Létrehozva: 2020.04.03.

400 milliós a román hitelfelvétel, milliós lehet a munkanélküliség

Románia 400 millió euró hitelt kapott a Világbanktól a koronavírus-járvány megfékezésére azon rendkívüli hitelprogram keretében, amelyet a tagországok 48 órán belül igénybe vehetnek egészségügyi és természeti katasztrófahelyzetek esetében – közölte pénteken a Világbank.

Románia kész feltétel nélküli hitelmegállapodásokat kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), hogy célirányzott intézkedéseket hozzon a gazdaság megsegítése érdekében – jelentette ki Florin Citu román pénzügyminiszter hétfőn a Bloombergnek adott interjúban. A pénzügyminiszter szerint a román kormánynak szándékában áll felhasználni a Világbankkal korábban kötött 500 millió euró értékű hitelmegállapodást is. Citu leszögezte, hogy ezeknek a hitelmegállapodásoknak – a szokványos szerződésekkel ellentétben – nem lennének feltételeik, így a nemzetközi pénzintézetek például nem követelhetnek strukturális reformokat a hitelért cserébe. Florin Citu elmondta: a román kormány legfőbb feladata, hogy az emberek idejében megkapják a bérüket, a nyugdíjukat és a munkanélküli segélyt. Romániában jelenleg 500 ezerre becsülik a koronavírus-járvány miatt állásukat vesztettek számát (ez a szám megegyezik az Ausztriában mért adattal), de a kormány arra számít, hogy egy hónap múlva egymillió állás nélküli lesz Romániában. Citu közölte, az idei államháztartási hiány több mint 6 százalék lesz a román GDP-hez mérten az eredetileg tervezett 3,6 százalékhoz képest.

Tatjána Proszkurjakova, a Világbank Romániáért és Magyarországért felelős vezetője közölte, hogy a nemzetközi pénzintézet készen áll hosszú távon is támogatni Romániát, hogy sikeresen kilábaljon a válsághelyzetből.

A Valutaalap hétfőn megjelent elemzése szerint „egy egész Európát érintő gazdasági recesszió finom kifejezés arra, ami ránk vár”. Vagyis a koronavírus-járvány gazdasági hatásai sokkal rosszabbak lesznek a 2008-2009-es gazdasági válság során tapasztaltaknál is. Az IMF szerint minden egyes hónappal, amíg a nem létfontosságúnak tartott szolgáltatók zárva tartanak, az adott ország gazdaságának GDP-je 3 százalékkal csökken, és ehhez még hozzájönnek egyéb súlyosbító tényezők, valamint a válság tovább gyűrűzésének hatásai is.

Az IMF szerint az EU-tagállamok gazdasága általában sokkal jobb helyzetben van a világ átlagához képest, és az eurózóna-tagság is nagyobb biztonságot jelent. Ugyanakkor további intézkedések nélkül súlyos problémák várnak a tagországokra. Az IMF közleménye kiemeli: az európai országoknak agresszív, merész és átfogó választ kell adniuk a válsághelyzetre. A Valutaalap ezért a 189 tagország hozzájárulásával kedden reformot fogadott el, amelynek értelmében a következő években 1 trillió dollárra emelik a szervezettől lehívható hitelkeretet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

metropol.hu

A TV2 sztárjai elárulták hogyan alakult az életük

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

mandiner.hu

Ítéletet mondtak az Európai Unióról – ez nem mindenkinek tetszik majd

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott