1 éve

Ma dönt a parlament a veszélyhelyzet meghosszabításáról

Az Országgyűlés kétnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A parlament hétfőn dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról.

A napirendi javaslat szerint az ülés hétfőn 13 órakor a magyar parasport napjára emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A képviselők ezt követően másfél órában tehetnek fel interpellációkat a kormány tagjainak.

A parlament ezután határoz az igazságügyi miniszter koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztéséről. Varga Judit indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Döntés várható arról a tavaly decemberben elfogadott hulladékgazdálkodási törvényjavaslatról, amelynek egyes passzusait az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek minősítette.

A parlament szavazhat a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2019-es tevékenységéről szóló beszámolókról, valamint Simonka György és Tiba István (mindketten Fidesz), továbbá Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogának felfüggesztéséről is.

Az ülésnap azonnali kérdésekkel és válaszokkal zárul. A parlament március 1-jén, hétfőn zárja ülését. A képviselők ekkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak.

A gazdaság újraindítása és az eddig elért eredmények megvédése a célja annak, hogy újabb 90 nappal meghosszabbítsa a kormány a veszélyhelyzetet – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a veszélyhelyzeti törvény meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat expozéjában a múlt héten az Országgyűlésben.

A második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, miközben Európa több országában harmadik hullám indult, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása – mondta Völner Pál. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy június elejére Magyarország elérheti a 70 százalékos átoltottságot, így újra lehet indítani a gazdaságot. Mindez pedig annak köszönhető, hogy a kormány több forrásból szerez oltóanyagot. Völner köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a járvány megfékezésében. A nemzeti összefogás és az intézkedések betartása a legfontosabb erőtartalék, de most ismét felelős döntést kell hozni. Magyarországnak lépnie kell az emberéletek és a munkahelyek megvédése érdekében, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása„ – mondta az államtitkár. Völner Pál közölte, hogy a gazdaság újraindítása érdekében léptek hatályba a korábbi kormányrendeletek a veszélyhelyzet meghosszabbítása idején, és így lesz ez a következő időszakban is.

Völner felszólította a baloldalt

Völner elmondta, hogy időközi választást és népszavazást azért nem lehet tartani a veszélyhelyzet idején, mert az személyes megjelenést igényelne. Az utóbbi aktus azonban nem szolgálná a járvány elleni védekezést – tette hozzá. Itt a lehetőség a baloldal előtt, hogy megmutassa, hogy vannak olyan ügyek, amiket egységesen lehet képviselni, ezért támogassák a javaslatot”. A veszélyhelyzet alatt a kormánynak valamikor órákra van szüksége a hatékony intézkedések meghozatalára, ezért is szükséges a hosszabbítás – mondta Hende Csaba, a Fidesz képviselője. Úgy látja, az első és a második hullámban jól sikerült a védekezés. Ha betartja mindenki a szabályokat, akkor újra lehet indítani a gazdaságot – tette hozzá. A benyújtott javaslat lehetőséget biztosít a kormánynak a gyors beavatkozásra. A reményeink alapján hamarosan rendelkezésre álló kellő vakcinamennyiség miatt jók a kilátásaink – vélte Hende.

A cél az emberek egészségének megvédése

Az Országgyűlés kedden a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdte tárgyalni. Varga Judit indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tett javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!