Létrehozva: 2020.04.30.

Pesti úti idősotthon: November óta nem volt orvos – mondja az elhunyt néni fia

Cs. Krisztián édesanyja 2017-ben költözött be a Pesti úti Idősek Otthonába, ahol akkoriban még rendben volt minden. Az intézmény a Fővárosi Önkormányzat kezelésében van. A férfi szerint tavaly novemberben minden megváltozott: a korábban kedvelt ápolók eltűntek, lecserélték a főnővért, és orvossal többé nem tudtak beszélni. Szerinte édesanyja az otthon első koronavírusos áldozata – hiszen pont aznap halt meg, amikor 5 beteget is elvittek az intézményből koronavírussal.

Sms-ben közölték, hogy kórházba került Júlia néni

A gondok tavaly novemberben kezdődtek. Cs. Krisztián kapott egy sms-t, hogy édesanyját elszállították a Bajcsy Zsilinszky kórházba. Két óra telefonálgatás után érték el végre az otthont, ahol csak annyit mondtak: Julika néni elesett. A kórházban azt mondták, nincs komoly baja, már viszik vissza az otthonba. Másnap ott látogatták meg.

„Nem ismert meg az anyukám, a szája széle el volt ferdülve, arra gondoltam, hogy sztrókot kapott. Azonnal mentünk a nővérszobába, próbáltunk orvost keresni, de nem volt. Kértük a zárójelentését, de nem adták oda” – mondja a férfi, akinek az is feltűnt, hogy kába az anyukája. A szobatársai azt mondták, folyamatosan nyugtatót kap.

Julika néni családja körében, amikor csak lehetett, meglátogatták. (Fotó: Cs. Krisztián)

 

Nem segítettek enni, inni, nyugtatózták

„Csak egy száraz kenyér volt az asztalán. A szobatársai elmondták, hogy nem segítettek neki sem enni, sem inni. Amikor a nővéreknek szóvá tettem, hogy alig van magánál, mikor eddig jól volt, azt mondták, biztos idegösszeomlást kapott. Követeltem, hogy hívjanak orvost. Jött egy hölgy, azt mondták, pszichiáter, aki próbált megnyugtatni, hogy csak pihenésre van szüksége az édesanyámnak. Be se mutatkozott” – mesélte megtörten a férfi.

Magatehetetlenül feküdt Julika néni az ágyon, így találták a fiáék. (Fotó: Cs. Krisztián)

 

Kitört a fogsora, sérülések voltak rajta

Krisztián ezt követően mindennap kétségbeesve könyörgött, hogy hívjanak az anyukájához orvost, de kitérő válaszokat kapott, orvossal nem tudott beszélni.

„Amikor legközelebb mentünk, már külsérelmi nyomok is voltak rajta, nem tudták megmagyarázni a nővérek, ezek honnan származnak. Anyukám jobb keze sebes, véres volt, legalább egy napja meg se mosdatták. A felső fogsora ki volt törve.”

 

Megzsarolta az otthon vezetése a családot

Ez volt az utolsó csepp a pohárban: Krisztián felvette a kapcsolatot a Nyírő Gyula kórházzal, ide szerette volna bevitetni édesanyját, mert itt ismerték.

„Egyszerűen megzsaroltak! Azt mondták, hogy ha elvisszük az édesanyámat, oda vissza már nem vihetjük. Megint könyörögtem, hogy akkor hívjanak hozzá orvost, és vitessék ők kórházba. Akárhányszor mentünk, sosem volt ott orvos, kivéve egy alkalmat, amikor egy ügyeletes próbált megnyugtatni. De ő semmit nem tudott édesanyámról, azt mondta: ő csak gyógyszereket ír fel. Azt viszont nem mondták meg, édesanyám milyen gyógyszereket kap.”

 

Az utolsó hónapban már nem látogathatták

„Február 29-én láttuk őt utoljára élve” – emlékszik Krisztián. „Március elején lezárták az intézményt, még az influenzajárvány miatt, akkor még nem volt szó koronavírusról. Folyamatosan próbáltunk telefonon érdeklődni, sosem vették fel vagy nem adtak felvilágosítást.”

Közben hazánkban is megjelent a koronavírus-járvány, Krisztián még inkább féltette az édesanyját. Március 30-án délelőtt elért végre egy ápolót, aki azt mondta: jól van az anyukája.

„Említettem, hogy félek, nehogy elkapja a koronavírust, mire az ápoló mérgesen kikérte magának, hogy náluk nincs koronavírus. Délután négykor ugyanaz az ápoló hívott fel, nyersen közölte, hogy meghalt az édesanyám. Azt se tudta megmondani, miben és hová viszik a holttestét.”

 

A halotti bizonyítványt se az otthon orvosa állította ki

Az otthon mindenáron azt akarta, hogy az általuk ajánlott temetkezési vállalkozóval intézzék a temetést, de Krisztián máshoz fordult. Ő derítette ki, hogy Julika néni holttestét Monor mellé szállították el. A halotti bizonyítványt a XVII. kerület ügyeletes orvosa állította kitehát aznap sem volt orvos az intézményben. Pedig – mint később kiderült – pont aznap, Julika néni halálának napján, március 30-án öt beteget vittek el koronavírus-fertőzés gyanújával. Krisztián szerint az édesanyja is abban hunyt el.

Mindössze néhány hónappal korábban, itt még teljesen jól volt Julika néni

 

A kosz, a higiénia teljes hiánya szembetűnő volt

„A halotti bizonyítvány szerint 20 éve érelmeszesedéssel küzdött és 10 éve demenciában szenvedett, de ez nem igaz. A halál okaként agyi infarktust jelöltek meg, de boncolás nem volt, koronavírusra nem vizsgálták. Ha lett volna az intézményben orvos, talán felismeri korábban a tüneteket” – véli a férfi.

„Iszonyatos kosz volt az intézményben november óta, ég és föld volt a különbség, amikor anyukám beköltözött, még rend és tisztaság volt, és orvosi felügyelet. A higiénia és az orvos hiánya okozhatta a sok beteg halálát, és szerintem édesanyám volt az első áldozat.

Szintén egy pár hónappal korábbi kép: Krisztián szerint édesanyja nem volt demens beteg. (Fotó: Cs. Krisztián)

Krisztiánnak fáj, hogy ilyen méltatlan körülmények között kellett meghalnia az édesanyjának, orvosi ellátás és lelki vigasz nélkül. Szeretné tudni, ki a felelős mindezért.

Megkérdeztük a főpolgármestert, miért nem volt orvos az intézményben november óta, mi az oka, hogy novembertől jelentősen romlott az ellátás az idősek otthonában, miért nem tájékoztatták a hozzátartozókat és ő maga mikor járt utoljára az otthonban, de lapzártáig, két nap alatt sem kaptunk választ.

Egymillió forintra büntették az otthont Budapest Főváros Kormányhivatalának 10. kerületi hivatala az elmúlt napokban a Pesti úti idősotthonban tartott helyszíni ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében újabb járványügyi intézkedések végrehajtására kötelezte az intézményt, ahol a legutóbbi adatok szerint 295 gondozott és 26 dolgozó lett fertőzött, és már 34-re nőtt az elhunytak száma – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala. Az intézményt egymillió forintra büntették. Az ellenőrök több szabálytalanságot tapasztaltak. Ilyenek például, hogy a többször használatos orvosi eszközök kezelése nem szabályszerű. A nővérdolgozókban nem biztosított az előírásoknak megfelelő kézfertőtlenítés és a munkafelületeken keveredik a tiszta és szennyezett terület (pl. a steril fecskendő és a veszélyes hulladékgyűjtő doboz az ellenőrzés idején egymás mellett volt), a férfi dolgozói öltözőben a kézmosóknál semmilyen kézfertőtlenítő, kézmosószer és kéztörlési lehetőség nincs. A gyógyszerek felhasználhatóságának idejét nem megfelelően ellenőrzik, nem készül az ellenőrzésről dokumentáció, valamint több lejárt gyógyszert és gyógykészítményt találtak az ellenőrzés idején. A felületek, az ápolási eszközök fertőtlenítése, tisztítása nem szabályozott, adhoc jellegű. Az alkalmazott fertőtlenítő oldat minősége, mennyisége nem szabályozott. Nincs kijelölt helyiség és tárgyi feltétel az ápolási eszközök tisztítására, fertőtlenítésére, pl. a szoba WC tisztítása, fertőtlenítése a zuhanyozókban történik.

origo.hu

Elképesztő: ezek a sztárfocisták maradnak le az Eb-ről

ripost.hu

„A szüleimmel szurkolunk a válogatottnak" - így várja az Eb-t a mellőzött magyar hátvéd

borsonline.hu

Összejött a Házasság első látásra és a Nagy Ő két sztárja? Kiderült az igazság!

mindmegette.hu

Elhunyt a 30 napig mekis kaján élő férfi, a kovászos kenyerek pedig eltűnhetnek a polcokról

hirtv.hu

Rendkívüli Vezércikk a Hír TV-ben + videó

ripost.hu

Ben Affleck borzalmasan néz ki, egy üveg piával a kezében sétált - Fotó

mindmegette.hu

Ezek a legjobb fogások a Primarkban, ha konyhai kiegészítőkre vadászol

ripost.hu

Meddig tűrik még? Cristiano Ronaldo megint csődöt mondott

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

ripost.hu

Ez a bundáskenyér mindent lepipál, pedig csak egy apró változtatás kell hozzá

ripost.hu

Aggasztó szöveget tett közzé az olimpikon párja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Újabb 100 milliárd eurót pumpálnának a háborúba, már Trump győzelmére készülnek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

Újpesti alpolgármester: korrupció, pénzmosás és költségvetési csalás

POLITIK

Hétvégén lesz minden idők legnagyobb békemenete

POLITIK

A közös uniós hadsereg felállítása az USA trükkje

POLITIK

A sorkatonaság bevezetését tervezik Magyar Péterék