1 éve

Gyurcsány felmosta a padlót Fekete-Győr Andrással

Úgy oktatta ki, mint egy tanár a butuska, okoskodó nebulóját.

Hétfőn közösségi oldalán reagált Fekete-Győr András indulásának hírére Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nyíltan megalázta a baloldali előválasztáson induló politikust, akit úgy oktatott ki, mint egy tanár a butuska, okoskodó nebulóját. Gyurcsány gyakorlatilag azt csinál a baloldalon, amit akar: posztjában azzal fenyegette meg a Momentumot, hogy könnyen úgy járhatnak, mint az önállóságát mára teljesen elvesztő Jobbik.

Vasárnap derült ki, hogy a Momentum Fekete-Győr Andrást indítja a baloldali előválasztáson. A döntés kifejezetten meglepő volt. Korábban azt lehetett hallani, hogy a párt egy külső szakértőt indít, ehhez képest a támogatóknak be kellett érniük a pártelnökkel. Fekete-Győr Andrással szemben ugyanis gyakori a kritika, miszerint nem elég felkészült egy komolyabb pozíció betöltéséhez. Sokan azt is felróják neki: teljes politikai generáció- és kultúraváltást ígérő pártja ma már a Demokratikus Koalíció ifjúsági tagozataként működik. – írta az esetről az origo.

Nyílt színi alázás

Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezetője hétfőn egy posztban reagált a fejleményekre. Mint ismert, a bukott kormányfő évek óta irányítja a baloldalt, mostanra pedig annyira megerősödött, hogy kénye-kedve szerint játszadozik a szövetségeseivel. Gyurcsány minden eddiginél jobban megalázta a baloldali előválasztáson induló Fekete-Győrt: úgy oktatta ki, mint egy tanár a butuska, okoskodó diákját. „Az egyetlen helyes döntést hozta meg a Momentum. Elnökét, Fekete-Győr Andrást elindítja a miniszterelnök-jelölti előválasztáson” – szúrta oda indításként a DK elnöke. Ahogy korábban is írtuk, a Momentum igazából egy párton kívüli szakembert szeretett volna elindítani, de mivel senki nem vállalta el, így végül kénytelen volt a pártelnök indulni. Gyurcsány soraiból könnyen kivehető az irónia. Ugyanis azzal, hogy a Momentum Fekete-Győr Andrást indítja, Gyurcsányné nagyot nyert: eggyel kevesebb komolyan vehető jelölttel kell megküzdenie. Férje ennek szellemiségében folytatta bejegyzését: arról írt, hogy a fiatalok mindig lázadoznak az idősebb generációk ellen, de aztán belátják, ez nem egészen így van. „Akit érdekelt fiatalkorában a politika, az sokszor hitte, gondolta, mondta, időnként talán üvöltötte is, hogy az idősebb generációk mindent elrontottak, de majd mi, ők, mindent rendbe teszünk, tesznek. Aztán legtöbbször nem így történt” – fogalmazott a baloldal vezére, aki megalázó módon törölte fel a padlót a Momentummal. Atyáskodva hozzátette az előzőekhez, hogy „az egymást követő generációknak szüksége van egymásra”, és vigyázniuk is kell egymásra. A korosztályok összefogásának szükségességéről értekező Gyurcsány újabb fordulatot véve azt írta a Momentumról, hogy „most is jött egy új generáció. Korábban a Jobbik, most ők”. A sorok között olvasva ez nem kevesebbet jelent: a DK elnöke megfenyegette Fekete-Győréket azzal, hogy úgy fognak járni, mint a Jobbik. Mint ismert, az egykori jobboldali párt múltjával szembemenve, gyökereit megtagadva szánalmas módon kéredzkedett fel a Gyurcsány Ferenc által létrehozott baloldali listára. Nagyon úgy néz ki, hogy a teljes bedarálás vár a Momentumra is. A DK elnöke nem hagyta abba a „tanítást,”, és ritkán látható módon alázta meg Fekete-Győréket posztja végén. „És nem baj, ha mások, mint mi. Sőt! Az lenne baj, ha nagyon hasonlítani akarnának ránk. Fogadjátok megértéssel és tisztelettel az európai demokraták új magyar generációját!” – zárta gondolatait.

Minden róla fog szólni

Az elmúlt időszakban két jelentősebb szereplése is volt Gyurcsány Ferencnek: februári évértékelő beszédében és az ezt követő parlamenti felszólalásában ismét világossá tette, hogy ő a baloldal vezetője. Mindkét alkalommal atyáskodó, megalázó hangon szólt a baloldal politikusaihoz, többször is a teljes baloldal nevében beszélt. Utóbbi megnyilvánulásában egyenesen azt mondta, hogy az idei év róla fog szólni. „Önök a következő évben sokat fogják hallani a nevemet. Bármi kérdés lesz, a válasz az lesz, hogy Gyurcsány. Be kell önöknek valljam, hogy ez engem egyébként olyan különösebben nem zavar” – fogalmazott. Gyurcsány egyébként hatalmát annyira kiterjesztette szövetségeseire, hogy mára már teljesen elhalkultak a vele szembeni kritikus hangok. Amikor valaki mégis véletlenül neki nem tetszőt mond, azt csúnyán megalázza. Elég csak a gödi polgármester szerencsétlenkedésére, vagy éppen Fekete-Győr megregulázására gondolni. Utóbbi esetben a Momentum elnöke egy lapinterjúban azt állította, a baloldali pártok a DK ellenében döntöttek arról, hogy egy esetleges kormányváltást követően hogyan viszonyuljanak a határon túli magyarok szavazati jogához. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, elnökségi tag azonnal helyre tette Fekete-Győrt, tudatosítva benne, hol van a helye. Mára már teljesen egyértelművé vált, hogy a baloldali pártok maximálisan függnek Gyurcsánytól, a bukott kormányfő pedig újra és újra szembesíti őket ezzel.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!