Létrehozva: 2020.03.25.

Svédországot nem érdekli a koronavírus, tudnak valamit vagy kockáztatnak?

Svédországban nyitva vannak a bárok, az éttermek és az iskolákat sem zárták be. Hazardíroznak vagy tudnak valamit? Pedig már 41-en haltak meg a koronavírus fertőzés következtében.

Míg Európa nagy részén egyre szigorúbb intézkedések lépnek életbe, Svédországban az élet látszólag teljesen zavartalan. Pedig már 2399-en betegedtek meg a világot kétségbe ejtő vírus következtében, a halálos áldozatok száma pedig 41.
Mégis úgy sétálnak az emberek a svéd utcákon, ülnek, italoznak az éttermekben és a pubokban mintha nyoma sem lenne semmiféle járványnak.
Persze nem minden svéd gondolja úgy, hogy ez jól van így.
A legnagyobb napilap a Dagens Nyheter főszerkesztője kikelt a svéd politikusok nemtörődömsége ellen. Szigorúbb intézkedések meghozatalára és több koronavírus-teszt elvégzésére szólította fel a politikusokat.

Hozzátette: „Nem engedhetjük meg, hogy Svédországban megismétlődjenek a wuhani és az olaszországi tragédia. Szerencsejáték, amit a svéd politikusok játszanak. Emberek életét veszélyeztető szerencsejáték.”

Svédországban csupán megkérték az embereket, hogy ha lehet mellőzzék a szokásos kora tavaszi családlátogatásokat, s mindössze az 500 fő feletti tömegrendezvényeket tiltották be.
Az éttermeket, pubokat, bárokat előbb arra kötelezték, hogy csak asztaloknál szolgálják ki a vendégeket, de aztán annyira tumultuózus helyzetek adódtak, hogy ezt a rendelkezést villámgyorsan visszavonták.
A bárok, kocsmák nemcsak a hétvégén, de akár ma is zsúfolásig megteltek és tömegközlekedési járműveken is meglehetősen nagy volt a zsúfoltság.
Ezzel ellentétben sokkal szigorúbb korlátozások vannak például a szomszédos Norvégiában, ahol bezárták az iskolákat és az összes vendéglátóhelyet. Svédország csupán a határait zárta le a „nem feltétlenül szükséges” forgalom előtt, amúgy az élet zavartalan.
Még működnek a sípályák is, ahová a múlt héten is tömegek érkeztek az országon belülről, miközben a határ túloldalán a norvég sípályákat már lezárták.
Svédországban más országoknál jóval nagyobb mértékben építenek a felelős állampolgári magatartásra, amikor csak azokat kérik arra, hogy maradjanak otthon, akik tüneteket észlelnek magukon, illetve a 70 felettieket; továbbá a kormány egyszerűsítette a fizetett betegszabadság feltételeit is. A svéd gazdaság, az üzemek, a kereskedelem lényegében zavartalanul üzemel tovább.

Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hatóság járványügyi vezetője. Az ő véleményére alapozva nem hoz szigorúbb intézkedéseket Svédország.

Bár a 63 éves szakember hangsúlyozza, hogy nem egyedül ő hozza a járványügyi döntéseket, és egy több száz fős csapatot vezet, mégis vele azonosítják a svéd „lazaságot”

A svéd közvéleményben élénk viták kísérik az intézkedéseket, Tegnellről már Az epidemiológus, aki megosztja Svédországot címmel közölt portrécikket a Svenska Dagbladet napilap, ő maga pedig arról beszélt, hogy gyűlöletkampány indult ellene, erre válaszul a támogatói között mozgalom indult, hogy virágcsokrokkal fejezzék ki szimpátiájukat Tegnell mellett.

Ezt nyilatkozta:

„Úgy gondoljuk, hogy már felesleges lezárni a határokat, mivel a fertőzés olyannyira elterjedt mindenhol Európában, hogy az utazási korlátozásoknak nem lenne hatása.”

mondta a DR dán lapnak Tegnell, az iskolabezárás elkerülését azzal indokolta, hogy túl sok negatív következménye lenne: az egészségügyből is kiesne nagyszámú dolgozó, illetve meglepő módon azzal érvelt, csak gyorsítaná a vírus terjedését, ha a gyerekek iskolába járás helyett másokkal találkoznának, vagyis megnőne az esélye, hogy az időseket is megfertőzzék. Hozzátette:

„Ha ezen az egészen túl vagyunk, majd meglátjuk, ki hogy jött ki ebből.”

Na ez az amivel nem lehet vitatkozni...

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

magyarnemzet.hu

Az ország felére figyelmeztetést adtak ki, jégeső és özönvíz is jöhet csütörtökön

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak