Létrehozva: 2020.08.21.

Orbán Viktor: Szeptembertől szükség lesz újabb tiltó intézkedésekre a járvány miatt

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli hírműsorában beszélt a járványhelyzet kezeléséról.

 

A miniszterelnök a beszélgetés elején arról beszélt, hogy szükség lesz újabb szigorító intézkedésre a koronavírus-járvány miatt. Miközben nálunk sikerül féken tartani a vírus terjedését, a magyar állapotokhoz képest a legtöbb országban romlik a helyzet. Most még érvényesebb az az állítás, hogy a behurcolás a legnagyobb veszély Magyarországon.

Orbán Viktor az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy az iskolák és óvodák a szokásos rend szerint kezdhessék meg a működést. A digitális oktatás ugyan sikeresnek bizonyult, de szerinte legalább a tanulók 10 százaléka eltűnt a rendszerből, akik nem, vagy csak ritkán vettek részt ebben. A hagyományos oktatási-nevelési formát semmivel sem lehet pótolni.

A miniszterelnök kijelentette, hogy van okunk bízni a saját tapasztalatainkban, mivel az első szakaszban sikerült tízezrek életét megmenteni. Tudjuk pontosan, hogyan csináltuk márciusban, és ezekre a tapasztalatokra kell építeni – tette hozzá. A fertőzések száma nem lényegtelen, de a legfontosabb, hogy megmentsük az emberi életeket.

A magyar emberek élete mindennél többet ér

A kormányfő kiemelte, hogy a járványnak legjobban az idősek vannak kiszolgáltatva, ezért rájuk továbbra is fokozottan kell figyelni. A járványellenes védekezés miatt egyébként szeptembertől a zöld, sárga és piros országbesorolás, a határátlépés rendszere meg fog változni – mondta Orbán Viktor. Mindenkit arra kért, hogy déli irányba senki ne tervezzen utazást szeptember 1-je után.

Amikor kitört a járvány, a miniszterelnök számára kiderült, hogy a jó szakemberek egyből segítenek, és rendelkezésre állnak. A kormányfő háláját fejezte ki a professzoroknak. Elmondta: tudják, amíg nincs vakcina, a bizonytalan helyzet fenn fog maradni.

A miniszterelnök elmondta, hogy nem megkönnyebbült a világ az első vakcina megjelenésétől, hanem úgy gondolja, üzleti motivációjú támadás sorozat kezdődött. Amikor pedig kész lesz a vakcina vagy akár több is egyszerre, zsibvásári hangzavar lesz.

Orbán Viktor szerint közelebb vagyunk a vakcina felfedezéséhez mint korábban, és jó esély van arra, hogy hamarosan tömegesen elérhető legyen egy vakcina. Hazánk minden irányba kinyújtja csápjait – mondta, utalva arra, hogy a lehető legtöbb oltóanyagot próbálják majd beszerezni. Orbán Viktor kiemelte: a lélegeztető gépekért is, ha kellett volna, akár háromszor ennyit is hajlandók lettek volna fizetni ért, mert a magyar emberek élete mindennél többet ér.

Kétéves növekedési terv készül

A gazdaság helyzetével kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette, továbbra is tartja az ígéretet, hogy amennyi munkahelyet elpusztít a vírus, annyit fognak létrehozni. A kormányfő szerint a hiteltörlesztési moratórium nagyon eredmény volt, és bevezettek munkahelyvédelmi terveket, és új beruházásokat.

A kormány gazdaságpolitikai megbeszélést tartott, ezen a kormányfő egy növekedési terv elkészítését kérte. Szeptember közepére készüljön el a kétéves növekedési terv – tette hozzá. Ugyan több munkahelyünk van most, mint januárban, de még van bőven teendő.

A vezérhajó Lengyelország

A miniszterelnök kitért hazánk nemzetközi kapcsolataira is. Orbán Viktor szerint egykor volt a magyar politikának geostratégiai dimenziója, és jó lenne, ha ez a gondolkodásmód visszajönne. Magyarország továbbra is ott van, ahol a honfoglalás idején. Továbbra is itt vannak mellettünk a németek, az oroszok és a törökök. A legfőbb kérdés az, hogy milyen velük a viszonyunk. 10 évet fektettünk abba, hogy a magyarokat a szomszédok ne elszigeteljék, és ehhez nekünk és nekik is változniuk kellett. Erre a változásra jó példa, hogy soha ilyen jó viszonyunk nem volt például a szerbekkel és a szlovákokkal, mint most.

Ahelyett, hogy egymással szemben keresnénk külső szövetséges hatalmakat, most itt a lehetőség, hogy egymással együttműködjünk – mondta Orbán Viktor. Van Közép-Európában vezérhajó, amit Lengyelországnak hívnak. Ha jól rendeződünk el a lengyelek körül, akkor sokkal gyorsabban fog fejlődni a térség, mintha egy külső hatalomhoz kötnénk a térséget.

Vidnyánszkyt a kommunisták támadják

Végül a kormányfő reagált a Vidnyánszky Attila elleni támadásokra is. Azt mondta: miért vagyunk ezen meglepődve, mivel ezek kommunisták, olyanok, akik elvették az emberektől a pénzüket, vagyonukat. Miért gondoljuk azt, hogy ők megváltoznak? Orbán Viktor felidézte Tamás Gáspár Miklós mondását, miszerint kommunista kutyából, nem lesz demokratikus szalonna. Az a kérdés, hogy mi mit mondunk: aki kardot ránt, az kard által vész el.

 

origo.hu

Kilencedik bolygó: rejtélyes égitest a Naprendszerben

origo.hu

Titokzatos ajándék jelent meg Berki Krisztián sírján

borsonline.hu

Intenzív osztályra került a magyar legenda, haladéktalanul megműtötték

magyarnemzet.hu

Ez vár Szoboszlai Dominikre az új Liverpoolban az edzőjelölt jó ismerője szerint

ripost.hu

Özönlenek jókívánságok, Sydney van den Bosch és vőlegénye nem is lehetne boldogabb

mandiner.hu

Elképesztő ajándék várja Hszi Csin-pinget Magyarországon

origo.hu

Keservesen nehéz időszakáról, terápiákról beszélt Király Viktor

mindmegette.hu

Rosszul teszed, ha így eszed a tükörtojást! A szakértő elmondja, hogyan illene

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Hszi Csin-ping: Immár hetvenöt éve jó barátok vagyunk Magyarországgal

POLITIK

Macron szerint elkerülhetetlen az összecsapás Oroszországgal

POLITIK

20 év után először jön kínai elnök hazánkba

POLITIK

Magyar Péter új embere évek óta fúrja a rezsicsökkentést.