Létrehozva: 2020.02.28.

Orbán Viktor: Magyarország felkészült a koronavírus-járvány kezelésére

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedésekről, a migrációs válság újabb fejleményeiről, és az új nemzeti konzultáció kérdéseiről is beszélt. A kormányfő kijelentette, hogy egy járványhelyzet kialakulása esetén a szükséges eszközök rendelkezésre állnak.

Két új fejlemény van a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – mondta a Kossuth rádióban a miniszterelnök. Először is kialakult egy európai koronavírus-gócpont, másodszor pedig, a szomszédos országokban is vannak már betegek. Orbán Viktor hangsúlyozta: lehetetlen Magyarországot légmentesen lezárni.

A vírus valószínűleg nálunk is megjelenik

Arra készülünk, hogy a vírus valószínűleg megjelenik hazánkban. A hangsúly most a megelőzésen van, de felkészültünk a járvány kezelésére is – tette hozzá a kormányfő.

Rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök a vírus azonosításához, és nemzetközi szinten elismert járványügyi szakemberek állnak rendelkezésre a védekezésben.

Ilyen szempontból mi a jobban szervezett országok közé tartozunk. Szűrőmechanizmusokat léptettünk életbe a határokon, a repülőtereken, de a legfontosabb most a magyar emberek együttműködése és fegyelmezettsége. A miniszterelnök megerősítette a külügyminisztérium és az Operatív Törzs határozott kérését, hogy (amennyiben lehetséges) a magyarok ne utazzanak a járvánnyal sújtott területekre, országokba.

Megértem az emberek félelmét az új vírussal kapcsolatban, hiszen – míg az influenzát ismerjük és tudunk ellene védekezni – most egy ismeretlen bajjal állunk szemben. Ez az emberek számára egy nem belátható következményekkel járó kór, de mindenkitől nyugodtságot kérek – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A történelmi kihívás továbbra is a migráció

A migrációval kapcsolatos legújabb törökországi hírekkel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, hogy most ugyan a koronavírus minden figyelmet magához vonz, de a történelmi kihívás továbbra is a migráció. Történelmi trend a felfelé áramlás délről, és mi ennek az útjában vagyunk – tette hozzá. A fő kérdés, hogy a délről való áramlást, hol sikerül megállítani. Mindig is azt képviseltem, hogy a migránstömegek inváziója hullámszerű. Ismét számítani kell migránshullámra, és tömeges támadásra a magyar határkerítésnél, és meg kell védeni a magyar határt – mondta Orbán Viktor. A magyar határrendészeti szervezetek képesek a jogi, műszaki és humán erőforrásokat biztonságos védelemmé szervezzék – tette hozzá. A miniszterelnök hozzátette: minden tiszteletünk a görögöké, de belátható, hogy az illegális bevándorlók azért tömörülnek a szerb-magyar határon, mert Görögország nem tudja megakadályozni őket abban, hogy keresztülmenjenek rajta a migránsok, ezzel Magyarországnak komoly gondokat okoz.

 

Nemzeti konzultáció: egyetértési pontok kellenek

A nemzeti konzultációról azt mondta a kormányfő, hogy annak célja, hogy bizonyos kérdések eldöntésében az emberek be tudjanak szólni. Orbán Viktor szerint egyes politikusok azt gondolják, azért választják meg őket, mert okosabbak, mint a többi ember. Én nem így gondolkodok, mert minket nem azért választottak, mert a legokosabbak lennénk, hanem mert mi tudunk a legjobban kiállni a magyar érdekek mellett. Éppen ezért is tartunk nemzeti konzultációkat – tette hozzá. Egy nemzeti konzultáció megerősítheti a kormányt, hogy jól tudjon kiállni a véleménye mellett a nemzetközi porondon is. A börtönbiznisz és a gyöngyöspatai szegregációs ítélet, valamint a bírósági ítéletekről kérjük ki az emberek véleményét – mondta a kormányfő.

A bűnözőket nem szabad kínozni, ebben egyetértés van – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint arra is törekedni kell, hogy a bűnözők visszatérjenek a mindennapi életbe. Egy dolog biztos, a börtön arra való, hogy valaki letöltse a büntetését, és nem lehetnek olyan viszonyok a börtönökben, mint otthon. A kínzás mára olyan értelmet kapott, hogy az sérti az emberek igazságérzetét - hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy erőszakos bűnelkövetőknek kellene milliókat adni, azért mert kisebb négyzetméteren van, mint amennyi megengedett. 12 ezer ilyen eset van, ami azt mutatja, hogy ez egy biznisz – tett hozzá. Ebből nemzetközi viták lesznek, és ezért van szükség minél nagyobb támogatottságra.

Soros György világa és az ellenzék összenőtt

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nekünk nem az ellenzék a fő politikai ellenfelünk, hanem Soros György és világa. A végén mindig arról van szó, hogyan tud a Soros-birodalom befolyást szerezni a kormányzati világra, és ebből pénzt szerezni. A magyar ellenzék összenőtt ezzel a birodalommal – tette hozzá. Ez egy jól szervezett civil ruhában lévő, de katonai logika alapján működő szervezet – mondta Orbán Viktor. A céljuk, hogy ki akarják fosztani az országot – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy ezt az elmúlt 30 évben háromszor próbálta meg Soros György.

Igazságos uniós költségvetés kell

Orbán Viktor az uniós büdzséről azt mondta, a vita most ott tart, hogy a tagállamok hány százalékát fizessék be a jövedelmüknek a közös politikákra. Egyesek 100 forintból 1 forintot, míg mások 1 forint 30 fillért fizetnének be. A kormányfő kijelentette, hogy Magyarország ma több pénzt fizet be egy főre vetítve, mint Németország, vagy Hollandia. A leghangosabban európai szolidaritást követelők kevesebbet fizetnek be, mint a náluk jóval szegényebb országok. Igazságos költségvetés kell, és a gazdagabbak ne fizessenek be kevesebbet arányaiban, mint a szegények – mondta Orbán Viktor. Jelenleg a vita ebben a szakaszban tart – zárta szavait.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb borzalmas képek az orosz-ukrán háború pusztításáról

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

life.hu

Kiderült, hogy nevezik Sarolta hercegnőt az iskolában

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való