2 éve

Migránsok ezrei rekedtek a senki földjén Törökország és Görögország között

Miután a hétvégén több tízezer migráns megindult Európa felé Törökországból, a görögök könnygázzal válaszoltak. A török államfő kijelentette, hogy ezentúl nyitva tartják a határokat.

Eközben bírálta Angela Merkelt is, akinek szerinte nagy szerep van abban, hogy késve kapja meg Törökország az Európai Uniótól a beígért pénzeket.

Erdogan korábban is több alkalommal kihangsúlyozta, hogy nem tartja magától értetődőnek, hogy kizárólag Törökország feladata lenne a több, mint 3 millió, többnyire Szíriából érkezett migráns ellátása. Ha Európa nem hajlandó nagyobb részt vállalni ebből a rengeteg pénzbe kerülő, súlyos közbiztonsági kérdéseket felvető feladatból, akkor kinyitja a határokat.

Stelios Petsas görög kormányszóvivő szerint péntek óta 4000 esetben akadályozták meg, hogy a menedékkérők görög területre, s ezzel az Európai Unióba lépjenek, 66 embert kellett őrizetbe venniük.

„Küzdünk. Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy zárva maradjon a határ. Mostanra világossá vált, hogy ezek az emberek nem Szíriából érkeznek. Ez egy sok különböző nemzetiségből álló menekülthullám, amit Törökország küldött ránk, mi pedig megpróbáljuk kezelni ezt a példátlan helyzetet„

- közöltet Panagiotis Harelas a határrendészeti egység vezetője.

Az átjutni akaró migránsok kövekkel dobálták meg a görög biztonsági erőket. Katonai és rendőri egységek védik a szárazföldi határszakaszt, 52 a haditengerészet, illetve a parti őrség kötelékébe tartozó hajó járőrözik az Égei-tenger partjainál.

”Nem fogjuk bezárni ezeket a kapukat, ez folytatódni fog. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet„

- mondta Erdogan képviselők előtt tartott beszédében. Leszögezte, hogy az Európai Uniónak tartania kell magát a menekültekkel kapcsolatos, Törökországnak tett ígéretéhez.

Szombaton Szteliosz Petszasz görög kormányszóvivő azt közölte, hogy a görög hatóságok az elmúlt 24 órában több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg a határon abban, hogy átkeljenek Törökország felől.

A Demirören török hírügynökség úgy tudja, hogy szíriaiak, irániak, irakiak, marokkóiak és pakisztániak is vannak közöttük.

Az összecsapások szombatra virradóra, majd reggel is folytatódtak: a határ török oldaláról tudósító Szkai görög hírtelevízió szerint az emberek kövekkel dobálták a görög rohamrendőröket, akik könnygázzal, villanó- és hanggránátokkal próbálták őket feltartóztatni. Egy görög rádió híradása szerint a török katonák közben időnként lövéseket adnak le a levegőbe, hogy a határátkelő felé tereljék a migránsokat.

A közeli Kasztaniesz lakói keveslik a helyszínre vezényelt rendőrök és katonák számát, és követelik a létszámuk növelést, és a haditechnikai eszközök bevetését is, megakadályozandó a migránsok áttörését a határon.

Az AFP hírügynökség azt írja, Erdogan kijelentette, hogy a naponta átengedett menekültek száma elérheti a 30 ezret is. Erdogan hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak tartania kell magát a Törökországgal kötött, több millió szíriai menekült feltartóztatásáról kötött egyezséghez, és kritizálta az Unió támogatását.

A görög hatóságok az elmúlt 24 órában már több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg a határon abban, hogy átkeljenek Törökország felől – közölte a görög kormányszóvivő.

Megdöbbentő állítás, hogy nemcsak a görög rendőrség, de szerintük a menekültek is használnak Törökországban gyártott vegyi anyagokat és könnygázt, ami azt bizonyítja, hogy szervezett, tömeges és illegális határátlépési kísérlet zajlik.

”Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a hét végéig Törökország rendelkezésére bocsássuk a szükséges eszközöket ahhoz, hogy saját területén gondoskodni tudjon a menekültekről„ – mondta Boriszov bolgár kormányfő, kihangsúlyozva, hogy Bulgária felé még nem indult meg a menekültáradat.

Közben folyamatosan nő a görög határhoz közeli törökországi Edirne városába érkezők száma. A menedékkérők közül sokan a hivatalos határátkelőkön próbálnak átjutni Görögországba, de vannak, akik átjárási lehetőséget keresnek az Evros folyón.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor: Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt! - videó

vg.hu

Hivatalos: ennyi magyar halt meg eddig az orosz-ukrán háborúban

borsonline.hu

Válik Tápai Szabina és Kucsera Gábor: „Nem szépítem, volt megcsalás is”

mandiner.hu

Most nézzen az égre, mert több ezer évig nem láthat ilyet!

ripost.hu

Lázadnak az RTL sztárjai: sorra rúgják ki a csatorna műsorvezetőit

vg.hu

Beváltotta Nagy Márton az ígéretét: hozzányúl a kormány a lakásbiztosításokhoz

borsonline.hu

Zokognak Michael Schumacher rajongói, üzent a legenda

mindmegette.hu

Így készül a Sztroganov-csirkemell: vajpuha hús tejszínes-gombás szaftban

ripost.hu

Mint két tojás: Kovács Áron megmutatta tinédzser fiát

ripost.hu

„Gyönyörű látvány! És az óceán sem csúnya…” Bódi Sylvi új, popsis fotóját dicsérik

ripost.hu

Ő az a kegyetlen szerető, aki bosszúból kinyomta szerelme mindkét szemét

ripost.hu

Családja jelentette be: elhunyt az olimpikon

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

POLITIK

Egyre kevesebb ideig van áram Kárpátalján, folytatódik a mozgósítás is

POLITIK

Kiszámoltuk, hol mennyi sört kapunk ugyanannyi pénzért

POLITIK

Totális cenzúra az Eötvösben, a diákok nem beszélhetnek a vesztegetési botrányról

POLITIK

Botrányos felvétel: pénzért árulják az iskolai helyeket a budapesti elit gimnáziumban

POLITIK

Ukrán katonai szóvivő: Heves összecsapások zajlanak Bahmutnál

POLITIK

Házkutatást tartott az FBI minősített iratok ügyében Joe Biden nyaralójában

POLITIK

Joe Biden fia meztelen felvételeket csikart ki egyik asszisztensétől

POLITIK

Gyurcsányék akarják uralni Budapestet