Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2020.03.11.

Kirobbant az újabb olajháború, bajban az oroszok

Drasztikusan esett a kőolaj világpiaci ára vasárnapról hétfőre.

Drasztikusan esett a kőolaj világpiaci ára vasárnapról hétfőre, melyért az iparág három meghatározó szereplője, az Egyesült Államok, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és Oroszország a felelős. Utóbbi kettő sikertelen egyeztetéseit követően Szaúd-Arábia leadta az első figyelmeztető lövést. Most az oroszokon és az amerikaiakon a sor, hogy újratervezzék a stratégiájukat.

Az utóbbi időben a kőolaj világpiaci ára meghatározó tényező volt: befolyásolta a nemzetgazdaságokat, a hadiipart, a világgazdaságot. Ebben kulcsszerepet játszott többek között az OPEC és Oroszország. A jelenlegi helyzet sajátossága az, hogy a koronavírus-fertőzés terjedése miatt a kereslet esett, amit az OPEC vezető országai, így Szaúd-Arábia és az oroszok máshogy ítéltek meg – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a hirado.hu-nak.

Az OPEC attól tart, hogy az olajipar történetének legnagyobb visszaesésével néz majd szembe a keresleti oldalon. A szervezet pénteken még abban reménykedett, hogy napi másfél millió hordóval csökkentheti a kőolaj-kitermelést a világpiacokon az árak stabilizálása érdekében, az Oroszországgal való egyeztetés azonban sikertelen volt, amire válaszul az OPEC

felmondta a kitermelés-visszafogásra irányuló megállapodást.

A kitermelést a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében visszafogó megállapodást 2016 decemberében kötötték meg az OPEC+ csoport tagjai, és 2017 januárja óta folyamatosan hatályban tartották, mindössze a szintjén változtattak a piaci helyzettől függően.

A hírrel kapcsolatban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő kiemelte: eddig, ha csökkent a kereslet, általában visszafogták a termelést, ami az árakat nagyjából kiegyenlítette. A jelenlegi helyzetben az orosz álláspont azonban az volt, hogy a koronavírus hatása a kőolaj-kitermelésre és tágabb értelemben a világgazdaság egészére egyelőre nem meghatározható, ezért Oroszország nem volt hajlandó az egyezségre.

Az OPEC 14 tagállama és az olajkartellen kívüli tíz szövetséges ország, köztük az Oroszország alkotta OPEC+ néven is emlegetett csoport szétesése több mint hároméves együttműködésnek vetett véget.

Szaúd-Arábia az oroszokat bünteti, de ez az Egyesült Államokra is hatással van

A szaúdiak válasza rendkívül drasztikus volt, és nem álltak meg csupán a kitermelést visszafogó megállapodás felmondásánál. Bejelentették, hogy az olaj hordónkénti árát a következő hónapban hat helyett nyolc dollárral csökkentik, valamint azt is, hogy jelentősen, napi tízmillió hordó fölé, növelik a nyersolaj-kitermelést áprilistól.

A bejelentés következtében az olaj világpiaci ára hatalmasat zuhant. A CNN adatai szerint vasárnapról hétfőre a hordónkénti ára 34 százalékkal esett, amivel

az elmúlt harminc évben a harmadik legnagyobb csökkenést produkálta.

Az OPEC elsődleges célja Oroszország büntetése, hiszen az alacsonyabb ár a szervezet számára is kisebb bevételt jelent. Szaúd-Arábia olcsón tud kitermelni, tehát nem érinti súlyosan az olajárcsökkenés, szemben például az oroszokkal, vagy az amerikai palaolaj-kitermelőkkel, akiknél a kitermelési költség magas.

Nógrádi György ehhez hozzátette, az alapvető probléma az, hogy a világon csak a szaúdiak termelnek ki olcsóbban, ezért lehetetlen olyan alacsony árat meghatározni, hogy azzal ne járnának jól. Bármilyen verseny vagy katasztrófa van a piacon, Szaúd-Arábia és a belső-Arab-öbölben található olajkitermelő országok mindenképp kevesebbet veszítenének, mint az oroszok és az amerikaiak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

life.hu

Victoria Beckham ilyen valójában: kitálaltak a zárt ajtók mögötti viselkedéséről

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

vg.hu

Eladóvá vált az Andy Vajna által bérelt villa: 2,7 milliárd forintot kér érte a tulajdonos

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér