A rendőrség megtalálta a telefont, amit Magyar Péter a Dunába dobott

POLITIK
Létrehozva: 2020.08.30.

Egyre durvább a migrációs helyzet Lampedusán

Lampedusán tüntettek, a polgármester általános sztrájkot hirdetett a migráció ellen.

Lakossági tüntetés zajlott Lampedusa szigetén vasárnap, miután egyetlen hajóval félezer migráns érkezett az olaszországi szigetre, és a helyi migránstábor ismét zsúfolásig megtelt; Salvatore Martello polgármester általános sztrájkot hirdetett, hogy kikényszerítse a sziget lezárását.

Salvatore Martello bejelentette, hogy a szakmai kategóriák képviselőivel egyeztetve akár már hétfőn megkezdik az általános sztrájkot. „Lehúzzuk a redőnyöket, leállítjuk a szigetet, lezárjuk a kikötőt. Így igyekszünk emlékeztetni a kormányfőt, hogy Lampedusa Olaszországhoz tartozik” – mondta a sziget polgármestere. Ijesztőnek nevezte Giuseppe Conte miniszterelnök „tétlen hallgatását”.

„A sziget megtelt, nincsen több hely nálunk. Ha a kormány úgy határozott, hogy migránstáborrá alakítja Lampedusát, az utcára vonulunk és sztrájkolunk” – mondta Martello, és megjegyezte, hogy a helyzet nem kizárólag Lampedusát érinti, hanem egész Olaszországot.

A kevesebb mint hatezer lakosú Lampedusán jelenleg ezernyolcszáz bevándorló tartózkodik. Nem férnek el a migránsok számára kialakított úgynevezett „hot spot”-ban, ezért egy részüket a Testvériség Háza egyházi intézmény épületeiben fogadták be. Most sokkal többen vannak mint négy nappal ezelőtt, amikor megkezdődött a migránsok elszállítása: két karanténhajóval több mint nyolcszáz személyt vittek el a lampedusai táborból, de azóta ennél is többen érkeztek.

A vasárnapra virradóra egy nagyobb tunéziai halászhajóval 450 fő kötött ki. Korábban inkább kisebb csónakok érkeztek, idén ez számít a legnépesebb migránscsoportnak, amelyben nők és gyerekek is vannak. Az első információk szerint tunéziaiak, szenegáliak és bangladesiek vannak közöttük.

„Talán egy kis csónak a tengeren elkerülheti a hatóságok figyelmét, de ha egy ekkora hajó, ennyi emberrel meg tud érkezni Lampedusára, azt jelenti, hogy a Földközi-tengeren nincsen semmi ellenőrzés a római kormány részéről sem” – jelentette ki Salvatore Martello. „Mit csinálnak a fegyveres erők? Miért nem használják a hadihajókat a tenger felügyeletére, valamint az illegális migránsok visszafordítására?” – firtatta a sziget első embere.

Elmondta, hogy a hot spot zsúfoltsága minden emberi mércét meghalad, és hiába őrzik a tábort katonák, több migráns is megszökött, ami a járványhelyzetben további veszélyt jelent.

„A menekülőket segíteni kell, de a befogadásnak is szabályt kell szabni, máskülönben a helyi lakosok kerülnek veszélybe” – mondta Martello, aki korábban baloldali volt, majd függetlenként vezette a szigetet.

A migránsokkal teli hajó érkezésére tiltakozók lepték el a kikötőt „Stop migráció” feliratú transzparenssel. A tüntetők megpróbálták megakadályozni, hogy a migránsok felszálljanak a tábor felé tartó autóbuszokra. A demonstrálókat rendőrök szorították vissza. „Ide nem jön többet senki! Csak a holttestünkön keresztül!” – mondta Angela Maraventano volt polgármester, a Liga párt helyi vezetője. „Többségében mind tunéziaiak, gazdasági bevándorlók, vissza kell őket toloncolni” – tette hozzá azt kérdezve, hol van ilyenkor a belügyminiszter.

A Lampedusa felett is hatáskörrel bíró szicíliai kormányzó, Nello Musumeci „humanitárius vészhelyzetnek” minősítette a kisebb szigeten uralkodó állapotokat. Azonnali kormányülést sürgetett Giuseppe Conte miniszterelnöktől a dél-olaszországi szigetek vezetőinek részvételével.

„Szicília és Lampedusa nem fizetheti meg Brüsszel közönyének és Róma hallgatásának árát, elérkezett az erős döntések ideje”- nyilatkozta Musumeci.

Martello kifejtette, ha az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a PD kormánya magának követeli a migrációval kapcsolatos politikai döntések hatáskörét, cselekednie kell. „Tűrhetetlen, hogy a kormány teljesen tétlen és néma. A miniszterelnök, Giuseppe Conte úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Velem szóba sem áll, és egy szót se nyilatkozik a migrációs helyzetről. Amikor meghívtuk Lampedusára, hogy személyesen mérje fel a helyzetet, a belügyminiszter Luciana Lamorgesét küldte maga helyett, akit szintén teljesen magára hagy” – mondta a lampedusai polgármester.

 

Gazdasági összeomlás Lampedusa kikötőjét az idén majdnem kizárólag olasz turisták látogatták, a kereskedők, vendéglátósok az idegenforgalmi szezon utolsó heteit igyekeznek menteni. Úgy nyilatkoztak, a járványkorlátozások miatt elveszítették a tavaszi hónapokat, a migránshelyzet miatt pedig a nyarat is. Az egymás mellett sorakozó bárok, éttermek teraszaival szemben migránshajó-temető látható: a kikötő egyik sarkában zsúfolták össze azokat a csónakokat, kisebb-nagyobb hajókat, amelyekkel a migránsok érkeznek.

 

origo.hu

Sokkoló és megrázó képeken a brutális ütközés, ami Varga Barnabás súlyos sérülését okozta - videó

ripost.hu

Testvérek? "Kulcsár Edina klón" lett Magyarország Szépe

metropol.hu

Kiderült mennyire súlyos Varga Barnabás sérülése

vg.hu

Megszólalt a skót kapus Varga Barnabás sérüléséről

ripost.hu

Weisz Fannit eljegyezték és babát vár: „A hír igaz! Mindkettő!”

magyarnemzet.hu

Spanyolország nincs tekintettel a magyar válogatott érdekére

ripost.hu

„Lehet, hamarosan kisbabád lesz” – Vajna Tímea szívszorító üzenetet küldött Gelencsér Timinek

travelo.hu

Ezek Európa legtisztább és legkoszosabb fürdővizei

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy sorsfordító lehetőséget kap júliusban

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

ripost.hu

Vége a hallgatásnak: először beszélt válságba jutott kapcsolatáról Ben Affleck

ripost.hu

Sokkoló videó Varga Barnabásról, egy ország imádkozik a focistáért

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK

Elképesztő ütemben készül Németország a háborúra

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

Trump szerint Biden provokálta ki a háborút

POLITIK

A rendőrség megtalálta a telefont, amit Magyar Péter a Dunába dobott

POLITIK

Az Európai Uniónak Európa békéjét kell szavatolnia

POLITIK

Nyilatkozatban ítélték el az orosz-észak-koreai megállapodást