Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2020.05.19.

A koronavírus jótékony hatása: kevesebb drog fogyott

A becslések szerint 30-40%-kal esett vissza a drogkereskedelem Franciaországban a karantén ideje alatt.

Ugyanakkor új praktikákat találtak ki a kábítószer-kereskedők. Megnőtt például az értékesítés a közösségi oldalakon. De olyan is előfordult, hogy a koronavírus elleni védekezéshez szükséges eszközöket adtak a terjesztők a drogok mellé – erről a francia belügyminiszter, Christophe Castaner beszélt a Kábítószer-ellenes Hivatal (Ofast) sajtótájékoztatóján.

„A bűnügyi találékonyság ugyanakkor nem csökkent”, tette hozzá a politikus, aki rávilágított: új praktikákat találtak ki a kábítószer-kereskedők. Megnőtt például a közösségi oldalakon, így például a WhatsAppon és a SnapChaten az értékesítés. Sőt, vevőik megtartása érdekében a kereskedők a járvány ideje alatt sok esetben még maszkot és kézfertőtlenítőt adtak a drog mellé.

A belügyminiszter emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre többen és egyre fejlettebb körülmények között termesztenek otthonukban kannabiszt. A Kábítószer-ellenes Hivatal például 350 tő marihuánát foglalt le egy háznál Roubaix városban Nord megyében.

Egyébként több, nagyobb kábítószer szállítmányon is rajtaütöttek Franciaországban az elmúlt hetekben. A hatóság 645 kiló kannabiszt talált egy teherautóban a lyoni régióban. Ugyanitt május 12-én pedig két járműben összesen 430 kiló kannabiszt és 10 kiló kokaint fedeztek fel a rendőrök.

A drog jelenleg hatalmas, 3,2 milliárd eurós üzlet Franciaországban. Egyes városokban rendkívül súlyos a helyzet, vannak olyan városrészek, amelyeket egy az egyben a drogbandák irányítanak.

Christophe Castaner szerint világméretű nemzetközi problémának számít a kábítószer-kereskedelem, mely évente 168 000 emberi életet követel. A drogkereskedelem elleni harc érdekében létrehoztak egy új Kábítószer-ellenes Hivatalt, mely február 11-én kezdte meg a működést, és a remények szerint az eddigieknél hatékonyabban veszi fel a harcot a drogbandák elleni küzdelemben.

Az új akcióterv 55 intézkedést tartalmaz, a kommunikációtól kezdve a hírszerzésen át egészen a cselekvésig. Az új rendszer országos szinten működik majd és teljes átláthatóságot biztosít a rendfenntartók és a hírszerzők számára egyaránt, sőt az ügyészséget is bevonják a közös munkába.

Szükség is lesz a kábítószer-kereskedők elleni hatékonyabb fellépésre, ugyanis a helyzet néhány településen már-már tarthatatlan, a második legnagyobb francia várost, Marseille-t például észak-afrikai származású kereskedők uralják.

A leginkább érintett párizsi kerületekben (a 13., 14., 15. és 16. kerületekben) mára már annyira eldurvult a helyzet, hogy olyan eset is előfordult, amikor az ott lakók a lépcsőn nem tudtak felmenni a lakásukba, mert a drogárusok elállták az utat.

A nagyvárosban jelenleg nincs olyan kerület, ahol ne okozna problémát a kábítószer-kereskedelem, ám mindaddig, amíg kereslet van rá, nem sok esély van a terjesztő hálózatok felszámolására. Egy, a Le Figaro francia lapnak nyilatkozó helyi rendőr szerint a fő probléma, hogy az igazságszolgáltatás tehetetlen, mert az utcán elfogott drogterjesztők általában kiskorúak, így hiába kapják el őket a rendőrök, el kell őket engedni.

A helyzet azonban nem csak Marseille-ben reménytelen. Egy közeli településen, az 5 000 lakosú Castellan-ban például napi 80-100 000 eurós forgalmat bonyolítanak a drogkereskedők. Ám a közelmúltbeli razziákat és rendőrségi akciókat követően átrendeződött a drogpiac. Az eddig egyeduralkodó korzikai kábítószer-kereskedőket felváltották ugyanis az Észak-Afrikából származó magreb bandák, akik újult erővel vetették bele magukat ebbe a jövedelmező üzletbe. A térségben továbbra is jelen vannak a korzikaiak is, de ők most már inkább játékgépekben utaznak.

A terv keretében a többi közt közzétettek egy olyan telefonszámot, amelyet azok hívhatnak, akik drogárust látnak az utcán. Egy környékbeli bandatag azonban úgy nyilatkozott, hogy ez az ötlet már eleve működésképtelen volt. A helyi fiatalok szerint ugyanis a rendőrség értesítése felér egy halálos ítélettel.

A belügyminiszter elmondása alapján szükség volt a frissítésre, ugyanis 66 éve ugyanazokkal a módszerekkel próbáltak küzdeni a kábítószer- kereskedők ellen, egyre kevesebb sikerrel. Míg a bandák egyre drágább és korszerűbb eszközökkel vannak felszerelve, addig az őket üldöző hatóságok megmaradtak a régi, elavult módszereknél, ami egyértelműen a bűnözők malmára hajtotta a vizet.

.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Házasság első látásra szereplői hatalmas titkot árultak el a magánéletükről - videó

mindmegette.hu

Nagy botrány az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók!

borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

mandiner.hu

Változnak az idők: egy hónapja még támadta Magyar Pétert, ma pedig már a Tisza Párt jelöltje

origo.hu

Majka kínos magyarázkodásba kezdett újabb botránya miatt

travelo.hu

Mintegy 70 utas lett rosszul a Frankfurtba tartó gépen

mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér