, az embereknek kell adni. S nyilván nem a kormányhoz hű vállalkozóknak.

    A napvilágra került információk alapján Cseh Katalin maga cáfolta meg saját és pártja politikai jelszavait arról, hogy csak a csókosok kaphatnak itthon támogatást. A Pannónia Nyomda Kft. később újabb 217 millió forintot nyert uniós pályázaton, a köré csoportosítható más cégek pedig további 4,5 milliárdos uniós támogatáshoz jutottak az évek során.

    Létező technológiával pályáztak Csehék?

    A szóban forgó vállalkozások – erről a Pesti Srácok közölt részleteket – azonos fióktelepeket használtak. Hogy miért fontosak a kapcsolatok? Hát azért – s erről a Bennfentes.net is közölt részleteket –, mert felmerül a gyanú, hogy a hologramos technológia, amellyel Cseh Katalinék cége a magyar olimpia építményeit szerette volna bemutatni, s amely kifejlesztésére uniós pénzt is kapott, már létezhetett. A Bennfentes összevetette az elérhető információkat, s ebből kiderült, hogy a Cseh Katalinék cége köré rendezhető cégháló egyik tagja, a Holotech Hungary Kft. svájci tulajdonosa, a HoloTech Switzerland AG már 2013-ban kifejlesztett hologramos technológiát.

    Trükközés a telephelyekkel

    A Pest megyei Vác és a Nógrád megyei Szirák – két olyan település, amelyek nem számítanak a magyar gazdaság központjainak. Akkor miért pont itt létesített telephelyet a fővárosi székhelyű Pannónia Nyomda Kft. az uniós pályázatainak beadása előtt? A Magyar Nemzet utánajárása alapján erre akár az uniós pályázati rendszerben is meg lehet találni a kellő magyarázatot. Bizonyos pályázatokon ugyanis egyetlen fillért sem szerezhetnek azok a cégek, amelyek a fővárosban működnek, ellenben nyerhetnek azok, amelyek a gazdaságilag kevésbé fejlett területeken tevékenykednek. Érdekesség, hogy a cég váci költözése éppen arra az időre esett, amikor Cseh Katalin volt az ügyvezető. Az is érdekes, hogy a cégháló több tagja is megfordult a váci és a sziráki fióktelepeken.

    Közbeszerzési összejátszások

    Az Origo arról írt korábban, hogy a cég eddig 168 millió forint értékben nyert idehaza közbeszerzéseket, a legtöbbször – három alkalommal – Budapest IX. kerületének önkormányzatától kaptak így megbízást, mégpedig a helyi lakosoknak készülő Ferencváros című újság nyomdai munkálataira. Az egyik ilyen pályázaton szerephez jutott a Pannónia Nyomda Kft. köré rajzolható cégháló egyik szereplője, a Mondat Kft., amely éppen a Pannópia Nyomda ellen indult a megrendelésért. Csakhogy akadt némi probléma: a cég egyszerre nyilatkozott arról, hogy nem vesz igénybe alvállalkozót és arról, hogy igen. Egy másik alkalommal pedig, 2013-ban a Pannónia Nyomda az Archidesign Kkt.-vel közösen nyújtott be pályázatot, és úgy diadalmaskodtak, hogy a két további ajánlattevő közül az egyik az Archidesignhoz volt kapcsolható (Visualia Kkt.), a másik pedig a Pannónia Nyomdához (Bunt 24 Kft.). – Mindez azt jelenti, hogy az említett cégek könnyen összejátszhattak az ajánlattétel során, hogy a legkedvezőbb feltételeket a Pannónia–Archidesign párosnak tudják biztosítani.

    Feljelentések és vizsgálatok

    Később a Cseh Katalin cégeihez köthető botrányban Budai Gyula tett feljelentést. A feljelentésben többek közt az szerepelt, hogy a Pannónia Nyomdát 2010-ben Cseh Tibor alapította, amelyet a cégnyilvántartás szerint 2013-ban átadott lányának, Cseh Katalinnak, aki 2018-ig vezette a céget, amely ellen 17 alkalommal indult végrehajtási eljárás adóhátralék miatt, ezek egy része a Momentum politikusának az irányítása alatt.

    Idén szeptember elején pedig az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) levélben arról tájékoztatta Deutsch Tamást, hogy megkezdte a Cseh Katalin-ügy vizsgálatának előkészítését, amihez további adatokat és információkat is kért a korrupciógyanús ügyről. A Fidesz EP-képviselője szerint az OLAF nyilvánvalóan illetékes az ügy kivizsgálásában, hiszen uniós intézmény tagja (jelen esetben az Európai Parlament képviselője) érintett az ügyben, és

    a Cseh Katalin által vezetett cég, illetve a megalapozott gyanú szerint a céghez kapcsolódó vállalkozásokból álló céghálózat uniós források elnyerése érdekében játszott össze csalárd módon.

    A Cseh Katalin-ügy súlyos kérdéseket vet fel, ezért fordultam az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz – írta Deutsch Tamás korábban, hozzátéve, hogy az OLAF-vizsgálat eredményeiről természetesen tájékoztatást fognak adni. A képviselő kifejtette: azért fordult az OLAF-hoz Cseh Katalin ügyében, mivel kiderült, hogy egy Cseh Katalin vezette cég és a Cseh család cégének üzleti köre a hazai fejlesztési forrásokat és az uniós támogatásokat rendszerszintűen megcsapoló céghálózatként működött.

    „Kiderült az is, hogy Cseh Katalin 2013 és 2018 között egy olyan céget vezetett, amelyik a magyarországi olimpia megszervezésére hivatkozva nyert EU-s pénzeket, és úgy vezette ebben az időben ezt a céget Cseh Katalin, hogy mindeközben pártjával megfúrta a magyar olimpiát 2017-ben” – részletezte, hozzátéve, hogy az a technológia, aminek a kifejlesztésére a Cseh család cége jelentős uniós pénzt nyert, már korábban is létezett, sőt a Cseh család vállalkozásához kapcsolódó céghálózaté volt.

    Luxusesküvő Cseh-módra

    Mint arról korábban beszámoltunk, luxusesküvőn házasodott össze Cseh Katalin és Berg Dániel 2021 augusztusában. A Bennfentes.net megszerezte a luxuslagzi fotóit: arany, pezsgő és elképesztő rongyrázás mindenütt.

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    80 évvel ezelőtti kép került elő Terence Hillről

    origo.hu

    Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

    borsonline.hu

    Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

    hirtv.hu

    A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

    mindmegette.hu

    Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

    mandiner.hu

    Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

    origo.hu

    Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

    mindmegette.hu

    5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

    ripost.hu

    Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

    ripost.hu

    Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    POLITIK

    Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

    POLITIK

    Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

    POLITIK

    TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

    POLITIK

    Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

    POLITIK

    A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

    POLITIK

    Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

    POLITIK

    Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein

    POLITIK

    Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába