Létrehozva: 2021.06.01.

Gyurcsány polgármestere kiárusítja az újbudai ingatlanokat, több milliárd a tét

Az utóbbi hetekben zárultak le azok a pályázatok, amelyeket a Újbuda vezetése írt ki nagy értékű ingatlanok értékesítésére. Több milliárd forint a tét.

László Imre, Újbuda Gyurcsány-párti polgármestere és a kerület baloldali vezetése másfél évvel a választások után soha nem látott mértékben gyorsította fel az önkormányzati ingatlanok eladását. Több milliárd forint a tét – írja tényfeltáró cikkében a a Bennfentes. A portál utánajárt a telekspekulációs ügynek, és cikkében megmutatta, melyik ingatlanokról van szó.

Dobra vertek egy iskola egyetlen kertjeként funkcionáló területet, egy olyan ősfás, zöld saroktelket (helyi civil mozgalmi nevén: Saroktelket), ahol az ott élők parkot szerettek volna létesíteni, s amit amúgy el sem adhatnának.

Meghirdetett az önkormányzat egy csaknem százéves, gyönyörű villát a Gellért-hegy oldalában, amelyben korábban fogyatékos személyek nappali ellátását végezték, később kulturális célokra akarta hasznosítani a 2019 előtti, fideszes kerületvezetés.

A pakettben benne volt az albertfalvai termelői piac, amelynek külső utcafrontján kéttucatnyian bérelnek üzlethelyiségeket, és saját költségen pofozták őket helyre. Minden bizonnyal menniük kell, ahogy az Andor utca 60. alatti ipartelep bérlőinek is – ezt az ingatlant úgy adja el a kerület, hogy egyébként több tíz millió forint nyereséget termelt évről évre az önkormányzatnak, s olyan bérlői vannak, mint a különféle gyermekterápiákkal foglalkozó Fejlesztőház.

Mi lehet a célja az eladásnak? Hogy a jövőben a későbbi vevőnek termelje ezt a profitot a telephely az önkormányzat helyett?

Újbuda baloldali vezetése 1,6 milliárd forintért akar ingatlanokat eladni – derült ki korábban a kerület költségvetéséből. A Fidesz szerint a haverokra megy majd a pénz. Mint ismert, a baloldali vezetésű főváros is nagy ingatlankiárusításba kezdett.

„Tudta-e Ön, hogy Újbuda baloldali vezetésű önkormányzata több mint 200 000 négyzetméternyi ingatlant akar eladni?” – tette fel a kérdést a kerületi Fidesz mai Facebook-bejegyzésében. A nagyobbik kormánypárt ezzel arra utalt, hogy a városrész elfogadott, idei évre vonatkozó költségvetése szerint az önkormányzat 1,6 milliárd forint értékben tervez ingatlanokat eladni. Elutasítjuk az önkormányzati vagyon elherdálását, felélését - kommentálták a posztban, hozzátéve, hogy „előkerült a régi, jól bevált recept, ahogy Molnár Gyula és Lakos Imre csinálta.” A Fidesz újbudai csoportja úgy látja, hogy a pénz a haverokra fog majd menni. A főváros szintén nagyszabású ingatlanértékesítésbe kezdett, a baloldali városvezetés megközelítőleg 8,2 milliárd forint bevételt vár hetvenkét ingatlan értékesítéséből. A fővárosi önkormányzat által legmagasabb áron meghirdetett ingatlanegyüttest már el is adták. A XXIII. kerületi Szentlőrinci úton található kilenc darab telekre nettó hatszázmillió forintos vételáron találtak nyertes pályázót, de a II., III., XI. és XVIII. kerületekben is értékesítettek ingatlanokat, nettó 1,1 milliárd forintért.
A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat is megkezdte Budapest vagyonának felélését, megközelítőleg 8,2 milliárd forint bevételt vár hetvenkét ingatlan értékesítéséből.
A korábbi ciklusban nem volt arra példa, hogy egyszerre ennyi ingatlant adjanak el. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. idén hetvenkét ingatlan értékesítését tervezi, és ebből nettó 8 216 867 500 forint bevétellel számol. Tizenhárom ingatlan pályáztatása már zajlik. A főváros visszavonta két nagy értékű ingatlanpályázatát. Az egyik egy pilisszántói, egykoron iskolaként üzemelő, jelenleg zarándokszállóként működő kastély, amelyet 341 millió forintért árult tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat. A másik az újpesti víztorony mellett álló telek: a csaknem ötezer négyzetméteres, eddig népszerű közparkot hirdették meg, és helyi információk szerint a területen bevásárlóközpont vagy akár több százlakásos társasház építését tervezték. XVI. kerületben a fideszes vezetést megkerülve, a helyieket meg sem kérdezve egy bevásárlóközpont építése előtt nyitnák meg az utat a városrészben Karácsony Gergely főpolgármester és baloldali szövetségesei. A cinkotai strand területét a tulajdonos kérését civil kezdeményezésnek beállítva akarják rekreációs területből vállalkozási területbe átsorolni.

origo.hu

A spanyol válogatott sztárfocista szuperszexi felesége mindenkit megőrjít a formás fenekével

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

borsonline.hu

Műveltségi kvíz: ha 7-re tudod a választ, már átlag felett vagy!

mandiner.hu

Meloni olyan mély megvetéssel fogadta Macront, hogy azt tanítani kellene (VIDEÓ)

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

mandiner.hu

Kiderült: ezért nem kötött békét Ukrajna és Oroszország a háború elején

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

mindmegette.hu

Hosszú idő óta most láthatjuk először Katalin hercegnét – Íme a legfrissebb fotók róla

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

ripost.hu

3 gyanús jel: akinél ezeket tapasztalod, abban jobb, ha nem bízol meg

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Scholz szerint Putyinnal is tárgyalni kéne a békéről

POLITIK

Mi várható az amerikai elnökválasztáson?

POLITIK

Ami sok, az sok! Ezt üzenték az amerikai követnek.

POLITIK

Magyar Péter új pártcsaládja helyesli hazánk megbüntetését