8 hónapja

Harminc napos szükségállapot Csehországban, tilos a karácsonyi és adventi vásárok megrendezése

Minden közterületen tilos az alkoholfogyasztás és betiltották a karácsonyi vásárokat is. A kormány azért döntött a szigorításról, mert egyre nagyobb problémát okoz a koronavírusos betegek ellátása a kórházakban.

Csehországban este 10 órától reggel 5-ig zárva lesznek a vendéglők, a bárok és a klubok. A bevásárlóközpontokban bezárnak a vendéglátóhelyek, ételt csak elvitelre árulhatnak.

Csehországban berobbant a járvány, pénteken már 26 ezer új esetet regisztráltak, mintegy hatezer beteget kezelnek a kórházakban, közülük nyolcszázötvenen súlyos állapotban vannak. Az egyre aggasztóbb járványmutatók miatt harminc napos szükségállapotot hirdetett ki a cseh ügyvezető kormány.

Az intézkedés csütörtökön éjfélkor lépett életbe. Az éttermeknek, bároknak és éjszakai kluboknak este 10 órakor be kell zárniuk. A bevásárlóközpontokban csak elvitelre adhatnak ki ételt, és tilos alkoholt fogyasztani a közterületeken.

Továbbá tilos a karácsonyi és adventi vásárok megrendezése is, kivéve a karácsonyfa és a hal árusítását

– jelentette be a szaktárca ügyvezető minisztere.

Eközben pozitív lett a koronavírustesztje a cseh államfőnek is, ezért Milos Zemant csütörtökön este ismét a prágai Központi Katonai Kórházba vitték. A 77 éves Zeman saját kérésére, csak néhány órával korábban hagyta el a kórházat, ahol másfél hónapig kezelték. Betegsége miatt pénteken elmaradt az új kormányfő kinevezése, emiatt pedig elhúzódhat a kormányalakítás Csehországban.

November 25-től, csütörtöktől két hétig tartó lockdown, azaz bezárás lépett érvénybe Szlovákiában, de z iskolákat egyelőre nem zárják be – írja az Új Szó. Richard Sulík gazdasági miniszter, aki a döntést bejelentette, elmondta azt is, hogy az új járványellenes intézkedésekkel egy miniszter kivételével mindenki egyetértett. A döntés azt jelenti, hogy az éttermek, valamint a nem létszükségletű boltok bezárnak. Sulík elmondta, hogy a helyzetet tíz nap múlva megvizsgálják, és ennek fényében döntenek az újabb intézkedésekről. A gazdasági miniszter elmondása szerint pártja szorgalmazni fogja, hogy az oltottak később mentesüljenek az egyes intézkedések alól. Sulík emellett arról is említést tett, hogy az iskolákat egyelőre nem zárják be, ugyanakkor egyetért azzal, hogy az intézményekben kötelezővé váljon a tesztelés. A munkahelyeken a jövő héttől az év végéig az oltatlanoknak, és azoknak, akik 180 napnál régebben estek át a fertőzésen, hétnaponként kell felmutatniuk negatív teszteredményt. A szakértői konzílium eredetileg heti két tesztelést javasolt a kabinetnek. Az alkalmazott, aki nem kapta meg az oltást, illetőleg nem esett át a fertőzésen, a nemrégiben elfogadott törvény értelmében fizetés nélküli szabadságra kerül. Szlovákiában nagyon rossz a járványhelyzet, ugyanis az EU-ban itt a harmadik legalacsonyabb az átoltottság. A kórházak túltelítődtek, ezért az orvosoknak dönteniük kell arról, hogy kit részesítenek ellátásban. Eduard Heger miniszterelnök szerint a kórházak az összeomlás szélén állnak, már az összes lélegeztetőgép foglalt. „A kimerült egészségügyi dolgozók arra kérnek minket, hogy avatkozzunk be, mert már nem akarnak arról dönteni, hogy kit kapcsolnak lélegeztetőre, és kit tesznek ki a halál kockázatának. Már hűtőládákat is kértek tőlünk a halottak részére” – írta Heger. Jelenleg az orvosok a triázst alkalmazzák a kórházakban, amit az egészségügyi miniszter adott ki. Ehhez a szükségállapot kihirdetése kell, de a kórházakban már eszerint működnek a Covid-osztályokon, mivel lélegeztetőgépből és egészségügyi dolgozóból sincs elég. A triázs értelmében több szempont szerint döntenek az orvosok arról, hogy kit mentenek meg. A kor nem meghatározó, inkább a páciens állapotát és egyéb betegségeit veszik figyelembe. Ha valakinek az elmúlt három évben szívrohama volt, vagy súlyos a demenciája, illetve krónikus tüdőbetegségben szenved, akkor kisebb a esélye arra, hogy felgyógyul, így előfordulhat, hogy nem kap lélegeztetőgépet. A rendőrök, tűzoltók és egészségügyi dolgozók és önkéntesek azonban sok esetben előnyt élveznek – közölte a tvnoviny.sk.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kitették a PSG keretéből Messi ősellenségét

borsonline.hu

Meglepő dolgot kért Hosszú Katinka az esküvőjére

borsonline.hu

Tisztán látszik a micsodája, átlátszó fehérneműben tette szét lábait a szexistennő – 18+ fotó

mandiner.hu

Zelenszkij bejelentette: Eljött a menekülés ideje

ripost.hu

Lecsúszott a törölközője, lesd meg az érzéki álomnő meztelen testét

mandiner.hu

Lelőttek egy fegyveres férfit, aki megtámadta az FBI irodáját Ohióban

borsonline.hu

Elképesztő: Tornádó tombolt a szolnoki szabadstrandon

mindmegette.hu

11 bombasztikus ebéd, ha nem akarsz húslevest főzni a hétvégén

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Éjjel kettőkor, részegen tört be a hajdúsági rendőr egy házba, videó készült az esetről

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

További cikkek

POLITIK

Kritikus a migrációs helyzet, több mint 160 ezer migránst állítottak meg eddig

POLITIK

Magyar nőt ölt a migráns Bécsben. És a 15 éves lányát.

POLITIK

KIEGÉSZÜL A GÁZ ÉS ÁRAMSZÁMLA TARTALMA

POLITIK

A baloldal képtelen abbahagyni a rémhírterjesztést.

POLITIK

A háború ellenére kiugróan teljesít a magyar ipar

POLITIK

„Két unatkozó idióta" – Szanyi Tibor keményen kritizálta a baloldali képviselőket

POLITIK

Trump megtagadta a válaszadást az ügyészségi meghallgatáson

POLITIK

Télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn