2 éve

Nyitrai Zsolt: A polgári kormányzás lelke a családok támogatása

Nyitrai Zsolt kormánybiztos és Novák Katalin államtitkár videóüzenetben indította el a tanévet.

Nyitrai Zsolt a kormány Facebook-oldalára kedden feltöltött videóban azt mondta: különösen fontos a családok támogatása szeptember elején, amikor 1,2 millió diák mintegy 3000 intézményben kezdi meg tanulmányait.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kiemelte: a kormány az idei évben is segíti a gyermeket nevelő családok tanévkezdését. Az idei tanévtől a köznevelés egészében ingyenesek a tankönyvek. Folyamatosan bővítik a gyermekétkeztetésre rendelkezésre álló forrásokat, így továbbra is nagyon sok bölcsődés, óvodás, általános iskolás gyerekek ehet kedvezményesen, illetve ingyenesen – sorolta. Hozzátette, hogy emellett a hátrányos helyzetű családokat anyagi értelemben is támogatják tanévkezdéskor: a szeptemberben esedékes családi pótlékot előrehozottan utalták.

„A szeptemberi tanévkezdés minden családot kihívások elé állít, különösen idén, amikor a koronavírus-járvánnyal is szembe kell nézni, és meg kell küzdeni a járvány okozta kihívásokkal” – fogalmazott az államtitkár.

Hangsúlyozta: odafigyelnek, hogy a járványügyi előírásokat minden esetben betartsák, a változó előírásokhoz folyamatosan, rugalmasan alkalmazkodnak majd, mert az a cél, hogy a bölcsődébe, óvodába, iskolába járó gyermekek a legnagyobb biztonságban legyenek, de közben társaságban is lehessenek, és hozzájuthassanak ahhoz a tudáshoz, amely később versenyképessé teszi őket.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója azt mondta: a támogatáscsomag, amelyet szeptember elején nyújt a kormány, mintegy százezer forintos megtakarítást, „hatalmas segítséget” jelent a családoknak.

A támogatások közül kiemelte az ingyenes tankönyvellátást, valamint az ingyenes és kedvezményes étkezési lehetőséget, amely egész évben megillet bizonyos gyermekeket.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!