1 éve

Összetörték Szűz Mária szobrát Lengyelországban

Hamvazószerda éjszakáján ismeretlenek vandál módon megrongálták a Lengyelország szent vértanúiról elnevezett częstochowai templomnál álló Szűz Mária-szobrot.

A Szűzanya mindkét kezét letörték és a talapzathoz dobták - számolt be az esetről a plébánia honlapján a templom plébánosa, Stanisław Jasionek atya. A szobor körül felborogatták és szétszórták a virágtartókat és a hívek által elhelyezett gyertyákat is.

„Nagyon szomorú esemény ez a számomra” - ezt már a Fiat katolikus rádióban mondta el az atya. Stanisław Jasionek egy apácától és egy másik plébánostól értesült a rongálásról, akik csütörtökön a reggeli szentmisére igyekeztek a templomba.

A helyiek körében megdöbbenést keltő eset hamvazószerda éjszakáján történt, azaz éppen nagyböjt kezdetén.

Hogy a vallásgyalázásnak lehet-e köze a Strajk Kobiet (Nők Sztrájkja) abortuszpárti tüntetéseket kísérő rongálássorozatnak, arról egyelőre nem tudni. A lengyel sajtó korábban beszámolt arról, hogy a krakkói Skałka bazilika falára a tüntetések szimbólumát, a vörös villámot mázolták, a bejárat előtt pedig székletet „hagytak”. Több templom ajtajára abortuszklinikák telefonszámát festették fel, illetve a Strajk Kobiet által használt jelszavakat.

A mostani, czestochowai eset miatt nem tettek feljelentést, mert – mint Stanisław Jasionek atya fogalmazott – nem anyagi, hanem erkölcsi veszteség történt, és a rendőrség ebben nem segíthet.

Idehaza is történt hasonló eset Nagy felháborodást keltett két éve Jászapátin, hogy a karácsony előtti napokban valaki megrongálta, összetörte a Szent István parkban felállított kegyhelynél lévő Szűz Mária-szobrot. A rendőrök elfogták az elkövetőt. A történtek után szentmisét tartottak a római katolikus templomban, a hívek szeretnének új Mária-szobrot állítani. Sokan megdöbbentek, amikor a helyszínen meglátták a darabokra tört kegytárgyat, ami nemcsak az istenhívő emberek szobra volt, hozzátartozott a város képéhez. A lakosok az egymás közötti személyes beszélgetések során, de a közösségi oldalon is elítélték a vandalizmust. Volt, aki gyermekkorára emlékezett vissza: amikor a templomba vagy a piacra mentek, mindig megálltak a szobor előtt. Míg más felidézte, hogy a nagymamájával virágot vitt a szoborhoz, gondozták annak környezetét. A lourdes-i barlangban összetört kegytárgy előtt sokáig mécsesek égtek. A Mária-szobor emlékére szentmisét tartottak a templomban, majd mécsest gyújtottak. A történtek után Kladiva Imre plébános elmondta, hogy a Szűz Mária-szobor átvészelte a második világháborút, a kommunizmust, ezt a rongálást nem élte túl. Az apáti őrs rendőrei pár napon belül felderítették az esetet. A rendőrök elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható huszonhárom éves, helyi lakost. A férfi elmondta, hogy fel akart mászni a templomnál lévő lourdes-i barlang vasrácsán, hogy megszerezze a kegyhelynél lévő szobrok melletti aprópénzeket. A rács tetején fennakadt, és az egyik szoborra támaszkodott, mely eldőlt és összetört. Végül üres kézzel menekült el a helyszínről.
A kegytárgyat a lourdes-i barlang kovácsoltvas rácsa sem tudta megvédeni.
– Szeretnénk majd pénzt gyűjteni és új Mária-szobrot vásárolni – mondta Kladiva Imre plébános. A lourdes-i barlang a római katolikus templom mellett található, amit 1929-ben állíttatott a jászapáti asszonyszövetség. A Mária-szobrot a helyi Dercze család ősei vásárolták a harmincas évek elején.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!