Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2021.02.22.

Ma dönt a parlament a veszélyhelyzet meghosszabításáról

Az Országgyűlés kétnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A parlament hétfőn dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról.

A napirendi javaslat szerint az ülés hétfőn 13 órakor a magyar parasport napjára emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A képviselők ezt követően másfél órában tehetnek fel interpellációkat a kormány tagjainak.

A parlament ezután határoz az igazságügyi miniszter koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztéséről. Varga Judit indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Döntés várható arról a tavaly decemberben elfogadott hulladékgazdálkodási törvényjavaslatról, amelynek egyes passzusait az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek minősítette.

A parlament szavazhat a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2019-es tevékenységéről szóló beszámolókról, valamint Simonka György és Tiba István (mindketten Fidesz), továbbá Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogának felfüggesztéséről is.

Az ülésnap azonnali kérdésekkel és válaszokkal zárul. A parlament március 1-jén, hétfőn zárja ülését. A képviselők ekkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak.

A gazdaság újraindítása és az eddig elért eredmények megvédése a célja annak, hogy újabb 90 nappal meghosszabbítsa a kormány a veszélyhelyzetet – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a veszélyhelyzeti törvény meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat expozéjában a múlt héten az Országgyűlésben.

A második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, miközben Európa több országában harmadik hullám indult, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása – mondta Völner Pál. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy június elejére Magyarország elérheti a 70 százalékos átoltottságot, így újra lehet indítani a gazdaságot. Mindez pedig annak köszönhető, hogy a kormány több forrásból szerez oltóanyagot. Völner köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a járvány megfékezésében. A nemzeti összefogás és az intézkedések betartása a legfontosabb erőtartalék, de most ismét felelős döntést kell hozni. Magyarországnak lépnie kell az emberéletek és a munkahelyek megvédése érdekében, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása„ – mondta az államtitkár. Völner Pál közölte, hogy a gazdaság újraindítása érdekében léptek hatályba a korábbi kormányrendeletek a veszélyhelyzet meghosszabbítása idején, és így lesz ez a következő időszakban is.

Völner felszólította a baloldalt

Völner elmondta, hogy időközi választást és népszavazást azért nem lehet tartani a veszélyhelyzet idején, mert az személyes megjelenést igényelne. Az utóbbi aktus azonban nem szolgálná a járvány elleni védekezést – tette hozzá. Itt a lehetőség a baloldal előtt, hogy megmutassa, hogy vannak olyan ügyek, amiket egységesen lehet képviselni, ezért támogassák a javaslatot”. A veszélyhelyzet alatt a kormánynak valamikor órákra van szüksége a hatékony intézkedések meghozatalára, ezért is szükséges a hosszabbítás – mondta Hende Csaba, a Fidesz képviselője. Úgy látja, az első és a második hullámban jól sikerült a védekezés. Ha betartja mindenki a szabályokat, akkor újra lehet indítani a gazdaságot – tette hozzá. A benyújtott javaslat lehetőséget biztosít a kormánynak a gyors beavatkozásra. A reményeink alapján hamarosan rendelkezésre álló kellő vakcinamennyiség miatt jók a kilátásaink – vélte Hende.

A cél az emberek egészségének megvédése

Az Országgyűlés kedden a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdte tárgyalni. Varga Judit indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tett javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

mindmegette.hu

Fontos: Betétdíjas palackokra váltottak ezek az üdítőgyártó cégek!

borsonline.hu

Az egész ország riasztást kapott, ekkor csap le a brutális vihar

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

mandiner.hu

Új felmérés: fej-fej mellett áll Magyar Péter pártja és Gyurcsányék szövetsége

origo.hu

Majka kínos magyarázkodásba kezdett újabb botránya miatt

mindmegette.hu

Nagy a felháborodás az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók

mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér