Létrehozva: 2020.06.03.

Így rohad szét napról napra a Lánchíd – elképesztő fotók

Ha június 10-ig nem kezdődik meg a Lánchíd felújítása, félő, hogy már nem lehet megmenteni. Ez áll a decemberben elkészült szakértői jelentésben. Akkor még Karácsony Gergely is halaszthatatlannak nevezte a Lánchíd felújítását, de május 22-én bejelentette: mégis elhalasztja, bizonytalan időre. Egyelőre nem is válaszol Fürjes Balázs államtitkár egy héttel ezelőtt feltett kérdésére: miért döntött így?

Karácsony Gergely a közösségi oldalán jelentette be, hogy bizonytalan időre elhalasztja a Lánchíd felújítását. Ez azért tragikus hír, mert egy tavaly év végén elkészült szakvélemény alapján a híd fél éven belül olyan állapotba kerül, hogy már egyáltalán nem lehet felújítani. A fél év június 10-én letelik, de az elmúlt fél évben semmi nem történt a híd felújítása érdekében. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár soron kívüli tájékoztatást kért a főpolgármestertől ennek okáról, választ keddig nem kapott.

A főváros elhallgattatta a hídmestert

Ha valakinek, Fazekas János hídmesternek szívügye a Lánchíd, hiszen már az édesapja is ezért a hídért felelt. Ő maga az Alagútban lévő hídmesteri szolgálati lakásban nőtt fel, édesapjától vette át a hídmesteri tisztet. Ő ismerheti legjobban a híd állapotát, ezért őt kerestük. Csakhogy most nem beszélhet.

„A híd állapotáról nem beszélhetek” – mondta meg egyenesen. „Már voltak nálam a főpolgármesteri hivatal sajtóreferensei, megmondták, hogy nem nyilatkozhatok.”

Így hát magunk néztünk körül. A híd állapota ijesztő: málló beton, korrodálódott szerkezetek, toldások-foldások jellemzik Budapest legrégibb hídját, sőt a híd alatt a köveken nagyobb darab vasakat is találhat az ember.

Minden nappal többe kerül a felújítás

De nézzük, mit mond a fél évvel ezelőtt készült szakvélemény!

„A Lánchíd mind egészében, mind részeiben nagyon rossz állapotban van. Ennek az oka gyakorlatilag mindenhol a korrózióvédelmi festékek és szigetelések régen megszűnt védelmi képessége miatt létrejött súlyos korrózió. Az acélszerkezeteken a szelvényméretek csökkenése a teherbírás kimerülésére vezetett vagy vezet záros határidőn belül. A vasfelületen kialakult duzzadó rozsda a járdák alatt már most balesetveszélyt okoz, a merevítőtartóknál és a láncokon pedig a károsodási folyamatot gyorsítja, a beavatkozás halasztásával a várható költségeket drasztikusan növeli, végeredményben pedig a javíthatóság esélyét is elveheti”. Ezt a tragikus képet festi a szakértő a hídról. A főpolgármester azonban még a tendert sem írta ki a híd felújítására, holott a járvány miatti csökkent forgalom éppen alkalmas lett volna a munkák megkezdésére.

Fotó: Keller Mátyás

A pénz megvan rá, Karácsony mégis halogatja

A Fővárosi Közgyűlés 2019. májusban fogadta el azt a tervet, ami szerint a Lánchíd rekonstrukciójára 12 milliárd, a Széchenyi István tér alatti aluljáróra 5 milliárd, a Váralagút felújítására pedig 6 milliárd forintot szán. Kiírták tavaly a közbeszerzési pályázatokat is, 2019 szeptemberében azonban a közgyűlés úgy döntött, hogy a pályázatokra beérkezett ajánlatok túlárazottak, új tendert kell kiírni. Ez már az új főpolgármesterre várt volna, akár úgy is, hogy elhagyja a tér és az Alagút rekonstrukcióját, csak a hídra ír ki pályázatot. A kormány 6 milliárd forintot különített el a Széchenyi híd felújítására és a városháza költségvetésében a további szükséges összeg is rendelkezésre áll.

Karácsony Gergely asztalára tavaly decemberben tették le azt a szakvéleményt, ami kimondja: a felújítás napról napra többe kerül, és ha június 10-ig nem kezdik el, napról napra csökken az esély arra, hogy a híd megmaradjon. Egy idő után nem lehet már felújítani sem… Mire vár Karácsony Gergely? Hagyja, hogy több mint 170 éves örökségünk, Budapest ékessége az enyészetté legyen?!

origo.hu

A világ legszexibb golfozónőjének egy egzotikus szépség lett a legújabb riválisa - képek

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

borsonline.hu

Nem ért véget az égzengés: brutális felhőszakadás, jégeső csap le az egész országra

hirtv.hu

Videószimulációban mutatták be, hogy mi maradna Budapestből ha atomtámadás érné + videó

metropol.hu

Ma élete egyik legjobb döntését hozhatja ez a csillagjegy, ha az ösztöneire hallgat

vg.hu

Tankokkal zúzták szét az ukrán védelmet Avgyijivkánál

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

travelo.hu

Erősen mérgező halat fogtak ki Horvátország partjainál

ripost.hu

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

ripost.hu

Rengeteg rendőr és mentő lepte el a budapesti pláza környékét, nagy a baj

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Álhírek a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban

POLITIK

Mitől fut össze a nyál Soros szájában?

POLITIK

Oroszország űrfegyvert lőtt fel a múlt héten?

POLITIK

Válaszcsapással fenyegetik a franciákat az oroszok