Létrehozva: 2020.04.13.

Falusiak Egyiptomban nem engedtek eltemetni egy koronavírus-fertőzött orvosnőt

Egy kis faluban eltorlaszolták az utat és a temető bejáratát, attól tartva, hogy a halott is fertőzhet.

Az egyiptomi miniszterelnök személyesen kért bocsánatot az elhunyt orvosnő rokonaitól.„Szégyenteljesnek” nevezte a falusiak viselkedését, azt hogy megpróbálták megakadályozni a temetést. Mostafa Madbouly a nő férjét hívta fel telefonon és bocsánatot kért „az egyiptomi nép nevében”.

Az incidens miatt huszonhárom embert tartóztattak le a Nílus deltavidékén található Shubra el-Bahou-nevű faluban. A helybéliek között zavargások törtek ki miután megtudták, hogy a falujuk temetőjében helyezik végső nyugalomra a koronavírus fertőzés következtében elhunyt orvosnőt. Attól tartottak, hogy a vírus a holttest révén is megfertőzheti a falut.

A 64 éves orvosnő, Sonia Abdelazim ebben a faluban született és pénteken hunyt el. A jelentések szerint a koronavírus fertőzés okozta a halálát, bár a testvére ezt tagadta, mondván, hogy húga tüdőgyulladásban halt meg.

A helybéliek megakadályozták, hogy a halottszállító kocsi bejusson a temetőbe. A rendőrségnek kellett feloszlatnia a több száz fős zavargásokat, könnygáz bevetésére is sor került, végül huszonhárom embert vettek őrizetbe.

Egyiptomban még március végén belehalt a koronavírus-fertőzésbe az ország létesítményeinek fertőtlenítéséért felelős egyiptomi tábornok. Háled Saltút vezérőrnagy a fertőtlenítési akció során fertőződött meg, amikor Egyiptom-szerte intézményeket és köztereket fertőtlenítettek. A vezérőrnagy az eddigi legmagasabb rangú tisztviselő, aki életét vesztette a járványban.

Egyiptomban megfertőződött az új koronavírussal a legjelentősebb onkológiai kórház, a Kairói Egyetemhez tartozó klinika 17 egészségügyi dolgozója is, ezért karanténba kellett őket helyezni.

A kormány utasította az egészségügyi felszereléseket gyártó cégeket, hogy főleg a közkórházaknak szállítsanak. Az egyiptomi közegészségügyben évtizedek óta elmaradnak a szükséges beruházások, a közintézmények adományokból tartják fenn magukat. Aki teheti – a Világbank adatai szerint a lakosság több mint fele – magánkórházak, -rendelők szolgáltatásait veszi igénybe. A kormány bejelentette, hogy egymilliárd egyiptomi fonttal (20,1 milliárd forint) megnöveli a közegészségügy finanszírozását.

Egyiptom idegenforgalmi minisztériuma elrendelte a turisták látogatta intézmények bezárását és fertőtlenítését. A bezárt múzeumok és régészeti helyszínek között vannak a legnépszerűbb idegenforgalmi célpontok, így a kairói Egyiptomi Múzeum és a Luxori Múzeum is. A minisztérium által elrendelt fertőtlenítési munkákat a nemzetközi szabványoknak megfelelően végzik el. Szabah Szeddik, a leggazdagabb Tutanhamon-gyűjtemény, a kairói Egyiptomi Múzeum vezérigazgatója azt mondta, hogy a restauráló részleg szakemberei elvégzik a sterilizálást a nem üvegvitrinben kiállított műtárgyakon, de a kényszerű szünetet a létesítmény karbantartására is felhasználják. Az országban átmenetileg bezárták a mecseteket és templomokat, a kávézók, klubok, bevásárlóközpontok, éttermek és szórakoztatóipari létesítmények pedig már kora délután bezárnak.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

origo.hu

Félelmetes háborús üzenetet küldtek a törökök Izraelnek

life.hu

Napi horoszkóp 2024. május 6.: az Oroszlán falakat tör át, a Ráknak meg kell védenie magát

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

mandiner.hu

A MÁV elárulta, mi történt a debreceni intercityn, ahol a 444 szerint Magyar Péter testőrei elfoglalták az egyik kocsit

origo.hu

Németország rendkívüli háborús bejelentése mindent megváltoztat

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. május 6-12.: Páratlan lehetőségek

ripost.hu

"Ketrecbe zárt oroszlán" - romlik a helyzet, ezt már nem tudja titkolni Vilmos herceg

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.bama.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország

POLITIK

Történelmi jelentőségű, hogy hozzánk látogat a kínai elnök

POLITIK

Gyurcsány így foglalta el a budapesti Városházát

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap