Létrehozva: 2021.11.29.

Nagy-Britannia is támogatja Lengyelországot

Lengyelország a legfontosabb NATO-szövetségesünk Európában – jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök, miután Londonban tárgyalt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel. Johnson hozzátette, folytatni fogják a két ország közötti együttműködést a védelem tekintetében és más stratégiai területeken is. A fehérorosz elnök eközben a lengyel határra látogatott.

A lengyel miniszterelnök megköszönte Nagy-Britannia szolidaritását, valamint hozzátette, örül, hogy brit kollégája is hasonlóan látja a lengyel–fehérorosz határon kialakult helyzetet. Mint mondta, a két fél azonos álláspontot fog képviselni nemcsak a migrációs válságban, de az energiaárak ügyében, valamint az ukrán válság tekintetében is. Nagy-Britannia nagyon jó szövetségese, és barátja Lengyelországnak – fűzte hozzá a lengyel kormányfő. Elmondta, a most kialakult migrációs válság egész Európa számára kihívást jelent. Morawiecki múlt hét vasárnap indult diplomáciai körútra, hogy találkozzon a balti államok, a Visegrádi Négyek miniszterelnökeivel, a német, a brit kormányfővel, valamint a francia elnökkel is, abból a célból, hogy támogatást szerezzen Lengyelországnak a migrációs válság megoldása érdekében. Aggodalmát fejezte ki és teljes szolidaritásáról biztosította Lengyelországot, Lettországot, és Litvániát a NATO közép-kelet-európai tagállamait tömörítő B9 országcsoport. A B9-ek bukaresti miniszteri értekezletének zárónyilatkozatában az aláírók támogatásukat fejezték ki a NATO védelmi szerepének megerősítését illetően, hogy a szövetség képes legyen valamennyi tagországa biztonságát garantálni. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken ellátogatott egy, a lengyel határhoz közeli migránsközpontba. „Értsék meg, nem kezdhetünk háborút azért, hogy folyosót nyissunk Németország felé”, ahova sok migráns szeretne eljutni – mondta az ott lévőknek az elnök. Péntekre virradóra újabb migránscsoport próbált meg erőszakkal átjutni a határon, valamint zavargás volt egy lengyelországi befogadó táborban. Szolidaritásáról biztosította Emmanuel Macron francia elnök is Lengyelország miniszterelnökét az országa keleti határain kialakult migrációs és politikai válság miatt.
A francia államfő is fogadta hivatalában Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnököt. Emmanuel Macron az Elysée-palota tájékoztatása szerint hangsúlyozta, Franciaország készen áll arra, hogy akár a helyszínen támogatást nyújtson a válság megoldásában, mindannyiunk biztonságának érdekében. A francia köztársasági elnök emellett sürgősnek tartja az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közreműködésének megerősítését a határon tapasztalható humanitárius problémák orvoslására. A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron megerősítette, hogy uniós partnereivel együtt továbbra is nyomás alatt kívánja tartani Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt annak érdekében, hogy befejezze a migránsok felhasználását politikai célokra az Európia Unióval szemben. Emmanuel Macron annak érdekében is szót emelt a lengyel miniszterelnöknél, hogy a média szabadon tájékoztathasson a kialakult helyzetről a határ lengyel oldaláról. A két ország vezetője a párizsi találkozón a jogállamiság lengyelországi helyzetéről is egyeztetett. A köztársasági elnök emlékeztette Morawieckit aggodalmaira e kérdésben, és arra kérte a lengyel kormányt, hogy találjon olyan megoldást, amely megfelelően biztosítja a jövőben az Európai Unió alapértékeit – áll az elnöki hivatal közleményében.
A Fehéroroszország által folytatott hibrid háború az elmúlt harminc év legkomolyabb kísérlete Európa destabilizálására – jelentette ki Mateusz Morawiecki. A fehérorosz hatóságok taktikát váltottak, most már főként kisebb csoportokban terelik a migránsokat a Lengyelországgal közös határhoz – közölte a lengyel védelmi miniszter. Varsó kész pénzügyileg támogatni a migránsok hazatérését. A hétvégén is több, csoportos határátlépési kísérlet történt a lengyel–fehérorosz határon. Az esetek többségét a lengyel határőrség közlése szerint Dubicze Cerkiewne településnél észlelték, ahol a legnagyobb migránscsoport mintegy kétszáz főt számlált. A bevándorlók többek között köveket, petárdákat dobáltak a lengyel oldalra, könnygázt is használtak. A határvonal lengyel oldalára huszonnégyen jutottak át, ott viszont feltartóztatták és visszafordították őket. A fennálló helyzetről szólva Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter szombaton az RMF FM rádiónak elmondta, fel kel készülni arra, hogy a Fehéroroszország által folytatott hibrid támadás hónapokig tart majd. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a támadás más lehetőségeit keresi – tette hozzá Blaszczak, hozzátéve: a fehérorosz hatóságok ahelyett, hogy egy területre koncentrálnák a menedékkérőket, kisebb csoportokban terelik őket a határhoz annak teljes hosszában. A tárcavezető lehetségesnek nevezte, hogy a migránsok az ukrán határt is megostromolják, miután a lengyel határ átjárhatatlannak bizonyult. A nemzetvédelmi miniszter nyilatkozata másnapján a lengyel határőrség közölte, hogy a fehérorosz hatóságok aktívan támogatják a migránsok tömeges határátlépési kísérleteit. Tájékoztatásuk szerint a hétvégén a fehérorosz rendvédelmi szervek vitték a bevándorlókat katonai teherautókon közvetlenül a határhoz, és fatáblákkal is ellátták őket, hogy ezeket felhasználva át tudjanak mászni a szögesdróttal megerősített határkerítésen. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tegnap Észtországba, Litvániába és Lettországba látogatott, hogy a migránsválságról tárgyaljon. A miniszterelnök szerint „egy új típusú, hibrid háborúval nézünk szembe ma Lengyelország keleti határán, egy olyan háborúval, amelyben a migránsok fegyverek, és amelyben a dezinformáció is egy fegyver”. A politikus Fehéroroszországot sújtó további szankciók bevezetését helyezte kilátásba. Beszélt arról is, hogy Varsó hajlandó finanszírozni a migránsok hazatérését származási országaikba. Morawiecki a Twitteren úgy fogalmazott, hogy a Minszk által folytatott hibrid háború az elmúlt harminc év legkomolyabb kísérlete Európa destabilizálására.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Postabank-seftelés, borzalmas "Rapülők", pofátlan milliomos: bemutatjuk Geszti Pétert

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

mandiner.hu

Egyperces néma felállást, bitte schön, Németországért!

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

vg.hu

Indul a koncertszezon: a Budapest Park üzent a veszprémi Gyárkertnek

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.