8 hónapja

Peking bízik az együttműködés folytatásában Berlinnel, de...

Peking bízik az együttműködés folytatásában Berlinnel, ugyanakkor arra figyelmeztette az alakuló kormányt, hogy ne avatkozzon bele más országok belügyeibe.

Veszélyesnek és az illegális migráció legalizálásának tartja több német kereszténydemokrata politikus a kormányzásra készülő baloldali pártok menekültügyi terveit. A liberális Christian Lindner szerint ugyanakkor a CDU felelőssége, hogy sok migráns érkezik Németországba.

Élesen bírálta a szociáldemokrata SPD, a liberális FDP és a Zöldek koalíciós megállapodását Ralph Brinkhaus, az új német szövetségi kormány megalakulásával ellenzékbe kerülő Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti csoportjának vezetője. A politikus a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva „nagyon, nagyon szélsőbaloldalinak” nevezte a pártok szerződésének menekültügyi passzusait. Kiemelte, hogy a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nem mutatott volna ilyen „brutális nyitottságot” a migráció ügyében, ha ismét kormányra kerül. A közös kormányzásra készülő pártok az illegális bevándorlást visszaszorítanák ugyan, de legális migrációs útvonalakat hoznának létre. Több kereszténydemokrata politikus veszélyesnek és az illegális migráció legalizálásának nevezte a terveket. Thorsten Frei, a CDU parlamenti frakciójának alelnöke szerint a leendő kormány még vonzóbbá tenné Németországot a bevándorlók számára. Erre reagálva az FDP-t vezető Christian Lindner azt mondta, valójában a CDU és a CSU felelőssége, hogy egyes tényezők, mint a lassú menekültügyi eljárások és az akadozó kitoloncolások az országba vonzzák a menekülteket. Külföldről is kritika érte a koalíciós szerződés egyes elemeit. Zhao Lijian kínai külügyi szóvivő az ARD közszolgálati csatorna híradója, a Tagesschau szerint arra figyelmeztette a kormányzásra készülő német pártokat, hogy ne avatkozzanak bele Kína belügyeibe. Mint mondta, Peking azt várja el az új német kormánytól, hogy tartsa tiszteletben az egy Kína-elvet. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy folytatni tudják a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést Berlinnel. A pártok közös dokumentuma szerint fontos, hogy betartsák az emberi jogokat a tízmillió ujgurnak otthont adó Hszincsiang tartományban, emellett jobban bevonnák Tajvant a nemzetközi szervezetekbe. Ezeken kívül is számos vitatott pontot tartalmaz a pártok közötti megállapodás, a leendő kormány ugyanis európai egyesült államokat vizionál, olyan változtatásokat szorgalmaz, amelyeket csak a tagállami szerződések módosításával lehet elérni, illetve szándéka, hogy LMBTQ-szervezetek is szerepet játszhassanak a nevelésben, már az óvodától kezdve. Bár az alakuló német kormány minisztereinek névsora még nem nyilvános, a Zöldek vezetése csütörtök este megállapodott az általuk vezetett minisztériumok elosztásáról. Eszerint Robert Habeck társelnök vezeti majd a klímaügyi minisztériumot, valamint alkancellári posztot is betölt majd. Az ökopárt másik vezetője, Annalena Baerbock lesz a külügyminiszter, Cem Özdemir kaphatja a mezőgazdasági minisztériumot, Steffi Lemke, a Zöldek korábbi vezetője pedig a környezetvédelmi tárcát vezetheti. A családügyi, idősügyi, nőügyi és ifjúsági minisztérium élére Anne Spiegelt jelöli a párt.
Lezárultak a német szövetségi választások után megkezdett koalíciós tárgyalások a jelzőlámpa-koalíció pártjai között. A három párt vezető politikusai csütörtökön 15.00 órától kezdődően mutatták be a tárgyalások eredményeképp megszületett 177 oldalas koalíciós szerződést. A Magyar-Német Intézet kutatói gyorselemzésben foglalták össze a 6000 soros szerződés legfontosabb pontjait, amelyeket a pártoknak még jóvá kell hagyniuk, hogy decemberben sor kerülhessen a szövetségi kancellár hivatalos megválasztására.
A koalíciós tárgyalások hivatalos lezárásaként – közel két hónappal a választásokat követően – a tervezett új német kormánykoalíció pártjainak vezetői 2021. november 24-én közös sajtótájékoztató keretében mutatták be a három párt koalíciós szerződését. Az SPD, Zöldek és FDP megállapodása alapján a tervek szerint december első felében felálló, Olaf Scholz kancellár által vezetett, új kormányban az SPD hat, a Zöldek öt, míg az FDP négy tárcát kap majd meg. A kancellárhelyettest a Zöldek, míg a Szövetségi Kancellári Hivatal vezetőjét az SPD delegálja majd. A kancellári tisztségen túl konkrét személyek még nem lettek megnevezve, erre előreláthatólag az elkövetkező napokban-hetekben kerül majd sor. A koalíciós tárgyalások hivatalosan október 21-én vették kezdetüket, melynek keretében a pártok egy fő és 22 szakértői munkacsoportban folytattak megbeszéléseket. Az új kormány létrejöttét megelőzően a koalíciós szerződésben foglaltakat még mindhárom párt képviselőinek jóvá kell hagynia. Az SPD és az FDP esetében erről a rendkívüli pártkongresszus küldöttei, míg a Zöldek esetében közvetlenül a párttagok szavaznak majd. A tervek szerint az új kormány felállására és a kancellári eskütételre a december 6-i héten kerülhet sor.

Minisztériumok felosztása

 • Az új kormány összesen 15 minisztériumból és 16 miniszterből áll majd.
 • Ezek közül az SPD jelöl hat minisztert (illetve a Kancellári Hivatal miniszteri rangban lévő vezetőjét): a belügyminisztert, munkaügyi és szociális minisztert, a honvédelmi minisztert, az egészségügyi minisztert, az építésügyi minisztert (új minisztérium), továbbá a gazdasági együttműködési és fejlesztési minisztert.
 • A Zöldek jelölnek öt minisztert: a külügyminisztert, a gazdasági és klímavédelmi minisztert, a család-, idős-, nőügyi és ifjúsági minisztert, a környezetvédelmi, természetmegőrzési, építési és atombiztonsági minisztert, valamint az élelemügyi és földművelési minisztert.
 • Az FDP jelöl négy minisztert: a pénzügyminisztert, az igazságügyminisztert, a közlekedésügyek és a digitális infrastruktúráért felelős minisztert, valamint az oktatási és kutatási minisztert.

Gazdasági és Szociális kérdések

 • Minimálbér 12 euróra való emelése – ezzel 10 millió német munkavállaló bérének a megemelése.
 • Új nyugdíj-kiegészítés bevezetése.
 • Az alapjövedelem-támogatás helyébe egy új „polgári jövedelemrendszer„ bevezetése.
 • A német szövetségi képzési segítségnyújtási törvény alapvető átalakítása.
 • Az Európai Parlamenti és Szövetségi Parlamenti-választásokon a választójogi korhatár 16 évre való csökkentése.
 • Új gyermek-alapellátás, amely tartalmazza az összes korábbi külön pénzügyi juttatást.
 • A gyermekek jogainak Alaptörvényben való rögzítése.
 • Új állampolgársági törvény bevezetése, a legális bevándorlás elősegítése.
 • A kannabisz-fogyasztás legalizálása, ellenőrzött körülmények között való forgalmazása felnőttek számára.

Energia és klímavédelem

 • Az új kormány 2030-ig el szeretné elérni a teljes szénkivezetést, a fenntartható energiaforrás-kapacitás jelentős kibővítése mellett.
 • Modern gázerőművek építése.
 • A magas energiaárakra való tekintettel az üzemanyag, fűtőolaj és gáz ún. széndioxid-adója nem kerül további emelésre.
 • Egyszeri fűtési pótlék bevezetése az alacsony jövedelmű családok számára.
 • Az adóból leírható home office kedvezmény 2022 végéig meghosszabbításra kerül.
 • Az elektromos és hibrid meghajtású autók vásárlásának állami támogatását átalakítják, majd 2025 végéig fokozatosan megszüntetik.

Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések

 • Az idősgondozásban dolgozó munkavállalók bérének emelése és munkakörülményeinek javítása. Ezen munkavállalók pénzügyi bónuszban való részesítése – erre egymilliárd eurót különít el az új kormány.
 • Kötelező védőoltás bevezetése idősotthonokban.
 • A kötelező védőoltás kiterjesztésének mérlegelése.

Lakhatás

 • Lakbérárak növelésének kormányzati lassítása 2029-ig. A lakhatási szempontból leginkább kritikus övezetekben az új kormány maximum 11%-os lakbér emelést tenne lehetővé egy hároméves periódus alatt.
 • Évente 400.000 új lakás építése, ebből 100.000 közfinanszírozás útján. E célból külön építésügyi minisztérium kerül létrehozásra.

Honvédelem

 • A fegyverexport szigorúbb ellenőrzése.
 • Felfegyverezhető drónok beszerzése a hadsereg számára.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Őrület, mi vár Hosszú Katinkára augusztus végén

borsonline.hu

Meglepő dolgot kért Hosszú Katinka az esküvőjére

borsonline.hu

Borzasztó figyelmeztetést adott az időutazó: rengetegen fognak meghalni ezen a héten

vg.hu

OMV: minden benzinkút működik, mennyiségi korlát van

metropol.hu

Mesél a szemtanú: Nagy ovációval fogadták a magyar kormányfőt Amerikában!

hirtv.hu

Duzzadó botrány: Nem akárki kelt Berki Mazsi védelmére

borsonline.hu

Elképesztő: Tornádó tombolt a szolnoki szabadstrandon

travelo.hu

Aranykincsekre bukkantak egy több százéves hajóroncsnál

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Horror: a turistákra kacsintgat a kétéves kislány kiállított holtteste

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

További cikkek

POLITIK

Kritikus a migrációs helyzet, több mint 160 ezer migránst állítottak meg eddig

POLITIK

Magyar nőt ölt a migráns Bécsben. És a 15 éves lányát.

POLITIK

KIEGÉSZÜL A GÁZ ÉS ÁRAMSZÁMLA TARTALMA

POLITIK

A baloldal képtelen abbahagyni a rémhírterjesztést.

POLITIK

A háború ellenére kiugróan teljesít a magyar ipar

POLITIK

„Két unatkozó idióta" – Szanyi Tibor keményen kritizálta a baloldali képviselőket

POLITIK

Trump megtagadta a válaszadást az ügyészségi meghallgatáson

POLITIK

Télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn