Létrehozva: 2020.02.12.

Röszkénél szervezett, szándékos provokáció történt

A hatóságok felkészültek a fokozódó migrációs nyomásra a déli határszakaszon, hogy mindenképpen garantálják a magyar állampolgárok és a magyar határok biztonságát – mondta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a testület zárt ülése után újságíróknak.

Kósa Lajos ismertette: a zárt ülésen a Belügyminisztériumtól, továbbá az érintett szervezetektől és szolgálatoktól kértek tájékoztatást arról, hogy pontosan mi történt január 28-án a röszkei határátkelőnél, amikor 50-60 ember erőszakkal próbált Magyarország területére bejutni, illetve mire lehet számítani a déli határszakaszon.

Mivel zárt ülést tartottak – tette hozzá – sok részletről nem beszélhet, azt ugyanakkor elmondta, hogy a rendőrség és a határon szolgálatot teljesítők helytálltak, meg tudták akadályozni a csoport bejutását az ország területére.

Egyértelműen kiderült, hogy a jövőben is lehet számítani hasonló szervezett akciókra, a magyar kormány pedig megtette a határ megerősítéséhez szükséges intézkedéseket.

Az is világosan látható volt, hogy szervezett akcióról volt szó, szándékos provokáció történt, melynek vélhetően az lett volna az üzenete, hogy Magyarországon keresztül be lehet jutni a schengeni térségbe – közölte Kósa Lajos. A déli határon azért is tapasztalható fokozottabb nyomás, mert a horvát társszervek rendkívül határozottan lépnek fel az illegális migránsokkal szemben, és így kevésbé próbálkoznak azzal, hogy Horvátországon keresztül jussanak az Európai Unió más országaiba.

Kósa Lajos hangsúlyozta: a bizottsági ülésen egyértelműen kiderült, hogy a jövőben is lehet számítani hasonló szervezett akciókra, a magyar kormány pedig megtette a határ megerősítéséhez szükséges intézkedéseket.

A politikus arról is beszélt, hogy az európai országokban komoly hálózat szerveződött az illegális határátlépések segítésére. A hálózat mindenekelőtt olyan emberekből áll, akik korábban migránsként érkeztek európai országokba, majd legális státuszt szereztek. Ez is jelzi, milyen biztonsági kockázatot jelent, ha a Közel- és a Távol-Keletről, Afrikából migránsok ellenőrzés nélkül Európába jutnak – mondta.

Az illegális migráció szervezése ma már nagyobb bevételt jelent a szervezett bűnözésnek, mint a kábítószer-kereskedelem. Bizonyos országokban, a jobb élet reményében útnak indulóknak, szinte utazási irodaként kínálják a szolgáltatásokat, azt, hogy kit hogyan, milyen közlekedési eszközzel vagy éppen hamis útlevéllel tudnak eljuttatni az Európai Unióba.

A déli határszakasszal kapcsolatban pedig azt mondta: az elmúlt másfél hónapban tapasztalható migrációs nyomást jól példázza, hogy embercsempészéssel összefüggésben idén januártól eddig négyszer annyi őrizetbe vétel történt a rendőrség adatai szerint, mint az előző év hasonló időszakában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

mindmegette.hu

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett