12 hónapja

Áder János: Ha szívedből keresed Istent, akkor meg is találod

Csak rajtunk múlik, hogy Isten jeleit sztorinak vagy példázatnak tekintjük – mondta Magyarország köztársasági elnöke pénteken a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

„Mindannyiunkkal történnek váratlan események, amik döntően befolyásolják életünket, örökre szóló élménnyé vállnak”

– mondta pénteken Áder János Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, hangsúlyozva, hogy ilyenkor gyakran kérdezzük, miért történt mindez velünk. „Az egyik válasz erre, hogy véletlen volt, a másik, hogy a Jóisten akarata” – vélekedett az államfő.

Tanúságtételében a köztársasági elnök személyes történeteket osztott meg a résztvevőkkel. Elmesélte, szerinte nem véletlen, hogy amikor 2013 őszén hivatalos látogatásra készült a Vatikánba, és kérdésként felmerült, mit vigyenek a pápának, az egyik ajándék végül Mátraverebély-Szentkútról a gyógyító erejű forrás vize lett. A szentatya a vízzel megáldotta őt és családját, majd a találkozó után először beszélt nyilvánosan arról, hogy enciklikát kíván írni a teremtésvédelemről. A végül 2015-ben megjelent Laudato si’ kezdetű körlevélből Áder János, Ferenc pápa imáját idézte, amelyben a szentatya úgy fogalmaz:

„Szoros egységben vagyunk minden teremtményeddel a végtelen világosságod felé vezető úton.”

Áder János a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson mondott beszédet
(Fotó: Magyar Nemzet)

A köztársasági elnök egy másik történetet is felidézett: beszédtechnika óráin gyakran kellett istenes verseket felolvasnia, innen jött az ötlet, hogy Égre néző – Isten jelenléte a magyar költészetben címmel gyűjteményes kötetben jelentessék meg a legszebb istenes témájú verseit a magyar költőknek.

„Az Isten itt állt a hátam mögött, és én megkerültem érte a világot” – idézte József Attila sorait Áder János, majd felelevenítette, hogy a kötet megjelenése után egy adventi fogadáson Szabó István református püspöknek idézte ezeket a sorokat, aki csak annyit válaszolt: „És miért nem fordultál meg?”

A köztársasági elnök elmondta, hogy közel ezer gyermek lett árva a koronavírus miatt hazánkban, ezért feleségével elhatározták, alapítvány hoznak létre, hogy a Covid-árvák segítséget kaphassanak. „Folyamatos támogatásról, hosszú évek munkájáról nem pedig egyszeri segítségről van szó” – hangsúlyozta az államfő a Regőczy István atyáról, az Isten vándoráról elnevezett alapítvány kapcsán.

„Karitatív munkát végezve mindig felmerül a kérdés, jól segítünk-e” – fogalmazott a köztársasági elnök és egy, a járvány során megözvegyült anya leveléből idézett, aki Ady Endre soraival köszönte meg a segítséget:

„Mikor elhagytak, Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten. Nem harsonával, Hanem jött néma, igaz öleléssel, Nem jött szép, tüzes nappalon, De háborus éjjel. És megvakultak Hiú szemeim. Meghalt ifjuságom, De őt, a fényest, nagyszerűt, Mindörökre látom.”

„Sokan gondolják, hogy Isten megszólít, és megkérdezi, miben segíthet”

– vélekedett Áder János és hangsúlyozta: az istenkeresés, a hit nem lehet passzív, és csak rajtunk múlik, Isten jeleit sztoriknak vagy példázatoknak tekintjük-e.

„Ha az Isten törvényei szerint élsz, jól sáfárkodsz a talentumaiddal és szívedből keresed Istent, akkor meg is találod” – zárta személyes tanúságtételét a köztársasági elnök, akinek szavait vastaps kísérte.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!