Létrehozva: 2020.09.22.

Zsarolási kísérlet Lengyelország ellen

A nagyobbik kormánypárt kezdeményezésére Lengyelország melletti szolidaritásról szóló állásfoglalást fogadott el az Országgyűlés európai ügyek bizottsága kedden.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az ülés után tartott sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az EP bevándorláspárti baloldali képviselői már nemcsak a bevándorlókat akarják ráerőltetni az uniós tagállamokra, hanem saját szélsőséges ideológiájukat is.

Hörcsik Richárd, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke azt mondta: az Európai Parlament szeptember 17-én egy olyan határozatot hozott a lengyel jogállamisággal összefüggésben, ami nélkülözi az objektivitást és valótlan állításokat tesz. Ideológiailag motivált, politikai zsarolás Lengyelország ellen a dokumentum – értékelt a kormánypárti politikus, aki szerint az EP túlterjeszkedik a hatáskörén, olyan dolgokba kíván beleszólni, ami az uniós szerződés szerint nem dolga, hanem tagállami hatáskör.

A magyar Országgyűlés képviselői elfogadhatatlannak tartják ezt a politikai zsarolást, ami méltatlan az európai parlamenti demokráciához. Az állásfoglalásban többek között kitérnek a két nép közötti szoros történelmi sorsközösségre, és felhívják a figyelmet arra, hogy nem csupán a két ország kormánya, hanem parlamentjei és az európai ügyek bizottságai is együttműködnek az európai fórumokon. Hangsúlyozzák, hogy minden olyan hatáskör, amelyet az európai szerződés nem ruház az unióra, a tagállamoknál marad. Különösen a büntetőjog, az igazságszolgáltatás, az oktatás és családjog. Rámutatnak, hogy a jogállamiság védelme az Európai Unió tagállamaiban nemzeti alkotmányos intézmények felelőssége. Felhívják a magyar kormányt, hogy folyamatosan álljon ki Lengyelország mellett az Európai Tanács ülésen, és törekedjen a hetes cikkely szerinti eljárás mielőbbi lezárására.

Fotó: MTI

Hidvéghi Balázs kiemelte: a Lengyelországról elfogadott EP-dokumentum megbélyegzi a hagyományos heteroszexuális házasságot és a családokat támogató lengyel politikát. A jelentés kitér a gyermekek számára nyújtandó szexuális nevelésre is, értekezik a homofóbiáról, LMBTQ-közösségről, és ezzel összefüggésben fogalmaz meg követelményeket, kritikával illeti a lengyel pedofíliaellenes törvényt is. Élesen elítélik továbbá a lengyel püspöki kar állásfoglalását ezen erkölcsi kérdésekben. Innen már csak egy lépés az orwelli gondolatrendőrség bevezetése – értékelt.

Szerinte ezen kérdéseknek semmi köze a jogállamisághoz, ez egy ideológiai támadás, egy politikai zsarolási kísérlet, egy megfélemlítési akció. Kijelentette, fontos, hogy kiálljanak Lengyelország mellett, senki sem mondhatja meg a közép-európai nemzeteknek, hogy mit gondoljanak a családról, a házasságról. Magyarország szolidáris Lengyelországgal, elutasítják ezt az alantas támadást – szögezte le Hidvéghi Balázs.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

ripost.hu

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban

POLITIK

Orbán Viktor: A magyar jövőt tehetséges fiatalok írják