Létrehozva: 2020.06.07.

Nem lakhatnak tovább görög szállodákban a migránsok

Eddig hat hónapig lakhattak bevándorlók az athéni szállodákban, ám ezen most radikálisan változtat a görög kormány. Ezentúl csak egy hónapra szállásolja majd el őket az állam. A döntés több ezer migráns kilakoltatásával jár, ami ellen máris felszólalt az ENSZ menekültügyi szervezete. De hiába.

A görög kormány új rendelkezése értelmében az eddigi hat helyett mindössze egy hónapig lakhatnak a migránsok azokban a szállodákban amelyekben elhelyezték őket. A szállodák költségeit ugyanis az állam állja, és részint ezeken a költségeken szeretnének spórolni. Másrészt fel kell szabadítaniuk a szállodai szobákat azok számára, akiket a szigeteken lévő menekülttáborokból hoztak át Athénba.

A jelenlegi állapot, amely körülbelül, 8500 migránst érint, azért sem tartható fenn, mert a hat havi szállodai elhelyezés túl kényelmessé teszi a bevándorlók életét és nem ösztönzi őket arra, hogy munkát találjanak – nyilatkozta Manos Logothetis, a görög Migrációs és Menekültügyi Minisztérium főtitkára. Válaszként az Efsyn görög újság azzal vádolta meg őt, hogy “rasszista csoportoknak” enged és azért kényszeríti a migránsok ezreit az utcára, hogy azok ne férjenek hozzá a szociális szolgáltatásokhoz.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa (UNHCR) szerint a kilakoltatás feszültségekkel járhat, ha a migránsok nem lesznek hajlandók elhagyni a szállodájukat. Az athéni városi tanács a migránsokat támogató csoportokkal együtt most új szállásokat keres a leendő kilakoltatottak számára.

Egyéb területeken is szigorúbb és következetesebb politikát folytat a migránskérdéssel kapcsolatban a görög kormány.

„Kerítést építünk, hogy megvédjük az országunk érdekeit”, jelentette be Michalis Chrysochoidis görög polgárvédelmi miniszter az új intézkedések kapcsán, melyeket a kormány foganatosított, hogy felvegye a harcot az újabb migránshullámmal.

„Az őrök a helyükön”, biztosított Michalis Chrysochoidis görög polgárvédelmi miniszter a kormány új intézkedései kapcsán, hogy kezeljék a migrációs nyomást. Hozzátette, hogy a határ továbbra is biztonságos, mert a Frontex is jelen van, és a kormány terve és stratégiája is működik. Rámutatott továbbá, hogy minden érintett hatóság éberen követi a migráció fejleményeit és napi szinten foglalkoznak az újdonságokkal. Elmondta, nemrég vezényeltek vissza 400 rendőrt a görög-török határra, akik a járvány kitörése előtt is határon szolgáltak.

Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök interjújában megerősítette, hogy a görög oldalon a határvonaltól kicsivel beljebb helyezik majd el a védőkerítést, hogy egyértelmű legyen, hogy a saját területüket védik.

Meg fogjuk építeni a kerítést, hogy megvédjük az országunk érdekeit”, szögezte le Chrysochoidis, miután megállapításra került az Evros közelében lévő 26km hosszú kerítés helye, melyet a bejelentés szerint rohamos tempóban fognak felhúzni a hatóságok. A miniszter elmondta továbbá, hogy felgyorsították a határőrök toborzását és minden átkelőhelyet komolyabban figyeltetnek majd. Hozzátette, ha újabb inváziós hullám érkezne, az „Evros le van zárva”.

A közvélemény napról napra méginkább a szigorítások mellett van, különösen, hogy illegális bevándorlók egy agresszív csoportja csütörtökön szétvert egy apró ortodox templomot az egykor szebb napokat is megélt görögországi Leszbosz szigetén – írta a Greek City Times angol nyelvű görög hírportál.

A lap értesülései szerint a templom elleni támadást afgán migránsokból álló bandák tömegverekedése előzte meg. A bevándorlók először egymást püfölték, majd a haragjukat egy hősi halált halt katonáknak emléket állító templom ellen fordították. A beszámolók alapján kövekkel bedobálták a kegyhely ablakait, és ortodox ikonokat rongáltak meg.

Az Égei-tenger keleti medencéjében, Törökországtól mindösszesen pár kilométerre található Leszboszon nem ez az első ilyen incidens az elmúlt időszakban. Márciusban a Moriában található Szent György-templomot forgatták fel az illegális bevándorlók, miután lázadás tört ki a szigeten található befogadóközpontban. Májusban pedig a Szent Katalin-templomba törtek be a bevándorlók, ahol megszentségtelenítették a ortodox ikonokat, az oltárt felgyújtották, illetve a templom berendezését súlyosan megrongálták.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

hirtv.hu

Globál – Nem kell csatlakoznunk a BRICS-hez, már bent vagyunk! + videó

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.