2 éve

Nincs nyugati vakcina: a Pfizer elsőként az Egyesült Államokba és nem az Európai Unióba szállít

Magyarország eddig 12 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot kötött le három gyártónál 36 milliárd forint értékben: az oxfordi AstraZenecánál, az amerikai Janssen Pharmaceuticánál és a Pfizernél, ez utóbbi vállalat azonban közölte, hogy elsőként az Egyesült Államokba és nem az Európai Unióba szállítanak – erről Gulyás Gergely is beszélt már a Kormányinfón.

Az elmúlt hetekben a baloldali ellenzék összehangolt támadást indított az orosz gyártású koronavírus elleni vakcinával szemben. Pedig az oltóanyagból egy kisebb mennyiség már érkezett is Magyarországra azért, hogy a hazai hatóságok megvizsgálhassák, hogy az biztonságos és hatékony-e. Az orosz kormány emellett azt is lehetővé tette, hogy magyar orvosok és szakemberek a helyszínen tanulmányozhassák az oltóanyag előállítását. Ezzel szemben az európai, illetve európai és amerikai együttműködésben fejlesztett három védőoltás magyar piacra kerülésével kapcsolatban egyre több a kérdőjel.- írja Magyar Nemzet.

Fotó: shutterstock

Elindultak Oroszországba azok a magyar szakemberek, akik az orosz vakcina vizsgálatát és a gyártóhelyeket tekinthetik majd meg – jelentette be kedden Kásler Miklós. Ezt megelőzően, múlt hét pénteken Szijjártó Péter Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel egyeztetett Budapesten.

A külgazdasági és a külügyminiszter közös sajtótájékoztatójukon köszönetet mondott az orosz kormánynak, hogy Európában elsőként Magyarországnak biztosította a vakcina mintáját. Hozzátette: Oroszország lehetővé teszi magyar orvosoknak és szakembereknek, hogy a helyszínen tanulmányozhassák az oltóanyag előállítását.

Kifejtette, sok helyen fejlesztenek oltóanyagot „tőlünk Keletre és tőlünk Nyugatra is”, és egyelőre nem tudni pontosan, mikor melyik vakcina áll majd nagy számban rendelkezésre. – Ezért a magyar emberekkel szembeni felelőtlenség lenne, hogy ha valamelyik lehetőségről lemondanánk – fogalmazott. Kijelentette, hogy

nem engednek semmilyen gyógyszeripari, üzleti lobbinak, akkor sem, ha politikusokat bérelnek fel akár itthon, akár Brüsszelben, akár máshol.

Minden lehetőségen rajta tartják a szemüket, mert ez a magyar emberek érdeke – mondta. Hozzáfűzte, Magyarországon csak azt a vakcinát lehet használni, amelyet a magyar hatóságok biztonságosnak és hatékonynak tartanak, amelynek a használatára megadják az engedélyt. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a magyar szakemberek helyszíni látogatásának lehetősége felgyorsítja az oltóanyag magyarországi használatáról szóló döntést.

FILE PHOTO: Vials with a sticker reading, "COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only" and a medical syringe are seen in front of a displayed Pfizer logo in this illustration taken October 31, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

– Az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech által előállított vakcina esetében fennáll a lehetősége annak, hogy a készleteket inkább az Egyesült Államok részére adják el – jelezte a kockázatot november 18-án Sandra Gallina, az Európai Bizottság egészségügyi főigazgatója.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ha kevesebb pénzed van, Porschét veszel, ha több, Ferarrit - bemutatjuk az új Nagy Őt

origo.hu

Olivia Wilde a fenekét mutogatva ünnepli a születésnapját

life.hu

Sebestyén Balázs a celebekről: "Úgy szedsz össze havi 3-4-5 millió forintot, hogy igazából magadból élsz"

vg.hu

Végleg feladhatják az oroszok Bahmut ostromát, a csapatokat már más irányba küldték

ripost.hu

Lehetetlen teszt: 10-ből 9 ember nem tudja mindhárom választ

hirtv.hu

Napindító - Idén is lesz Balaton-átevezés

origo.hu

Fura zajok jöttek a padlásról egy házban, döbbenetes dolgot talált ott a tulajdonos

astronet.hu

A hétvége horoszkópja 2023. március 25-26.: fordulatot hoz a Mars jegyváltása

ripost.hu

Botrány! Azariah dalával gyalázták meg Jimmy emlékét

ripost.hu

Gyerekeivel együtt ugrott a halálba egy összeesküvéselmélet-hívő házaspár

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Áremelkedések? Brüsszelt teszi felelőssé a legtöbb magyar

POLITIK

Bevallotta a 13 éves tini: ő fojtotta meg 4 éves kistestvérét

POLITIK

Egyre erősebb a migránsellenes hangulat Németországban

POLITIK

A hír igaz: Varga Judit elválik a férjétől

POLITIK

Peking szerint ismét provokálnak az amerikaiak

POLITIK

Tovább folytatódnak az erőszakos demonstrációk Franciaországban

POLITIK

Nemet mondunk a migrációra, a genderre és a háborúra!

POLITIK

Azt kérdezik a svédek, mi bajuk velük a magyaroknak