Létrehozva: 2020.10.29.

Tombol a járvány Európában, nálunk a 15. legalacsonyabbak a halálozási számok

Magyarországon is a koronavírus második hulláma tombol. Európa-szerte felemelkedő ágában van a járvány. A hatóságok mindent megtesznek a védekezés érdekében.

Az elmúlt napon 56 beteg hunyt el és 2194 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, ezzel szemben például Csehországban egy nap alatt 13 ezer új koronavírusost találtak és Romániában is 6000 friss esetet regisztráltak.

De az új napi fertőzések száma szerdán (október 28-án) rekordot döntött Olaszországban, Németországban, Portugáliában, Bulgáriában, Lengyelországban, Ukrajnában is. A koronavírusos halálozások száma szerdán (október 28-án) minden korábbinál magasabb volt Oroszországban, Lengyelországban, Ukrajnában és Romániában.

Fotó: MTI

A szigorú járványügyi intézkedéseknek és a lakosság együttműködésének köszönhetően az uniós összevetésben Magyarországon a 15. legalacsonyabbak a népességarányos halálozási számok. Jobban állunk, mint Belgium, Spanyolország, Olaszország, Svédország, Franciaország, Hollandia, Írország, Románia, Luxemburg, Csehország, Portugália és Bulgária.

Ha a WHO legfrissebb statisztikáját nézzük, akkor Magyarországon egymillió főre vetítve 159-en haltak meg a koronavírus-járványban. Belgiumban 939-en, Spanyolországban 749-en, Nagy-Britanniában 662-en, Olaszországban 620-an, míg Svédországban 585-en haltak meg.

Ami a tesztek számát illeti, már több mint 1 millió 30 ezer tesztet végeztek ez idáig a hatóságok el. A pozitív tesztek aránya, az utolsó elérhető adatok alapján nálunk a legalacsonyabb a visegrádi országok között. Ez is azt mutatja, hogy a nemzetközi gyakorlatnak és a WHO ajánlásainak megfelelően tesztelnek Magyarországon.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Az operatív törzs mai tájékoztatása szerint, újabb kétszáz mintavételi egység bevetésére kerül sor annak érdekében, hogy a fertőzéseket időben igazolni lehessen – mondta Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában. Ahogy az az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján is elhangzott szeretnénk erőteljesebben érvényesíteni a szabályok betartását. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést az üzletekben és bevásárlóközpontokban és emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is. Jelenleg kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

magyarnemzet.hu

Elutasították Ilaria Salis kérelmét, marad a magyar börtönben

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Új sorozat érkezik a Fix Magyar Állampapírból

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút