1 éve

Libe Bizottság: Beavatkozás a magyar választásokba?

Lényegében a 2022-es hazai választásokba való első beavatkozás, hogy az EP jogállamisági missziója Magyarországra látogat.

„Jogállamisági” misszió keretében látogat Magyarországra az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi szakbizottságának (LIBE) zömében balliberális képviselőkből álló csoportja. A héttagú EP-delegáció mától egészen péntekig tartózkodik majd hazánkban: a politikusok a papírforma szerint főleg kormánykritikus és baloldali politikusokkal, civil szervezetekkel, valamint médiaszemélyiségekkel fognak találkozni.

Egyeztetnek többek között Karácsony Gergely, Jakab Péter és Fekete-Győr András baloldali miniszterelnök-jelöltekkel, de az ellenzéki koalíciót működtető Gyurcsány Ferenc is vendégül látja őket egy beszélgetésre.

A sajtó képviselői közül például az RTL Klub, a Klub Rádió, a 168 óra, a Political Capital, illetve a közmédia és az Origó ül le a képviselőkkel. Ellenzéki narratívát közvetítő szervezetek felkeresése – Amnesty International, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar LMBT-szövetség, Menedék Migránsokat Segítő Egyesület – is bőven található a programjukban.

Borítékolható tehát, hogy az uniós parlamenti szakbizottság látogatása brüsszeli erődemonstráció a jövő évi magyarországi választások előtt, a vizit lényegében az európai baloldal kampánycéljait szolgálja.

A LIBE-tagok a „jogállamisági” misszió égisze alatt következtetéseket is megfogalmaznak majd, ám ettől sem kell sok újdonságot várni: a magyar jogállam megszűnése, az alapvető jogok magyarországi csorbulása állandó narratíva a testületben, amely gyakorlatilag évek óta napirendjén tartja a magyar jogállamiság ügyét. Emlékezetes, hogy 2018-ban az EP ezen szakbizottságának a „tollából” született meg a Sargentini-jelentés, aminek az elfogadását követően jogállamisági eljárás indult Magyarország ellen. A baloldali képviselők célja immár ennél is nagyobb: az Európai Bizottságot a hazánknak járó uniós források elzárására akarják rávenni.

„A küldöttség nem titkolt szándéka, hogy az általuk elv helyett eszközként használt jogállamiság kérdéskörében újabb támadást indítsanak a gyermekvédelmi törvény miatt, valamint hogy a lassan teljes érdektelenségbe fulladó hetes cikkely szerinti eljárásról tárgyaljanak. Magyarország továbbra is egy következetes és önazonos állásponthoz tartja magát: egy uniós intézmény sem lépheti át a szerződésekben rögzített hatásköröket csak azért, mert egy tagállam nem úgy táncol, ahogy a brüsszeli bürokraták fütyülnek”

– írta tegnap Varga Judit a vizittel kapcsolatban a közösségi oldalain. Az igazságügyi miniszter szintén fogadja majd a hétfős delegációt.

Árulkodó egyébként, hogy annak tagjai lényegében egytől egyig migránsbarát EP-képviselők vagy épp LMBTQ-aktivisták. Az „új Sargentini”, a zöldpárti Gwendoline Delbos Corfield a felelőse jelenleg a magyar jogállamisági dossziénak Strasbourgban, így magától értetődő, hogy ő is hazánkba érkezik. Delbos Corfield már a LIBE szeptember eleji ülésén is követelte, hogy „az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet százszor alaposabban vizsgálja, mint a többi országét”, s lényegében minden lehetőséget megragad arra, hogy elsirassa a magyar jogállamiságot.

Hozzá hasonlóan a svéd, baloldali képviselőnő, Malin Björk sem lelkesedik Magyarországért: a nyíltan leszbikus, magát feministának nevező politikus korábban többször is botrányba keveredett. Felvette például a vaskos európai parlamenti napidíját – annak ellenére, hogy az Brüsszelben élő képviselőként nem járt volna neki. Még a szélsőségesen liberális köröket is kiborította, amikor egy korábbi lapinterjúban felfedte: az EP-től kapott pénzügyi keretének (értsd: az európai adófizetők pénzének) egy részét a balos frakció logójával ellátott, 3D-ben nyomtatott, műanyag női genitáliákra költötte.

Hűha! Momentumos politikus is érkezik a LIBE tagjaként Donáth Anna is tagja annak a héttagú uniós delegációnak, amely az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának képviselőiből áll és a mai napon Magyarországra érkezik, hogy jogállamisági kérdésben vizsgálódjon. Egy, a minap megjelent interjúban a momentumos politikus beismerte: az Európai Parlament „az információk birtokában politikai nyomást tud gyakorolni a 7-es cikkelyes eljárásra, vagy akár a jogállamisági mechanizmus kérdésében”. A politikus az interjú során azt is elmondta, hogy a küldöttség a magyar kisebbségek helyzetéről, a médiaviszonyokról, valamint a hatalmat ellenőrizni és ellensúlyozni hivatott intézmények működéséről informálódik. A delegáció találkozik majd Varga Judit igazságügyi miniszterrel, Pintér Sándor belügyminiszterrel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel, de még Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel is.” A momentumos politikus tavaly kiszivárgott, a jogállamisági kérdésben a magyar kormánynak igazat adó videóját Varga Judit igazságügyi miniszter akkor úgy kommentálta: még világosabbá vált, hogy a magyar ellenzék és a velük szoros kapcsolatot ápoló álcivil szervezetek próbálják folyamatosan összemosni és politikai síkra terelni a jogállamisággal összefüggő kérdéseket, mert ha jogi úton vizsgáljuk azokat, akkor azonnal kiderül, hogy álhírekről van szó és összedől az ellenzéki narratíva.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas földrengés rázta meg Törökországot, több száz halott lehet - videók

vg.hu

Leteszik a fegyvert

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek örökre megváltozik az élete 2023-ban

hirtv.hu

Napindító - Minden várakozást felülmúltak a turizmus 2022. évi eredményei

ripost.hu

Különleges vendége van Balin Horváth Évának - Fotó

vg.hu

Brutális földrengés rázta meg Törökországot, rengeteg a halott

origo.hu

Épphogy összeköltöztek, máris bővül Tóth Andiék családja

mindmegette.hu

Íme az isteni csirke alaplé receptje - ettől a trükktől lesz tökéletes!

ripost.hu

Nagy az aggodalom: Szabó Zsófi szerelmétől féltik Miller Dávidot

life.hu

Ezért fájdalmas az együttlét: ne törődj bele, hogy nem olyan az ágyban, mint korábban(x)

ripost.hu

Most kaptuk: nem jár az 1-es villamos, lezárták a Rákóczi hidat - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor reakciója az EU bejelentésére: A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!

POLITIK

Egyre kevesebb ideig van áram Kárpátalján, folytatódik a mozgósítás is

POLITIK

Kiszámoltuk, hol mennyi sört kapunk ugyanannyi pénzért

POLITIK

Totális cenzúra az Eötvösben, a diákok nem beszélhetnek a vesztegetési botrányról

POLITIK

A brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjével is jó kapcsolatokat ápol Korányi Dávid

POLITIK

Belemart a Cobra az osztrák kancellárba, ez politikailag végzetes lehet

POLITIK

Egy 500 lakosú faluba 400 migránst telepítenének, zavargás tört ki a döntés miatt

POLITIK

Ukrajna legitim katonai célpontnak tekinti Moszkvát