2 éve

Ezer rab is megszökhetett a karantén elől

Több száz, de az is lehet, hogy ezer fogvatartott szökött meg négy brazíliai börtönből egy nappal azt megelőzően, hogy a hatóságok felfüggesztik kijárási jogaikat az új koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedésként – közölték a hatóságok Sao Paulóban.

A hatóságok pontos számról egyelőre nem tudtak beszámolni, arra hivatkozva, hogy még összesítik az adatokat. A helyi média potenciálisan ezer rabról tett említést, akik négy börtönből szöktek meg. Egy meg nem erősített hitelességű, a közösségi médiában terjedő videófelvételen az látszik, ahogy az egyik létesítményből fogvatartottak hosszú sora távozik.

Sao Paulo állam büntetés-végrehajtási hatósága úgy nyilatkozott, hogy engedetlenség történt a börtönökben, mielőtt a fegyintézményeket lezárták volna. A kijárási és látogatási tilalmat azért rendelték el, mert félő volt, hogy az a 34 ezer rab, aki olyan kedvezményben részesül, hogy napközben elhagyhatja a létesítményt, behurcolja a vírust a börtönbe, ahol ez súlyos egészségügyi problémát okozhatna. A fogvatartottak munkába vagy tanulni járhatnak ki az intézményből minden évben öt alkalommal, egy-egy hétre.

A 210 millió lakosú Brazíliában jelenleg 234 fertőzöttet tartanak nyilván hivatalosan, a legtöbbet Sao Paulo államban.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!