Létrehozva: 2021.11.11.

Miért alapítottak új cégeket a baloldali milliárdos, Bige László és fiai?

A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal legfőbb támogatójának, Bige Lászlónak a fiai a napokban két céget is alapítottak: az egyiknek a biztonságtechnika, a másiknak az üzleti tanácsadás a fő profilja. Utóbbiba maga a milliárdos is beszállt, egyelőre nem lehet tudni, mi húzódik meg a döntés háttérében, de könnyen lehet, hogy a vörösbáró már a választásokra készül.

A műtrágyakirály a 2010 előtti baloldali kormányoknak köszönheti tetemes vagyonát, amiért azóta is hálás: pár napja nyíltan kérkedett azzal, hogy beszáll a baloldali összefogás kampányának finanszírozásába.

Nem csoda hát, hogy a minap megmozdult a Bige család körüli cégháló: sajtóértesülések szerint gyerekei két új kft-t alapítottak, mindkettőt októberben jegyezte be a cégbíróság. Közös bennük, hogy nevükben a pajzsra utaló szó szerepel, az egyikben latinul (scutum), a másikban görögül (hoplon).

A Bige Scutum Kft-t egy hónapja, október 4-én jegyezték be. A vállalkozás mögött a milliárdos három fia, Dávid, Zalán és Zoltán áll. A cég tevékenységi körét eredetileg meglehetősen szélesre szabták, a kommunikációtól kezdve a takarításig bezárólag. Csakhogy pár nappal a cégbírósági bejegyzés után személybiztonságra változtatták a fő tevékenységi kört.

A Bige Hoplon Kft-t október 25-én jegyeztették be a cégbíróságnál, a másik társasággal ellentétben itt Bige társtulajdonos a fiai mellett. Fő tevékenységeként üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadást adtak meg.

Mindenesetre sajtó kérdésére, a műtrágyakirály cégcsoportja azt írta, „nem kell túlgondolni a dolgokat”, a cégek azt teszik majd, amit megjelöltek az iratokban. Ismerve azonban a pénzembert és a trükkjeit, ezt a lehetőséget szinte azonnal ki lehet zárni.

Miért alapít egy, a műtrágya-bizniszben utazó vállalkozó kevesebb mint fél évvel a választások előtt egy tanácsadócéget, éppen akkor, amikor többször kijelenti, pénzzel is támogatná a baloldalt? Szintén furcsa, hogy három fiát hirtelen elkezdte érdekelni a biztonságtechnika.

Bige László azzal került újra az érdeklődés középpontjába, hogy egyértelművé tette, kész nagy összeggel támogatni a Gyurcsány Ferenc-féle baloldal, azaz Márki-Zay Péter kampányát. A Gulyás Márton aktivistának adott interjújában kifejtette, kiváló jelöltnek tartja a hódmezővásárhelyi polgármestert, kész anyagi segítséget nyújtani neki. A baloldali milliárdos egyébként nem túl válogatós: korábban azt nyilatkozta, hogy a Gyurcsány-show valamennyi résztvevője alkalmas és jó politikus. Kiderült, hogy Karácsony Gergely előválasztási kampányában komoly szerepet játszott, azonban nem árulta el lapunknak, mennyivel támogatta a főpolgármestert.

Bige a baloldali kormányoknak köszönhetően lett gazdag vállalkozó, így Gyurcsányékat azóta is hűségesen szolgálja. Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, karrierje úgy indult, hogy Horn Gyula, volt szocialista kormányfőnél kilobbizta, a Tiszameneti Vegyiművek (TVM) privatizációjára kiírt pályázaton ő legyen a befutó. Ez volt a kezdőlökés a meggazdagodás útján, hogy aztán 2002 után tovább növelje a birodalmát.

Ekkor szerezte meg a Péti Nitrogénműveket (PNM), és onnantól kezdve, hogy Magyarország 2004-ben belépett az Európai Unióba, elképesztő összegeket tett zsebre, hiszen itthon is beindult a műtrágyaágazat. A Bige Holdingnak 2009-től gyakorlatilag gyártási monopóliuma volt, a műtrágya-előállítás terén nem maradt konkurensük.

Bige annyira közel volt a tűzhöz, hogy példátlan módon, 2009-ben az IMF-hitel felvétele után, a vállalkozása több mint tízmilliárd forintnyi hitelt kapott a Gyurcsány-kormánytól. Ez a mozzanat tökéletesen megmutatja, milyen erősek voltak a pozíciói a Gyurcsány-rendszerben: miközben a kormány a magyar emberek túlnyomó többségének csökkentette a fizetését, vagy éppen az utcára kerültek, addig a kormányzati körökben ügyesen helyezkedő vállalkozónak úgy adott kölcsönt, hogy semmilyen feltételt nem szabott annak felhasználásával kapcsolatban.

Az évek alatt meggazdagodó üzletember szereti a luxust, és ezt nem is igazán titkolja. Nyíregyháza közelében él egy hatalmas birtokon, ahol minden van: speciális vizesárok, helikopterleszálló, saját vadaspark, tórendszer hidakkal. A birtok közelébe nem mehet senki, az elektromos védőrendszer azonnal riasztani kezd. A rongyrázást jól mutatja, hogy egy quados őrszázaddal is védi magát, testőrei előírt menetrend szerint 10 percenként körbemotorozzák a birtokot és jelentenek a parancsnoknak.

Bige hónapokig házi őrizetben volt, súlyos vesztegetési ügye miatt. A közel 800 milliós vesztegetéssel és 2 milliárdos csalással kapcsolatban október közepén vádemelésre is sor került. Arról nem is beszélve, hogy a napokban rekordnagyságú, 14,1 milliárdos bírságot kapott miután a magyar gazdák kárára szándékosan torzította a hazai műtrágyapiacot.

A jövő évben állhat bíróság elé a hűtlen kezeléssel vádolt Bige László, aki a napokban bejelentette, hogy kész pénzzel is támogatni a baloldal és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kampányát. A műtrágyakirályként is emlegetett milliárdos politikai támadásnak tekinti az eljárást, ezért gyakorlatilag hadat üzent a kormánynak – írta a Magyar Nemzet.

Legkorábban a jövő évben indulhat a tárgyalás a Nyíregyházi Törvényszéken Bige László a baloldal választási kampányát támogató milliárdos ügyében – értesült a Mediaworks Hírcentruma. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség október első felében emelt vádat hűtlen kezelés bűntette miatt a műtrágyakirályként elhíresült Bige és öt munkatársa ellen. Az erről szóló közleményben az ügyészség nem nevesítette Bigét, ám egyrészt az üzletember beazonosítható volt a megadott adatok alapján, másrészt később el is ismerte, hogy ő a megvádolt személy. A Mediaworks Hírcentruma úgy tudja, hogy a vádiratot még nem kapták meg vádlottak a bíróságtól, ennek a vádemeléstől számított harminc napon belül kell megtörténnie, tehát várhatóan a napokban. A vádak szerint a baloldal mecénása, Bige László és társai összesen kétmilliárd forinttal károsították meg a műtrágyakirály saját cégét, miközben a nagyvállalkozó több mint hétszázmillió forint vesztegetési pénzt is kapott. A vádirat szerint Bige vádlottársai közül négyen a gyártóüzemben dolgoztak, míg ötödik társuk a műtrágya-kereskedéssel foglalkozó gazdasági társaságot vezette. A gyárban, mint minden üzemben, rendszeresen keletkeznek olyan termékek, amelyek nem felelnek meg a szabványoknak, ám ennek ellenére felhasználhatóak. A vádirat szerint Bige utasítására a selejtes árukat a többi vádlott bevonásával értékcsökkentnek nyilvánították, majd az önköltségi ár alatti összegben határozták meg az értékét.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság