1 éve

Koronavírus: Kiválóan szerepel az orosz vakcina – itt az átfogó tanulmány

Sputnik V vakcináról jelent meg átfogó tanulmány a Lancet tudományos folyóiratban. Itt van minden, amit tudni érdemes az orosz oltóanyagról!

Akár két éven át is védett lehet az, akit a Sputnik V vakcinával oltanak be a koronavírus ellen. Jelentette ki az oltóanyagot gyártó Gamaleja Intézet igazgatója.

Ezzel egy időben pedig megjelentek a Lacent tudományos folyóiratban a vakcina klinikai vizsgálatának eredményei, melyek több mint biztatóak. Vagyis teljes bizonyossággal kijelentik, hogy a Sputnik V vakcina nemcsak tökéletesen hatékony, de veszélytelen is.

A klinikai vizsgálatok hármas fázisban tízezres nagyságrenden tesztelték valós körülmények között a készítményt, összevetve olyan csoporttal, amely csupán placebót kapott.

De beszéljenek a számok!

100 százalékos védelem...

A vizsgálatot 18 év feletti felnőtteken végezték, minden esetben kizárták az előzetes fertőzést. Összesen 16 501 ember kapott vakcinakészítményt és 5476 ember placebót. 60 év feletti alanyokból összesen 1611 vakcinált és további 533 placebocsoportba tartozó egyént vizsgáltak és elemeztek. A hatékonyság tekintetében a vizsgálat 91,6%-ot állapított meg. A vakcináltak körében a neutralizáló antitestek megjelenése 98%-ban volt megfigyelhető 42 nappal a vakcinálás megkezdését követően. A vakcina az első dózist követően 15 nappal mutat mérhető védelmet. 15 és 21 nap között a hatékonyság 73,6%-ban állapítható meg, a második dózist követően pedig 100%-nak közlik.

Reakciók...

A leggyakoribb oltási reakciók az influenzaszerű tünetek, oltási hely reakciója, fejfájás és gyengeség voltak. A 60 év felett a vakcinált csoportban az influenzaszerű tünetek 15,2%-ban, az oltási helyhez köthető reakciók 5,4%-ban, míg az általános gyengeség 2,5%-ban jelentkeztek, melyek mind enyhe mellékhatások.

Súlyos mellékhatásokat 68 páciensnél regisztráltak, de egyik esetben sem volt köthető a vakcinához. Összesen négy halálesetet regisztráltak, egyik sem köthető a vakcinához.

A készítményt a cikk szerint, 2021. január 23-ig több mint 2 millió ember megkapta.

Akár 2 évig is védhet

A védelem foka sem ismert, csakúgy, mint más vakcináknál, egyelőre itt sem látjuk, hogy a fertőzéstől is véd-e vagy csupán a megbetegedéstől. Az elsődleges hírek szerint azonban két évig, vagy tovább is védhet a fertőzéstől.

A vizsgálatot a vakcinakészítmény -18 fokon tárolandó „folyékony” verziójával végezték. A járvány elleni védekezésben használt készítmény ún. fagyasztva szárítással (liofilizálás) kerül kiszerelésre, ez lehetővé teszi a 2-8 fokos tárolást. -olvasható a Virologia Pécs Facebook-csoportban Kemenesi Gábor Junior Prima díjas magyar biológus, víruskutató írása.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!