1 éve

Hova mehetünk idén nyaralni? Itt vannak a válaszok

Folyamatosan bővül azoknak az országoknak a köre, amelyekkel kölcsönösen elismerjük egymás oltási igazolványait. A Ripost7 összeállítása.

Nyaralni mennél? Aki tengerpartra vágyik, az a magyar oltási igazolvánnyal különösebb macera nélkül eljuthat az Adriára, a Földközi- és a Fekete-tengerre. Folyamatosan bővül azoknak az országoknak a köre, amelyekkel kölcsönösen elismerjük egymás oltási igazolványait.

Május 14-én újabb utazási megállapodást jelentett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország és Csehország kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolványát, függetlenül attól, hogy kit milyen vakcinával oltottak be, és ugyanez vonatkozik a korábbi megállapodások alapján Törökországra, Szlovéniára, Horvátországra, Szerbiára, Montenegróra és feltehetően hamarosan Romániára is.

Védettségi igazolvánnyal gond nélkül eljuthatunk a török tengerpartra is (Fotó: AFP)

A vállalkozó kedvű nyaralni vágyók már Albániába is gond nélkül beléphetnek teszt- és karanténkötelezettség nélkül, de a görög-albán határ zárva van. A Balkán-félsziget országaiban elfogadják a Magyarországon beadott valamennyi keleti és nyugati vakcinát. Az utazási irodák pedig már a világ minden tájára kínálnak utakat.

Fotó: Pixabay

Fontos tudnivaló, hogy a fertőzöttségi helyzet függvényében az egyes országok kérhetnek negatív koronavírus-teszteredményt. Van, ahol kötelező a karantén, van, ahol jelenleg még tesztet és karantént is elrendelnek, és olyan úti célt is választhatunk, ahol sem tesztet, sem karantént nem írnak elő a beutazók számára. Ilyen például a már említett Albánia mellett Mexikó is. Jó hír, hogy a visszaúton a magyar hatóságok által kiállított érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa, illetve a vele együtt utazó, felügyelete alá tartozó, 18 évet be nem töltött személyek korlátozás nélkül hazatérhetnek Magyarországra.

Mexikó
Fotó: Pixabay.com

A járványhelyzet függvényében azonban bármikor változhatnak az utazással kapcsolatos előírások. Ahány ország, annyiféleképpen sorolja be, látja el valamilyen színkóddal hazánkat, és ehhez kapcsolódóan írhatnak elő akár karanténkötelezettséget is a magyaroknak beutazáskor. Az egyéni útra vállalkozóknak az utazás megkezdése előtt érdemes a célország konzulátusán érdeklődni a belépési feltételekről, az utazási irodáknál lekötött nyaralásoknál ezt a tájékoztatást a szervezőktől kell megkapni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!