2 éve

Málta szocialista kormánya ellen mégsem indít eljárást a baloldali többségű EU-parlament

Több száz üzenetet váltott a máltai igazságügyi miniszter Yorgen Fenech üzletemberrel, akit azzal vádolnak, hogy ő rendelte meg Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolását – jelentette kedden a helyi média.

Kettős mérce az Európai Parlamentben: Magyarországgal ellentétben Máltával szemben mégsem indít jogállamisági vizsgálatot a baloldali többségű uniós intézmény.

Pedig egyre több bizonyíték kerül elő arról, hogy a szigetország szocialista kormányának köze volt egy oknyomozó újságíró meggyilkolásához 2017-ben. Mint kiderült, a máltai igazságügyi miniszter több száz üzenetet váltott a bűncselekmény egyik kulcsszereplőjével, akit az ügy kapcsán 2019-ben letartóztattak.

A Times of Malta című napilap beszámolója szerint Edward Zammit miniszter és Fenech mintegy 700 alkalommal váltottak üzenetet 2019 januárja és októbere között a WhatsApp nevű szolgáltatón keresztül. Fenechet 2019 novemberében tartóztatták le.

A miniszter nem tagadta, hogy üzeneteket váltott az üzletemberrel, mindazonáltal azt mondta, hogy már „jóval” a letartóztatása előtt megszakította a kapcsolatot vele. Leszögezte továbbá, hogy nem állt vele üzleti kapcsolatban. Zammit júliusban még úgy fogalmazott, hogy „nincs kapcsolat” köztük, noha azt elismerte, hogy ismeri az üzletembert.

A WhatsApp-üzenetváltás Fenech telefonjában szerepelt, a belőle kinyert adatokat várhatóan a következő hónapban mutatják be a bíróságnak.

Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, amelyek nyomán több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő kellemetlen helyzetbe került. Caruana Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Fenech is érdekeltséggel bír.

Fenech azt mondta a rendőrségnek, hogy üzeneteket váltott Joseph Muscat korábbi miniszterelnökkel és annak kabinetfőnökével, Keith Schembrivel is. Az üzletember szerint a gyilkosság valódi kitervelője Schembri volt, Muscat pedig tudott az ennek leplezésére irányuló erőfeszítésekről. Mindkét férfi tagadta ezeket az állításokat.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!