Létrehozva: 2021.06.17.

Karácsony száműzte Szent Istvánt a Szent István parkból

Karácsony Gergely a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve egyik utolsó egyszemélyi döntéseként Kispestre száműzte az államalapító eredetileg Szent István parkba tervezett szobrát.

A június 14-i főpolgármesteri határozattal végérvényesen a XIX. kerületbe került a szent király bronzba öntött alakja, miközben a róla elnevezett XIII. kerületi parkban semmi sem utal rá.

Karácsony Gergely főpolgármester a veszélyhelyzet adta felhatalmazással élve egy személyben úgy döntött, hogy nem az eredetileg tervezett helyszínen, a XIII. kerületi Szent István parkban, hanem Kispesten a Templom téren állítják fel az államalapító király szobrát – hívta fel a figyelmet a Pestbuda.hu.

Harmath István szobrászművész alkotását a XIX. kerületi Templom téren a Nagyboldogasszony-templom főbejáratának tengelyébe akarták elhelyezni. A helyszín felmérésekor azonban a szobrászművész egy új helyszínre tett javaslatot: a templom főbejáratától délnyugatra eső kisebb zöldszigetre javasolta felállítani alkotását. Döntését elfogadták, a Budapest Galéria állásfoglalásában jelezte, hogy a zöldterületen a turista-jelzőtáblát, a villanyoszlopot és a tűzcsapot át kell helyezni, valamint a zöldterületet rendezni kell, hogy méltó legyen az alkotáshoz és az államalapító emlékéhez.

A Magyar Nemzet korábban már megírta, a Szent István-szobor felállításáról az államalapítóról elnevezett XIII. kerületi, Duna-parti közparkban még 2017 januárjában döntött a Fővárosi Közgyűlés. A Tarlós István vezette főváros úgy határozott, hogy a parkban elbontják Lukács György kommunista politikusnak, a Tanácsköztársaság népbiztosának a szobrát, és az egykori szobor helyéhez közel a Szent István királyt ábrázoló köztéri alkotást állítanak fel.

A döntés ellen a baloldal – közte Karácsony Gergely és pártja, a Párbeszéd – egy emberként tiltakozott, mivel szerintük Lukács a magyar és a nemzetközi filozófiatörténet nagy alakja.

A Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria és a fővárosi önkormányzat nyílt, országos pályázatán választották ki Harmath István szobrászművész alkotását, amely az államalapító királyt ábrázolja, és 2019-ben a főváros engedélyt is adott a szobor felállítására.

A bronzszobor elhelyezésével kapcsolatos munkálatok a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján 2019 őszén, az önkormányzati választásokat ­megelőzően megkezdődtek a Szent István parkban, de az előkészületeket a frissen megválasztott, már balliberális többségű Fővárosi Közgyűlés egyik első döntéseként azonnal felfüggesztette. Karácsony Gergely főpolgármester az előterjesztésében akkor arra hivatkozott, hogy a helyi „civilek” kezdeményezték: vizsgálja felül a szobor tervezett helyét.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „A vita nem arról szól, hogy lesz-e Szent István-szobor a Szent István parkban, hanem arról, hogy hogyan tudjuk összeegyeztetni az emlékezetpolitikai és a parkhasználók által megfogalmazott szempontokat.”

 

A főváros egyeztetést kezdeményezett a füves területet a szent király szobrától féltő XIII. kerületi civil szervezetekkel, közben a Budapest Galéria pedig új szakvéleményt készített, és a parkon belül egy új helyszínre tettek javaslatot. „Az óraparcellának nevezett területen Szent István szobra sem a többi képzőművészeti alkotást nem zavarná, sem a füves részből nem venne el” – mutatott rá akkori állásfoglalásában a Budapest Galéria.

Ennek ellenére 2020 szeptemberé­ben végül mégis olyan előterjesztés került a fővárosi képviselők elé, amely már teljesen új helyszínt, a baloldali vezetésű XIX. kerület Templom terét jelöli ki a Szent István-szobor felállítására.

Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője lapunknak akkor úgy reagált: „elfogadhatatlan a főpolgármester bénázása, hogy kitiltja az államalapító szobrát a Szent István parkból. Egyértelműen ott lenne a helye. Ráadásul Kispesten már található egy mellszobor, amelyet elhanyagolt a baloldali városvezetés”.

Hosszas közgyűlési vita után ezt a javaslatot a képviselők elutasították, azzal, hogy a következő közgyűlésen újra megtárgyalják a szobor elhelyezését. Ehhez képest csak 2021 júniusában került újra napirendre a téma, a főpolgármester a járványhelyzetben elrendelt egyszemélyi felhatalmazása alapján úgy döntött, hogy a Kispesten, a Templom téren állítják fel Harmath István szobrászművész alkotását.

origo.hu

Kilencedik bolygó: rejtélyes égitest a Naprendszerben

origo.hu

Az utolsó órában vagyunk: a franciák már Ukrajnában vannak

borsonline.hu

Az egész világ neki szorított: legyőzte a betegség a hollywoodi színészt

hirtv.hu

Ez várhat Szoboszlaira a Liverpoolban

ripost.hu

Most jött: robbanás történt, többen meghaltak

hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

origo.hu

Keservesen nehéz időszakáról, terápiákról beszélt Király Viktor

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Fővárosi számlagyárügy: itt van minden, amit a Lánchíd túlárazásáról tudni érdemes

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

V. Naszály Márta saját kezűleg leragasztotta fideszes ellenfele plakátját

POLITIK

Hszi Csin-ping: Immár hetvenöt éve jó barátok vagyunk Magyarországgal

POLITIK

Macron szerint elkerülhetetlen az összecsapás Oroszországgal

POLITIK

20 év után először jön kínai elnök hazánkba