1 éve

Mikor kaphatnak a gyerekek is Covid-oltást?

Ma kezdődik a 16-18 éves korosztály beoltása Magyarországon, de itt nincs megállás! Hamarosan olthatják a 12-16 éveseket is, és a virológus szerint nyáron már a kisiskolások is sorra kerülhetnek. A nemzetközi gyógyszercégek versenyeznek a gyerekek vakcinázásáért, egyelőre a Pfizer áll az élen.

A regisztrációkat és időpont-foglalásokat követően ma kezdődik a 16-18 éves korosztály beoltása Magyarországon. Eközben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság a héten bejelentette: a Pfizer-BioNTech vakcináját engedélyezi a 12-15 éveseknek is, miután a klinikai vizsgálatok kvázi 100 százalékos védelemről számoltak be.

Izraelben is oltottak be fiatalokat koronavírus elleni vakcinával (Fotó: JACK GUEZ / AFP)

Nemsokára a 12-15 évesek is sorra kerülnek

A Pfizer-BioNTech gyógyszergyártó cég fiatalokat érintő III. fázisú klinikai vizsgálatai szerint a vakcina 99.99 százalékos védettséget nyújt a 12-15 éves korosztálynak. A februárban végzett vizsgálatba 2260 gyermeket vonta be. „Az oltás nagyon erőteljes immunválaszt váltott ki” – közölte a cég. Dr. Rusvai Miklós virológus szerint ez az eredmény hatalmas mérföldkő.

„Ezzel gyakorlatilag elkerüljük, hogy a fiatal korosztályt leterítse a koronavírus, és kórházi ápolásra szoruljanak” – mondta a szakember.

Fiatalok is haltak már bele a betegségbe

A brit vírusvariáns megjelenése után két 16 és egy 14 éves fiatal vesztette életét Magyarországon. Rusvai Miklós szerint a tragikus halálesetek is rávilágítanak, hogy a brit vírusvariáns gyorsabban és agresszívebben fertőz, ezért a fiatalok és a gyerekek is célkeresztbe kerültek. A virológus bizakodva várta, hogy Izrael után itthon is oltsák őket.

„Izrael saját maga jelentkezett be a Pfizer tesztországának. A várandósokat és a fiatalokat is elsőként oltották. Egyértelmű volt, hogy amint lehet, mi is beoltjuk őket.”

Tesztelik a Modernát, az AstraZenecát és a Sinopharmot is

A Pfizer hatékonyságát és biztonságát Izraelben már a 6 hónapos–11 éves korosztálynál is vizsgálják. Az első adag oltást már be is adták 5 és 11 év közötti gyerekeknek és a második csoport, a 2-5 év közöttiek is megkapták az első dózist. Ha a vizsgálatok jó eredményt hoznak, akkor Rusvai Miklós szerint nyárra már az alsós korosztályt is olthatjuk. Ez azt jelenti, hogy a több mint egymillió általános iskolás is megkaphatná az oltást.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

A szakember elárulta a Ripost7-nek, hogy meglátása szerint – ha a Pfizer jól teljesít – akkor mikor érhető el, hogy minden korosztályt átolthatunk. Dr. Bense Tamás családorvos arról beszélt, mi mindenben tudnak kollégáival segíteni, ha megkezdődik a kisebb gyerekek oltása, s megmutatjuk, melyik gyártó hogy áll most a fiataloknak szánt vakcinájával. Mindezekről részletesen olvashatsz a május 11-én megjelent Ripost7 hetilapban. Keresd az újságárusoknál!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!