2 éve

Esztergom és Székesfehérvár leállította a fizetős parkolást, Karácsony szerint Budapesten ez terjesztené(!) a járványt

Több európai és amerikai nagyvárosban – köztük Bécsben – az első intézkedések között tették ingyenessé a parkolást. Több magyar nagyvárosban, például Esztergomban és Székesfehérváron is azonnal intézkedett a polgármester a parkolás ingyenessé tételéről, hogy ezzel is segítsen a járvány megfékezésében. Az érv nyomós, akár a parkoló automatákba történő pénzbedobás is terjesztheti a kórt.  A zsúfolt tömegközlekedés mindenképpen. Karácsony Gergely ezt éppen fordítva látja.

A tömegközlekedési eszközök használata most kockázatos, hiszen óhatatlanul is több ember összezsúfolódását, így fertőzésveszélyt jelent. Az osztrák főváros ezért már napokkal korábban úgy rendelkezett, hogy tízezer parkolóhelyet ingyenessé tesznek, a parkoló zónákat is felfüggesztették. Több hazai nagyváros is díjmentessé tette a parkolást, például Esztergomban és Székesfehérváron sem kell fizetni.

Esztergom volt az első

Az esztergomi polgármester, Hernádi Ádám a RIPOST megkeresésére azzal indokolta az intézkedést, hogy jelen helyzetben fokozott felelőssége van a városvezetésnek. Szerinte a parkoló-automaták használata, a pénzérmék bedobálása is terjesztheti a betegséget.

„Az országban elsőként mi függesztettük fel a fizetős rendszert. Ingyenessé tettük a parkolást, a nap bármely szakában.” nyilatkozta a polgármester. „Ennek az az oka, hogy a parkoló-automatákat naponta rengeteg ember használja, mindannyian megérintik és maga a készpénzhasználat, az érmék megfogása sem veszélytelen. Ez egy olyan döntés, amire ráhatásunk volt, és amit nekünk kellett meglépni a fokozott biztonság érdekében.  

Székesfehérváron a RIPOST megkeresésére – a polgármester dr. Cserpalkovics András kihangsúlyozta:

 

- Fontosnak tartjuk, hogy a járványos veszélyhelyzetben, aki csak teheti, maradjon otthon, akinek azonban muszáj kimozdulnia, az lehetőleg inkább saját autóját használja. Ezt segíti a parkolási díj időszakos eltörlése – indokolta a döntést a székesfehérvári polgármester. - Ezzel is hozzá tudunk járulni a járvány megfékezéséhez.

 

Na és Budapest? Az ingyenes parkolás növeli a járványveszélyt?

Megkérdeztük a fővárosi polgármesteri hivatalt, miért nem segítik sokak kérése ellenére a járvány elleni védekezést ingyenes parkolással? Meglepő válaszokat kaptunk. Szerintük például nem csökkent számottevően az utcai forgalom, miközben ezt mindannyian másképp látjuk. Ők nem látnak veszélyt a parkoló automaták és a készpénz használatában sem.

- Budapesten egyelőre nem csökkent érdemben az autós forgalom, az otthonmaradók pedig értelemszerűen egész nap használnak parkolóhelyet otthonuk közelében. Így amennyiben ingyenes lenne a parkolás, káoszt okozna a városban, ez pedig növelné a járványveszélyt közölte Karácsony Gergely kommunikációs igazgatója, Rényi Ádám.

Csakhogy a bécsi példa egyáltalán nem ezt mutatja. Az osztrák fővárosban, ahol ingyenes a parkolás, nyoma sincs káosznak az utcákon, sőt több híradás arról számol be, hogy könnyen találni szabad helyeket. Így az emberek kevésbé veszik igénybe a gyakran zsúfolt tömegközlekedési eszközöket. Ezzel is csökken a fertőzésveszély.

- Karácsony Gergely egyértelművé tette, hogy nem hajlandó ingyenessé tenni a parkolást Budapesten. Mi azt gondoljuk, hogy ez egy hibás döntés – mondja a Fidesz pénteken közzétett videójában Láng Zsolt fővárosi frakcióvezető.

A politikus szerint a fizetős parkolás felfüggesztése valós segítség lehet a fővárosban élőknek, a közösségi közlekedés tehermentesítése pedig fontos a koronavírus elleni védekezésben.

„Arra kérjük Karácsony Gergelyt, hogy gondolja meg magát és tegye ingyenessé a parkolást. Ezt a lépést a bécsi városvezetés már megtette, itt az ideje, hogy a budapesti is megtegye” – fogalmaz Láng Zsolt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hallássegítő funkcióval jöhet az új Apple fülhallgató

borsonline.hu

Megrázó részletek a kórházból: ez vár most a budapesti házomlásban megsérült táncosra

mandiner.hu

Az ukrán csapatokat teljesen bekeríthetik Kelet-Ukrajnában

metropol.hu

Nincs túl az életveszélyen Nikolett, a terézvárosi házomlásban megsérült táncos

mandiner.hu

Rekordgyanú: 12-szer magyarozott, orbánozott 1 óra alatt a német EP-képviselő a Twitteren

mindmegette.hu

Hőségriadó: ezt a 2 dolgot kell mindenképp bevinnünk a szervezetünkbe!

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

ripost.hu

Ezzel vajon a saját eljegyzésére utalt Vajna Timi?

ripost.hu

Elmondták ez emberek a véleményüket: Alig érdekel bárkit is Meghan

ripost.hu

Kiderült: ő az a szőke szépség, akivel Shane Tusupot csókolózni látták

További cikkek

POLITIK

Belvárosi épületomlás: súlyos sérüléssel vitték kórházba a fiatal nőt

POLITIK

Dugódíjat akar Karácsony Gergely

POLITIK

Orbán Viktor válaszolt 44 EU képviselőnek. Csakhogy értsék

POLITIK

A benzinárstop felfüggesztésére szólították fel Magyarországot

POLITIK

Miért akarta az I. kerület pénzelni Alföldi Róbert II. kerületi színházát?

POLITIK

Németországban tárgyalt a honvédelmi miniszter

POLITIK

Szexsztrájkot akarnak az abortuszpárti nők Amerikában

POLITIK

Kocsis Máté: A pártoknak is részt kell venniük a közös teherviselésben